19. jul
Frastjålet sykkelen: Midt på lyse dagen ble Liv Irén Rosenvinge Alfheim frastjålet sykkelen. Heldigvis reagerte en årvåken nabo sporenstreks og fulgte etter tyvene.
 
Sykkeltyver herjer på Råholt: Barn stjal sykkelen hennes midt på lyse dagen
Sykkeltyverier er blitt hverdagskost og mange fortvilte eiere står ribbet tilbake. Midt på lyse dagen stakk barn av med sykkelen til Liv Irén Rosenvinge Alfheim.

Publisert: 27.sep.2017 09:00
Oppdatert: 27.sep.2017 11:00

Alvorlige ungdomsstreker eller organisert kriminalitet av en sykkelbande? Spørsmålene er mange, svarene få i sørbygda i Eidsvoll. De siste ukene har en rekke personer blitt frastjålet syklene sine på Eidsvoll Verk, Råholt og Dal.

– Det skjedde midt på lyse dagen. To ungdommer kom ruslende og tok med seg sykkelen min som sto parkert inntil veggen her. Rett foran nesa på naboen min.

EUB treffer Liv Irén Rosenvinge Alfheim hjemme på Ladderud på Råholt. Hun fikk heldigvis sykkelen raskt tilbake – mye takket være en årvåken nabo.

– Naboen kastet seg i bilen og fulgte etter sykkeltyvene. Borte på Esso-stasjonen tok han de igjen, sier Liv Irén.

Den ene sykkeltyven rakk å stikke av til fots. Den andre ble stående igjen.

LES OGSÅ: – Parkeringsmangel og sykkeltyver

Fikk tilbake sykkelen

– De var ikke mer enn 12–13 år gamle. Hovedpersonen stakk av og vi vet ikke hvem vedkommende er. Men sykkelen min fikk jeg heldigvis tilbake, sier hun.

– Jeg får håpe politiet og foreldrene tar dette seriøst, og at dette blir tatt tak i. Dette kan uansett ikke fortsette, sier hun.

Morten Svendsen-Lunde har også fått merke sykkelbandens herjinger på kroppen denne sykkelsesongen. Han er blitt frastjålet tre sykler – alle ved Eidsvoll Verk stasjon. Hver gang lå bare låsene igjen – avklipt eller sagt over.

LES OGSÅ: Pågrep sykkeltyver

– Snakk med barna

– Det er forferdelig trist. Jeg har ikke råd til flere sykler nå. Jeg forstår at politiet ikke kan stå sykkelvakt på stasjonen heller, sier Svendsen-Lunde. Han mistenker at det er barn og ungdommer som står bak ugjerningene.

– Alle med barn og ungdommer bør snakke med de. Prøve å få de til å forstå at for oss som blir tatt ifra tingene så er det forferdelig, sier han. Olav Håkon Mork forteller at sønnen ble frastjålet sykkelen på Råholt da han var på én av sjakklubbens samlinger.

– Dette skjedde for noen dager siden, og sykkelen har vært forsvunnet siden. Vi har fått en del tips, blant annet via Råholt Nabovarsel på Facebook. Hittil har vi ikke funnet den igjen, sier Mork.

– Hva tenker du om at folk stjeler andres eiendeler slik?

– Det er noe dritt. Det gjenstår å se om det dreier seg om barne- og ungdomsstreker eller om det er en organisert bande, sier Mork.

– Mange sykkeltyverier

Politiet bekrefter at de har sett en kraftig økning i antall sykkeltyverier i sørbygda i det siste.

Lørdag kom det meldinger om at politiet gjennomførte en aksjon i sørbygda. Denne skal ha endt med at flere sykler er funnet igjen. 

– Dette tyder på at de har tatt tak i problemet, sier én av EUBs lesere.

Lensmann Jan Vidar Karlsen ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor forteller at det inntrykket stemmer. Politiet er på saken, etterforsker og prioriterer sykkeltyveriene på største alvor.

– Det har vært mange sykkeltyverier i det aktuelle området i det siste, og vi så særlig en økning sist helg. Vi har også klare mistanker om hvem som kan stå bak sakene, sier Karlsen.

– Dreier det seg om yngre mennesker?

– Nei, mistankene er rettet mot gamle kjenninger, svarer Karlsen overfor EUB.

Knust frontlykt og lakkriper

Men alt dreier seg ikke om sykkeltyverier. Patrick Hvidsten fant bilen sin med knust frontlykt og riper og bulker på panseret. Nå ber han foreldre ta ansvar for barna sine. På bilen hans lå også en sparkesykkel.

– Jeg synes det er fullstendig unødvendig at ungdommer skal drive sånn her. Det koster oss andre mye penger, og i tillegg er disse lyktene dyre og vanskelig å få tak i, sier Hvidsten til EUB.

Han er ikke den eneste som har opplevd hærverk på bilen i samme område i det siste. Hvidsten parkerte bilen i nærheten av Råholt barneskole lørdag kveld. Da han kom tilbake fant han den med store skader. Nå håper Hvidsten noen kan ha sett eller hørt noe. 

– Politiet bør også gjøre noe med dette før det går for langt. Foreldre som har barn burde sette seg ned og snakke med dem. Det kan være hvem som helst, sier Patrick Hvidsten.

 
Tilbake på sykkelsetet: Liv Irén Rosenvinge Alfheim har fått tilbake sykkelen som ble stjålet. Nå står den innelåst i boden.
Hærverk på bilen: Patrick Hvidsten opplevde at frontlykta var knust og det var bulker og riper på panseret da han fant bilen igjen. Foto: Privat
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no