20. apr
NEI: Ordfører Tom Staahle ber tirsdag formannsskapet si nei takk til Avinors tilbud.
 
Avinor vil betale 90 millioner kroner for at Ullensaker flytter renseanlegget sitt
Ordfører Tom Staahle mener tilbudet er uakseptabelt.

Publisert: 29.mai.2018 15:27
Oppdatert: 29.mai.2018 15:27

Avinor har tilbudt Ullensaker kommune 90 millioner kroner hvis kommunen flytter Gardermoen Renseanlegg ut av det fremtidige flyplassområdet. 

- Tilbudet anses som helt uakseptabelt da dette vil gi innbyggerne i Ullensaker og Nannestad økte gebyrer. Alternativt vil det påføre kommunene store kostnader som ikke kan dekkes via gebyrene, står det i saksfremlegget som formannskapet skal behandle i sitt møte tirsdag 29. mai. 

SKAL UTVIDES

Gardermoen renseanlegg er ment utvidet for 600 - 700 millioner kroner i 2021 for å kunne ta over kloakken som i dag renses på Kløfta. Planene så langt har vært at anlegget skal ligge der det ligger.

SLITER MED FETT SOM TETTER AVLØPENE: Ber folk bruke vettet

Formannskapet blir tirsdag kjent med en dialog mellom kommunen og Avinor hvor sistnevnte gjerne vil ha flyttet renseanlegget siden det kan legge hindringer for en eventuelt tredje rullebane.

I juli 2017 spurte kommunen Avinor om å avklare konsekvensene av rullebanen. Det ble etterhvert konkludert med to aktuelle løsninger

1. Videreføre anlegget på eksisterende tomt, og foreta fremtidige utvidelser mot øst i år 2040/2050 (utover planlagt utvidelse i 2021 med et investeringsbehov på 686 millioner kroner).

2. Flytte anlegget i 2021 til ny tomt sør for E16, med et investeringsbehov i 2021 på 1,1 milliarder kroner.

FOR LITE

I mars i år ble kommunen og Avinor enige om at å flytte anlegget ville være den beste løsningen, gitt at de økonomiske betingelsene var akseptable. Ingenting ble avtalt, men i april kom Avinor med følgende tilbud:

  • Anleggsbidrag for etablering av for renseanlegg - 50 millioner kroner.
  • Tomt ca 60 mål verdsatt til 40 millioner kroner.

Rådmannen ble neppe imponert over det han så. 

- Tilskuddets størrelse er så lavt at kommunen eventuelt må velte investeringskostnadene for å flytte anlegget over på kommunens abonnenter. Dette er helt uakseptabelt, og rådmannen kan derfor ikke anbefale dette, skriver han i saksfremlegget til formannskapet. 

SPILLER BALLEN TILBAKE

Ordfører Tom Staahle fnyser av det han kaller et dårlig tilbud.

- Det kostet mye penger å bygge Gardermoen Renseanlegg i sin tid, og vi bygde det der fordi alle parter var enige om at den plasseringen var den mest fornuftige. Å bygge nytt vil koste mye mer enn de tilbyr. Jeg ber derfor formannskapet om et politisk mandat til å takke nei, sier han.

- Får du de andre partiene med deg på dette?

- Ja, det regner jeg med. Vi kan ikke skyve disse utgiftene over på kommunens innbyggere.

- Hva skjer hvis du får flertall?

- Da ligger ballen hos Avinor, og de får en mulighet til å komme tilbake med et langt, langt, langt bedre tilbud. Og de vet nøyaktig hvor mye det koster å bygge et nytt renseanlegg, påpeker Staahle. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no