23. jul
FORELDREANSVAR: Therese Gray, leder av FAU ved Råholt ungdomsskole, kommer med en klar apell til forelde. – Vi trenger alle på banen, og deltakelse i ungdommenes liv, sier hun.
 
Ungdom betaler for å slippe unna juling
Ungdom blir presset og avkrevd penger for å slippe unna juling.

Publisert: 03.okt.2017 11:00
Oppdatert: 03.okt.2017 11:02

Flere foreldre EUB har snakket med bekrefter forholdet der elever på Råholt ungdomsskole blir presset for penger av medelever. En pappa EUB har snakket med, sier hans barn selv betalte penger for å slippe.

– Jeg oppdaget det ved en tilfeldighet, og snakket selvsagt om barnet mitt med det, sier faren.

– Det foregår på den måten at en sier «Du skylder meg penger». Det ligger ingen konkret trussel i det, men alle elevene vet likevel hva som skjer om man ikke betaler. Det er skremmende, sier faren.

Det skal også foregå en annen form for utpressing: Dem som ikke deler videoer der noen blir overfalt, lever med en konstant trussel om å bli «kastet ut av gjengen» – og dermed risikere represalier.

Alvorlig vold ryster Råholt ungdomsskole: Filmes og deles på nett

HAR ALLEREDE STARTET

Therese Gray, FAU-leder ved Råholt ungdomsskole, sier at utvalget allerede har startet arbeidet med de alvorlige voldsepisodene ved skolen.

– Det er veldig trist at disse hendelsene har oppstått og at disse alvorlige sakene skjer. Dette er et alvorlig problem som må tas alvor, sier Therese Gray.

Hun vil gjerne si at det skjer mye bra på Råholt ungdomsskole, men at de siste dagenes tilstander er uakseptable.

– Vi kan ikke ha det sånn, og vi som foreldre må jobbe sammen med skolen for å løse dette på en god måte, sier hun.

Hun sier at FAU allerede har opprettet kontakt med ledelsen ved Råholt ungdomsskole for å finne en samarbeidsform som gir resultater.

ORDFØREN OM SKOLEVOLDEN: – Man må snakke med ungene sine om hvor stygt dette egentlig er

MÅ HA FORELDRE PÅ BANEN

Therese Gray mener at foreldrene nå i større grad må på banen.

– Skolen har et ansvar her. Men det gjelder også i høyeste grad foreldrene. Nå trenger vi foreldrene på banen, og foreldre som involverer seg for å få på plass en sunn skolehverdag. Det er vi som foreldre som har det største oppdrageransvaret, slår Therese Gray fast.

– Det handler om at vi som er voksne må være gode rollemodeller, og det handler om hvilke verdier og holdninger vi viser barna våre. Barna reflekterer det vi voksne gjør. Vi kan ikke forvente at barn løser konflikter bedre enn det voksne får til, sier hun.

VIL SE PÅ RUTINENE

Gray er klar over at enkelte foreldre føler de ikke har fått den responsen de forventer nå det skjer alvorlige episoder.

– Det er synd. Som FAU ønsker vi å diskutere med skolen hvilke rutiner som gjelder for kommunikasjon og tilbakemeldinger.

– Jeg vil si Råholt ungdomsskole er en trygg skole. Men samfunnet vi lever i er stadig tøffere. Det er en miks av mange ting, og sosiale medier som brukes både i og utenfor skolen. Mye av

adferden påbegynnes utenfor skoletid. Det er veldig komplekst og krever derfor en stor jobb med holdningsarbeid og forebyggende arbeid, sier Therese Gray.

KOMMENTAR: Vi må ta mobbing og voldsepisoder fram i lyset

FAKTA

  • Råholt ungdomsskole er i løpet av 2017 blitt rammet av tre alvorlige voldsepisoder. 
  • De to nyeste hendelsene skjedde rett etter skolestart i august og onsdag i forrige uke. 
  • En elev pådro seg hjernerystelse etter den siste episoden. 
  • Felles for episodene er at de filmes og legges ut på sosiale medier. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no