18. jun
LEVER VIDERE. Etter at Staten ved Forsvaret har tatt over ansvaret for flysamlingen på Gardermoen, ser det ut til at museet får fortsette som før. Foto: Flysamlingen
 
Avtalen i boks: Staten tar ansvar for Forsvarets Flysamling
JESSHEIM. Rett før jul ble det bestemt at Staten ved Forsvaret overtar driften av flysamlingen på Gardermoen.

Publisert: 02.feb.2017 12:37
Oppdatert: 01.mar.2017 11:08

Forsvarsdepartementet har siden sommeren 2015 gjennomgått driften av Forsvarets Flysamling Gardermoen. Denne gjennomgangen har vist at det har oppstått usikkerhet omkring roller og ansvar knyttet til driften av flysamlingen.

ENIGHET

Forsvarsdepartementet og Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet skrev fredag 16. desember 2016 under en avtale som overfører driften av Forsvarets Flysamling Gardermoen fra stiftelsen til Staten ved Forsvaret, heter det i en pressemelding.

Forsvarsdepartementet og de involverte aktørene mener avtalen gir et godt grunnlag for videre drift av flysamlingen.

- Forsvarsdepartementet er svært tilfreds med at vi har kommet fram til en avtale som innebærer at flysamlingen igjen kan åpnes for publikum, og at Forsvaret i framtiden står for driften. Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ) har mye av æren for at flysamlingen har blitt en verdsatt og etterspurt attraksjon, sier statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

LES OGSÅ. Lukket og låst

BYGGER VIDERE

SMFØ har siden 1993 arbeidet for etablering og senere drift av en tilgjengelig utstilling av historiske fly på Østlandet.

- Både lokaliseringen av flysamlingen til Kulturparken på Sør-Gardermoen, byggets størrelse, utforming og selve publikumsutstillingen, er noe av det vi har fått til. Målet som ble satt for 25 år siden er ettertrykkelig nådd. At Forsvarsdepartementet nå har valgt å bygge videre på våre arbeider og investeringer til beste for publikum, er vi svært tilfreds med, sier styreleder Gorm Erik Strand i SMFØ.

- Forsvaret er glad for at vi framover kan ta ansvaret for driften av flysamlingen. Vi vil nå konsentrere oss om det som er sentralt for oss, nemlig en god formidling av det luftforsvarshistoriske, basert på en museumsfaglig plattform. Vi ser fram til å kunne åpne for publikum så snart det er praktisk mulig, sier kommandør Jon Meyer i Forsvarsstaben.

LES OGSÅ: Uten frivillig innsats, ingen samling

SPESIELL HISTORIE

Stortingsrepresentant Tone Trøen (H) fra Eidsvoll jubler over nyheten om at Flysamlingen nå ser ut til å være reddet.

- Både statssekretæren og departementet har gjort en stor innsats for å få denne avtalen i havn, sammen med stiftelsen. Mange mennesker i vårt område har vært og er engasjert i dette, kanskje særlig med tanke på den gangen samlingen ble overført til Bodø. Jeg er veldig glad for denne avtalen, og jeg er sikker på at mange på Romerike føler det samme. Forsvaret og Flysamlingen har en helt spesiell historie på Gardermoen. Jeg synes det er viktig med slike samlinger som overfører historisk informasjon til kommende generasjoner, påpeker hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no