15. des
MÅ TIL MOSKVA: Vibeke Ophus Karlson er MS-syk og reiser i mars til den russiske hovedstaden Moskva for å få behandlingen hun ikke får i Norge.
 
Betaler en halv million for å bli frisk
I mars setter MS-syke Vibeke Ophus Karlson seg på flyet til Moskva for å få stamcellebehandling. Nå samler vennene hennes inn penger så hun kan betale regningen.

Publisert: 26.okt.2017 06:00
Oppdatert: 26.okt.2017 06:31

Det er mørkt og høstkaldt på Jessheim, selv om det er midt på dagen og sola er på sitt høyeste. For MS-syke Vibeke Ophus Karlson kan det knapt bli verre. Derfor har både hun og Gutte, familiens lysebrune firbeinte medlem, krøpet så langt under teppet de kommer. MS-sykdommen setter en brutal stopper for det meste av aktivitet, selv om Vibeke kan sies å være blant de «heldige» og selv om hun får dyre medisiner som bremser utviklingen av sykdommen. Hunden er frisk nok, men har krøpet lojalt sammen i bakenden.

MÅ FÅ STOPPET SYKDOMMEN

– Selv om jeg får medisiner ser jeg ikke spesielt positivt på framtida, Det vil bli verre, sier Vibeke Ophus Karlson.

– Nå fungerer jeg tross alt på et visst nivå, selv om jeg er avhengig av rullestol om jeg skal på lengre turer og bruker krykker her hjemme. Jeg klarer å være til stedet med familien, og jeg slipper å være frustrert og nedbrutt døgnet rundt. Men det er om å gjøre å få stoppet sykdommen her, sier Karlson.

Les også: Linnea får fortsette med medisinen

REISER TIL MOSKVA

I Norge er ikke stamcellebehandling en godkjent behandlingsform av MS-syke. Ikke ennå. Det er satt i gang et stort forskningsprosjekt på Haukeland i Bergen, men resultatene fra dette prosjektet vil ikke være klare på mange år. Og 49 år gamle Vibeke er allerede for gammel til å kunne håpe på hjelp i Norge.

Etter å ha pratet med flere MS-syke som har vært i utlandet og mottatt stamcellebehandling bestemte hun seg for å forsøke å få behandlingen selv. Etter en rekke tester og prøver, ble hun tilbudt plass ved sykehuset i Moskva. I mars setter hun seg på flyet for å starte behandlingen. Den fire uker lange behandlingen koster en halv million kroner, og vennene har satt i gang pengeinnsamling.

Les også: Elins mor fikk dø hjemme

GRUER SEG

Stamcellebehandling foregår på den måten at man tar ut celler fra ryggmargen, og så gir kroppen cellegift. Deretter sprøytes tamcellene tilbake i kroppen, som dermed bygger opp et nytt immunforsvar.

– Jeg gruer meg til å miste håret og til å ligge på isolat i ti dager. Og jeg gruer meg til å være borte fra familien i fire uker, i Moskva. Men vondt skal vondt fordrive, sier Vibeke.

Multippel sklerose (MS)
er en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen.
Symptomene varierer fra pasient til pasient, og kan innebære synsforstyrrelser, svekkelse av musklene, balanseproblemer og unormale reaksjoner på kulde eller varme.
Det finnes ingen behandling for å kurere sykdommen, men stamcellebehandling har hjulpet flere.
(Kilde: Norsk Helseinformatikk)


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no