16. jun
FÅR MYE SKRYT. Svømmehallprosjektet på Jessheim får mye skryt for sin arkitektur. Nå er det opp til politikerne å bestemme om byggingen kan starte. (Illustrasjon: Vindveggen Arkitektur)
 
Ap og Frp nær avtale om utsettelse
ULLENSAKER. Svømmehall-prosjektet i Ullensaker kunne blitt satt på vent allerede høsten 2016. Da snakket Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet sammen om å få utsatt byggingen.

Publisert: 27.mai.2017 14:00
Oppdatert: 30.mai.2017 15:39

Og nå foreslår administrasjonen i Ullensaker kommune å vente til september med å vedta det endelige svømmehallprosjektet. Den politiske behandlingen starter i utvalgene neste uke, men anbefalingen fra rådmannen er klar: Ikke ta forhastede beslutninger, men vent til alle tall er kvalitetssikret. «Endelig beslutning på svømmehall tas i kommunestyret i september, etter at forhold som påvirker inntektsmulighetene i anlegget er kvalitetssjekket» skriver han blant annet i forslaget til vedtak.

VIL HA BEDRE TALL

– Vi føler vi ikke har oversikt over de faktorene som påvirker hvor mange betalende besøkende et anlegg vil ha. Vi har en rapport som sier noe om det, men dersom vi bruker litt lenger tid vil tallene våre være bedre. Akkurat nå er vi usikre, sier konstituert rådmann Erlend Eggum i Ullensaker.

– Vi må få klarhet i hvilke grupper som vil bruke anlegget mye. Idretten og skolene betaler ikke inngangsbillett, og det kan påvirke bunnlinja til et svømmeanlegg, sier han.

Eggum understreker at forslaget ikke vil innebære en forsinkelse av byggeprosessen.

– Vi vil kunne starte opp med detaljplanleggingen i oktober, selv om den endelige beslutningen flyttes til september, sier han.

FRP OG AP SNAKKET SAMMEN

Svømmehallprosjektet kunne blitt utsatt allerede i forbindelse med budsjettarbeidet for 2017. EUB vet at Frp og Ap snakket sammen om å danne flertall for å få prosjektet utsatt, til tross for avtalen som ble inngått mellom Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig folkeparti etter valget i 2015. Det ble imidlertid ikke noe av stemme-samarbeidet, og det ble satt av 300 millioner kroner på budsjettet. Verken Frp eller Arbeiderpartiet vil kommentere samtalene. Både Ap og Frp gir uttrykk for at de må sette seg inn i tallene og diskutere saken før de kan si hvordan de vil stemme nå. Det samme sier Venstre. Senterpartiet sier de ikke ønsker å stanse svømmehallprosjektet nå. Høyre og Krf sier klart at de vil stemme for.

– BLIR FOR LITE

Derimot har Harald Espelund ingen problemer med å si hva han mener. Espelund er tidligere ordfører i Ullensaker og nå nestleder og politisk ansvarlig i Ullensaker Frp.

– Det foreslåtte anlegget er alt for lite, sier han.

– Det er mulig å bygge et anlegg til 500 millioner kroner som vil utløse mellom 100 og 150 millioner kroner i spillemidler. Når en i tillegg vil få refundert moms på 100 millioner kroner fra et slikt prosjekt, ender man opp med en netto kostnad på rundt 300 millioner kroner, akkurat som budsjettert, sier han.

Alle møtes mandag ettermiddag

Den politiske ledelsen i Ullensaker har innkalt alle hovedutvalgene til et felles møte om svømmehallprosjektet mandag. Årsaken er at man vi gi lik informasjon til alle i forkant av den politiske behandlingen i utvalgene. Det er særlig innholdet i rapporten som beregner besøkstall og inntekter som skal diskuteres på fellesmøtet.

Fellesmøtet etterfølges av møte i hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur, der også svømmehallprosjektet er tema. Hovedutvalgene diskuterer saken mandag, tirsdag og onsdag. Formannskapet behandler saken tirsdag 6. juni, mens kommunestyret får på bordet tirsdag 13. juni.

 
VIL HA TID. Konstituert rådmann Erlend Eggum i Ullensaker foreslår å bruke tid på å sikre at tallene bak svømmehallprosjektet stemmer. (Akrivfoto)
PRATET. Janka Holstad og Ulllensaker Arbeiderparti pratet med Fremskrittspartiet om å utsette svømmehallprosjektet.
PRATET. Ordfører Tom Staahle og Fremskrittspartiet pratet med Arbeiderpartiet om å utsette svømmehallprosjektet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no