17. jul
KRITISK: Stian Skjølås og Heidi G. Knudsen er sterkt kritisk til at Hurdal kommune ikke kan tilby hans sønn Mathias (6 mnd.) vaksinasjon i tråd med vaksinasjonsprogrammet for små barn.
 
– Sønnen vår får verken kontroll eller vaksinene han har krav på
– Dette går da bare ikke an! Det er helt tragisk, sier foreldrene til lille Mathias på seks måneder. De er sterkt kritiske til at Hurdal kommune ikke kan tilby verken helsekontroller eller vaksinasjoner til unger over seks uker.

Publisert: 09.nov.2017 06:00
Oppdatert: 08.nov.2017 21:12

Rådmann i Hurdal, Bente Rudrud Herdlevær, sier at kommunen har utfordringer med rekrutteringen etter at en helsesøster sluttet i september. Nå er stillingen utlyst nok en gang. 

HELT UHOLDBART

Foreldrene til Mathias, Heidi G. Knudsen og Stian Skjølås, mener at situasjonen er uholdbar.

– Mathias fikk vaksine da han var tre måneder. Ifølge vaksinasjonsprogrammet skulle han ha hatt en ny vaksine da han var fem. Nå er han seks. Hvis kommunen får en helsesøster på plass i desember, har Mathias gått to måneder over tida. Vi stoler ikke på at det blir noe tilbud, da heller. Hva vil kommune gjøre da? spør de.

Pappa Stian forventer at om ikke ting er på stell neste måned, så vil kommunen leie inn helsesøstertjener fra andre kommuner.

– Egentlig skulle jo dette blitt gjort for lenge siden. Om det er i Eidsvoll, Ullensaker eller Ahus, spiller ingen rolle bare Mathias og andre i samme situasjon får vaksinen de har krav på, sier han. 

SKUFFET OVER KOMMUNEN

– Jeg er skuffet over Hurdal. Her har jeg bodd i alle år og betalt min skatt. Så er dette takken? Vi har forsøkt å følge med på hvor mye han vokser og legger på seg, men det er jo ikke samme tryggheten som vi får på helsestasjonen, sier Mathias’ pappa. 

Stian frykter at dette bare er starten på manglende tilbud i hjemkommunen. 

– Hurdals dårlige økonomi tilsier jo det, mener han. 

Mamma Heidi er har også en annen bekymring. 

– Helsestasjonen har også den funksjonen at den skal fange opp barn som på ett eller annet vis er i faresonen, og det skjer jo ikke nå, sier Knudsen. 

Beklager

Rådmannen beklager situasjonen, og sier at kommunen har gjort mye for å skaffe helsesøster til bygda.

– Vi har spurt de andre ØRU-kommunene om bistand, men de har ikke kapasitet. De har likevel bidratt til opplæring av sykepleiere ved Familiens Hus her i Hurdal. Etterspørsel til utleieleverandører av helsepersonell har heller ikke gitt uttelling. Ingen har helsesøstre tilgjengelig. 

Rudrud Herdlevær bekrefter at situasjonen har ført til forsinkelser for kontroller til barn som er eldre enn seks uker. 

– Vi skal være i rute igjen i desember, sier rådmannen. 

– Kommunen har per i dag 50 prosent jordmor/helsesøster, 100 prosent helsesøster og to sykepleiere på helsestasjonen. Ferie og sykdom blant helsesøstrene fører til fortsatt redusert aktivitet i november, men fra desember skal det være full drift. Da vil etterslepet av kontroller og vaksinasjoner bli tatt igjen, sier rådmannen. 

– En mor har også fortalt EUB at hun har blitt henvist til en nabokommunen da hun tok kontakt med helsestasjonen i Hurdal.

Det tilbakeviser rådmannen:

– Det har ikke vært noe formell henvisning eller praksis for å henvise noen til andre kommuner.

Fakta

  • Hurdal kommune sliter med å få på plass helsesøsterstilling. Denne skulle vært besatt i september.
  • Dette har ført til at kommunen ikke har kapasitet til å tilby vaksiner til små barn ifølge statens vaksinasjonsprogram. 
  • Lille Mathias (6 måneder) skulle hatt sin andre vaksine for over én måned siden, men kommune kan ikke tilby dette før tidligst i desember. 

Klar tale fra elevrådsleder: Ønsker flere dager med helsesøster på skolen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
I RUTE: Hurdals rådmann, Bente Rudrud Herdlevær, bekrefter at kommunen har utfordringer på helsesøstersiden, men sier at barnekontroller vil være i rute igjen i desember.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no