23. jul
LETER ETTER EID: – Det er veldig sjelden vi får grave inne på en kirkegård, forteller utgravingsleder Kathryn Sæther.
 
Arkeologer jakter på storgården Eid
EI*DSVOLL. – Storgården Eid som er opphavet til kommunenavnet Eidsvoll, må ha ligget her mellom kirka og prestegården, tror arkeologiprofessor Frode Iversen.

Publisert: 31.aug.2017 12:00
Oppdatert: 31.aug.2017 07:37

En rekke arkeologer fra Kulturhistorisk museum foretar nå utgravinger flere steder langs jernbanetraseen i Eidsvoll. Formålet er å sikre kulturhistoriske minner før de ødelegges av dobbelt jernbanespor.

Bane Nor må bekoste arbeidet.

– Vi har avsatt seks millioner kroner til formålet, forteller fagansvarlig Linda Taje i Bane Nor.

SPENNENDE FUNN

– I tillegg til kokegroper og stolpehull etter bygninger, har vi avdekket ei smie og verkstedområde. Der har vi funnet et dekorert, lite beslag i bronse og et bryne med hull i. Funnene er minst ett tusen år gamle, forteller utgravingsleder Kathryn Sæther.

– Siden allfarvegen har gått forbi kirka like i nærheten, er det nærliggende å tenke seg at dette var et sted der farende folk kunne fått reparert kjøretøyene sine, sier professor Frode Iversen.

EN DEL AV EID

– Vi mener smia og ovnene er en del av storgården Eid. Smier var ofte utsatt for brann, og ble gjerne plassert i utkanten av bebyggelsen. Eid lå i nærheten, men kanskje nærmere der prestegården ligger, sier han.

Prestegården ble i middelalderen kaldt austrhusar. Iversen ser for seg at Eid var delt i to, og at «vestrhusar» etter hvert ble oppslukt i det som ble prestens bolig.

PÅ KIRKEGÅRDEN

Utgravingene foregår både på prestegården og helt inne på kirkegården i Eidsvoll.

– Det er svært sjelden vi får lov til å grave inne på en kirkegård, forteller utgravingsleder Kathryn Sæther.

For ordens skyld får vi nevne at utgravingen foregår på et sted som ennå ikke er tatt i bruk som gravplass.

FLERE UTGRAVINGER

– Vi har også foretatt utgravinger på Dønnum, og driver nå med å undersøke tre små gravhauger på gården Botshaug, nord for Eidsvoll stasjon, opplyser Sæther.

– Gravhaugene er rundt regnet to tusen år gamle. Dette er kremasjonsgraver, og vi har funnet rester etter et brent kranium og en beinkam, forteller utgravingsleder Kristin Orvik.

oppdrag I HJEMBYGDA

Blant dem som deltar i utgravingene, er Wenche Nygård Kristiansen (27) fra Hammerstad i Eidsvoll. Hun er nettopp i ferd med å avslutte sin masteroppgave i arkeologi.

– Det er en barndomsdrøm som nå går i oppfyllelse. Jeg har hatt lyst til å bli arkeolog siden jeg var 11–12 år gammel, og det spesielt moro å få være med på utgravinger i hjembygda, sier hun.

 
EID: Storgården Eid må ha ligget i dette området mellom Eidsvoll kirke og prestegården, mener arkeologiprofessor Frode Iversen.
FUNN: De mest spennende funnene på prestegården til nå er et dekorert, mer enn 1000 år gammelt beslag i bronse som har sittet på ei reim, og et bryne med hull slik at det kan henges i beltet.
SPENNENDE: – Fagansvarlig i Bane Nor som bekoster utgravingene, Linda Taje i Eidsvoll (t.v.), følger den spennende utgravingen sammen med professor Frode Iversen og utgravingsleder Kathryn Sæther.
LOKAL: – Det er veldig spennende å få være med på utgravinger i hjembygda, sier Wenche Nygård Kristiansen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no