17. aug
HARDT PRESSET. Ullensaker kommune har ingen ledige korttidsplasser på sykehjemmene, og må gjøre om enkeltrom til dobbeltrom.
 
Behovet for sykehjemsplasser vil øke kraftig i årene framover
ULLENSAKER. - Vi har ingen ledig kapasitet og er sårbare.

Publisert: 15.okt.2016 20:56
Oppdatert: 27.jan.2017 14:37

Se nøye på den røde og øverste linjen i diagrammet (bilde 2 i bildekarusellen). Den røde linjen synliggjør hvor kraftig behovet for pleie- og omsorgstjenester vil øke i Ullensaker sammenlignet med andre oppgaver kommunen har, dersom ingen ting gjøres.

Prognoser administrasjonen i Ullensaker kommune har laget viser at det vil være plass til kun 15,8 prosent av de befolkningen over 80 år i 2020. I 2030 vil dekningsgraden ha sunket til 8,9.

OVER SNITTET I MANGE ÅR

Ullensaker kommune har hatt god sykehjemsdekning i mange år, men nå ser det ut til at den er kommet til et skjæringspunkt. For mens kommunens målsetting er å ha en dekningsgrad på 18 prosent - og graden per i dag er 18,8 prosent - vil tallet falle kraftig allerede om få år, dersom man ikke foretar seg noe.

Det er flere årsaker til at prognosene utfordres: Sykehusene skriver ut pasienter raskere og sykere enn tidligere. Dessuten er det mye som tyder på at Staten vil overføre stadig flere oppgaver til kommunene. Det er også grunn til å tro at det flytter flere eldre til Ullensaker enn tidligere.

MER TEKNOLOGI

Kommunaldirektør Mette Gro Iversen i Ullensaker kommune har det øverste ansvaret for helse- og omsorgssektoren. Hun erkjenner utfordringene, men mener Ullensaker er godt rigget for å møte en mer krevende hverdag.

- Vi er veldig klar over situasjonen, og analyserer dette fortløpende. Prognosene sier noe om den antatte situasjonen dersom vi ikke gjør endringer. Vi utvikler oss, og planlegger en rekke tiltak som vil få bildet til å se bedre ut, sier Iversen.

Hun trekker blant annet fram bruk av mer velferdsteknologi.

- Eksempler er bruk av nye trygghetsalarmer og elektroniske dørlåser. Det vil spare oss veldig mye tid, vil frigjøre ressurser og gjøre det enklere og tryggere for dem som ønsker å bo hjemme, legger hun til.

LES OGSÅ: Flere må inn på dobbeltrom

TRENGER FLERE PLASSER

Samtidig vil Ullensaker kommune trenge flere plasser i årene framover.

- Teknologi og utnyttelse av ressursene vil ikke ta unna for hele det økte behovet. Derfor vil det også være behov for å etablere flere plasser. Men summen av nye måter å jobbe på, nye plasser og kreative løsninger vil føre til at kommunen klarer å møte veksten på en god måte, sier Mette Gro Iversen.

Den økte behovet for korttidsplasser som har oppstått etter sommeren sier hun at kommunen er i ferd med å løse.

- Vi kjøper noen plasser, gjør om to eksisterende rom for korttidspasienter til dobbeltrom og har åpnet rom som har stått tomme. Dessuten vet vi at behovene endrer seg raskt. Akkurat nå er behovet noe synkende, men vi har ingen ledig kapasitet og er sårbare. Vi jobber så raskt vi kan for å løse denne situasjonen, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ: Eldrerådet ser svært alvorlig på situasjonen - ber om en forklaring

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no