26. apr
KONSERT: Lørdag holder Romerike vokalensemble konsert i Jessheim kirke sammen med St. Olav domkor og Råde vokalensemble. Foto: Jøran A. Kristensen
 
Berører følelsene i Jessheim kirke
Lørdag 7. april synger Romerike vokalensemble sammen med St. Olav domkor fra Oslo og Råde vokalensemble i Jessheim kirke. Konserten, som er starten på en miniturné, har de kalt Vær hilset, Maria.

Publisert: 06.apr.2018 09:00
Oppdatert: 04.apr.2018 12:05

– Prosjektet er et samarbeid mellom Romerike vokalensemble, som har kirkemusikk som sin «nisje», det katolske kirkekoret fra St. Olav domkirke i Oslo og damekoret Råde vokalensemble. Det blir en kveld med stor musikalsk bredde, kvalitet og inderlighet. Det er sanger som berører følelsene. Lørdag 7. april synger vi i Jessheim kirke før turen går videre til Råde og Oslo, sier Torfrid Hystad i Romerike vokalensemble.

TIL OG OM MARIA

Vær hilset, Maria, er musikk til og om Maria, Jesu mor. Lørdag 7. april kan du høre vokalensemblet sammen med St. Olav domkor fra Oslo og Råde vokalensemble fra Råde i Østfold. Det er Helene Haarr som dirigerer østfoldingene, mens Vegar Sandholt leder begge de andre korene.

Dagen etter er det konsert i Tomb kirke i Østfold før de avslutter i St. Olav domkirke i Oslo mandag 9. april.

Helene Haarr er for øvrig tilknyttet Vokalensemblet som stemmepedagog. Haarr og Sandholt har samarbeidet tett om konsertene.

– Kirken har en lang tradisjon for å markere Maria budskapsdag. Denne dagen ble den unge Maria oppsøkt av en engel. Engelen forteller henne at hun skal få et barn, og resten av historien er kjent. Dagen markeres 25. mars, altså ni måneder før jul, forteller Vegar Sandholt.

Lørdag kan du få en smakebit av noe av denne rike musikken i Jessheim kirke

HENGIVENHET OG KJÆRLIGHET

Han forteller at Maria, Jesu mor, alltid har hatt en sentral plass i den verdensvide kirke.

– Dette gjelder særlig i de katolske kristnes hjerter. Det er et uttrykk som sier at «Det hjertet er fullt av, renner munnen over med». Da er det ikke til å undres over at det er skrevet mye musikk om og til Maria. Musikken er preget av å ha blitt til i ulike tider, sjangre og tradisjoner. Hengivenhet og kjærlighet er likevel en rød tråd. Bønnen Ave Maria som betyr Vær hilset, Maria, kan du høre på russisk, Bogoroditse Devo, av Rachmaninov. Den samme bønnen lyder ganske annerledes i østerrikske Bruckners tonedrakt, og latinske tekst. Til tross for variasjonene har musikken det felles at den er vakker, sterk og inderlig, og at den berører følelsene våre, sier Sandholt.

LES OGSÅ: Stiller med trompet, band og egne poplåter

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no