15. sep
Sjel og kultur: Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen håper den rette eieren dukker opp slik at perlen på Wergelandshaugen igjen kan skinne. – Legg opptil én million til i oppussing og du vil nærme deg et drømmehjem nærmest uten sidestykke, sier han.
 
Ber utbyggere styre unna
Fortidsminneforeningen ber boligspekulanter holde seg unna den prisbelønte eiendommen.

Publisert: 23.sep.2017 15:00
Oppdatert: 22.sep.2017 12:50

Den tidligere sorenskrivergården – Wergelandshaugen – ligger nedenfor Eidsvoll kirke. Nå er den til salgs, og første visning avslørte massiv interesse. Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen er krystallklar på at utbyggere bør holdes unna.

– Fortidsminneforeningen kommer til å følge nøye med her framover. Vi hjelper gjerne en eier som vil bevare med rådgiving og tips. Om det kommer en eier som vil rive eller fortette kraftig må vedkommende imidlertid forvente seg sterk motstand, sier Fjeldheim.

Avstanden til kollektivknutepunktet Eidsvoll stasjon er under 700 meter. Med tanke på sentrale retningslinjer som baner vei for fortetting rundt kollektivknutepunkter, kunne det tenkes å være fristende for utbyggere å kjøpe den vel åtte mål store eiendommen til fortettingsformål.

Fikk verneprisen

Torsdag kveld var det første visning på eiendommen. Søndag er det satt opp en ny.

– Denne flotte eiendommen fikk verneprisen av Oslo og Akershus avdeling i 1983. Nå trenger det igjen å reddes fra spekulasjon, og igjen trenger det istandsetting og vedlikehold. La oss håpe den rette eieren dukker opp, så denne perlen igjen kan skinne, sier Fjeldheim. Prisantydningen er satt til 7,4 millioner kroner. Fjeldheim mener det er langt fra avskrekkende.

– Legg opptil én million til i oppussing og du vil nærme deg et drømmehjem nærmest uten sidestykke, sier han.

«År 1983 ble eieren belønnet for sin omsorg for dette hus», står det på et skilt ved den ene inngangen.

– Det er en viktig og fin eiendom som ligger i et svært viktig kulturmiljø i Eidsvoll. Den er noe som bør tas vare på, både som enkeltbygg og som en del av helheten rundt her, sier Fjeldheim.

– Området er viktig

Han påpeker at utbyggingstakten i Sundet er høy, og at det dukker opp nye planer der kontinuerlig.

– Derfor er det ingen grunn til at man skal slippe på noe ekstra her oppe. Området er viktig, mye folk ferdes rundt her og det er viktig å beholde det slik det framstår i dag. Sundet er og skal være et tettsted med kvaliteter, og det vet jeg også at Eidsvoll kommune ønsker. Det innebærer at det skal bygges der det er riktig og at områder som dette må ivaretas. Her må kommunen ta vare på kvalitetene som finnes i et slikt kulturhistorisk miljø og styre utviklingen dit den bør være.

– 16 står nå på liste og langt flere møtte opp på første visning, opplyser advokat Kristen S. Fari i advokatfirmaet Fari overfor EUB.

Han har god tro på at noen som vil bevare og restaurere eiendommen slik den framstår i dag vil stikke av med den til slutt.

– Mitt inntrykk er at det vil gå i den retningen, sier han.

LES OGSÅ: Rådmannen foreslår å verne «halve» Sundet

Fakta

  • Prisantydning: 7,4 millioner kroner.
  • Bruksareal: 553 kvadratmeter.
  • Tomt: 8183 kvadratmeter.
  • Byggeår: 1921.
  • Arkitekt: Eilif Arneberg.
  • Tildelt: Fortidsminneforeningens arkitekturvernpris for sitt restaureringsarbeid i 1983.
  • Inneholder blant annet fem soverom, fire stuer og egen kontorfløy.
  • 16 står på liste etter første visning. Søndag er det duket for visning nummer to.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Prisbelønnet: «År 1983 ble eieren belønnet for sin omsorg for dette hus», står på det skiltet utenfor den ene inngangen. Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen håper den rette eier overtar.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no