18. jul
APPELL. Til venstre, Linda Parr fra Besteforeldrenes klimaaksjon og Solveig Schytz fra Akershus Venstre holdt dagens appell. Foto: Stein Vegar Leidal
 
Kjemper for myra
NORDKISA. Kampen for å bevare Jødahlsmåsan fortsetter.

Publisert: 22.mai.2017 06:30
Oppdatert: 22.mai.2017 10:37

Besteforeldrenes Klimaaksjon har flere ganger tatt til ordet for å bevare Jødahlsmåsan i Ullensaker. 15. mai markerte store og små at de ønsker stans av dreneringen av myra og planen om utvinning av torv der.

VERN

– Vi har ikke råd til å ødelegge myr. Plantene, fuglene og dyra her trenger vern. Vi trenger myr stadig mer i møte med klimaendringer – den er flomdemper mer enn noen gang. Og verden trenger myr for å lagre karbon. Myra er vår regnskog og konsekvensen av å dyrke eller grave den opp er enorme klimagassutslipp. Bare denne myra lagrer karbon tilsvarende 290.000 tonn CO2, sier Stortingskandidat Solveig Schytz for Akershus Venstre i en pressemelding.

Kampen for Jødahlsmåsan har skapt oppmerksomhet rundt myras verdi når det gjelder naturmangfold og hensyn til klimagassutslipp.

– Planen for torvuttak demonstrerer at lovverket ikke er godt nok. Da må vi gjøre noe med det, og vi er i gang, påpeker Schytz.

FORBUD

Venstre har fremmet flere forslag i Stortinget om vern av myr og har fått flertall for blant annet at det skal kreves konsekvensutredning også for torvuttak på myrer under 1.500 dekar, innføring av forbud mot nydyrking av myr og for at det må lages en plan for utfasing av bruk av torv.

– Det ironiske er at kampen for Jødahlsmåsan de siste åra har gjort at vi har fått et sterkere myrvern i Norge som vil redde flere andre myrer, men enda har ikke staten grepet inn og stanset torvuttak her, slutter Schytz.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no