25. apr
IKKE GODKJENT. Brannsinektør Odd Ola Berg i Øvre Romerike brann og redning sier at bare sju bålplasser nå er godkjente på Øvre Romerike.
 
Bare sju bålplasser igjen på godkjent-lista
ØVRE ROMERIKE. I fjor var det 34 godkjente bålplasser på Øvre Romerike. Nå er det bare sju igjen.

Publisert: 30.apr.2017 09:00
Oppdatert: 28.apr.2017 15:20

Øvre Romerike brann og redning har nemlig trukket tilbake godkjenningen for 27 av bålplassene. Dermed er den nye lista særdeles slunken. Årsaken er at regelverket er justert, og det dermed kreves oppgraderinger av plassene før ny godkjenning kan gis. For de fleste er det bare snakk om småting som må på plass.

TRE I EIDSVOLL

I Eidsvoll er det bare tre godkjente bålplasser igjen. De tre er Mistberget, Tærudåsen og Dokneshuken. Også i Ullensaker står det bare tre tilbake: Hiltonskogen, Nedre Solhellinga og Gystadmarka skole. I Nannestad er det bare bålplassen ved Eltonåsen barnehage som nå er godkjent. Verken i Hurdal eller i Nes er det nå godkjente plasser.

MÅ HA GODKJENNING

Godkjente bålplasser er plasser der brannvesenet har forhåndsgodkjent at du tenner bål eller bruker grill. Utenfor disse plassene er det i utgangspunktet ikke lov å tenne bål eller grill, med noen veldig få unntak. Bålplassene har dermed flere steder vært flittig brukt, men nå er det altså ikke lov lenger, med unntak av de sju nevnte plassene.

– Det er ikke lov å gjøre opp ild utendørs om sommeren, med mindre man har innhentet tillatelse fra brannvesenet sier Odd Ola Berg i Øvre Romerike Brann og redning.

– Loven åpner riktig nok for at man kan gjøre selvstendige vurderinger, men vi anbefaler å være svært forsiktige. Oppstår det brann ligger man dårlig an, sier inspektøren.

LITE SOM SKAL TIL

Det er strenge krav for at en bålplass skal få godkjent-stempel, men til tross for dette er det lite som skal til for de plassene som allerede er etablert, ifølge Berg.

– De plassene vi har trukket tilbake godkjenningen for er i opparbeidede bålplasser. Men det har kommet noen justeringer i regelverket som gjør at det nå kreves for eksempel oppslag om hva man skal gjør i tilfelle brann, og regler for hvordan man skal opptre på bålplassen. Det er relativt enkelt å få tilbake godkjenningene, sier Berg.

HAR KONTROLLERT 80 PLASSER

Han sier at Øvre Romerike brann og redning i det siste har inspisert om lag 80 potensielle bålplasser. Både de 34 som var godkjent i for, og en rekke andre som har stått på ulike lister.

– Konklusjonen er at det kun er sju som tilfredsstiller kravene. Vi har sendt brev og tatt kontakt med grunneierne for å informere, men så langt har ikke responsen vært all verden, sier Odd Ola Berg.

Han sier at brannvesenet har ferdiglagede maler for oppslag og at de gjerne bistår dersom noen trenger hjelp.

– Vi kan hjelpe til med å få bålplassene i orden dersom noen føler de trenger de, sier Odd Ola Berg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no