19. jul
RUTINER: – Nye rutiner i kommunen sikrer i stor grad innkjøpene våre, sier Ullensakers rådmann Rune Hallingstad. Han ble ansatt i fjor og er dermed ikke involvert i utbetalingene til kartselskapet.
 
Ullensaker ble lurt for 400.000 kroner
Ullensaker kommune har over flere år betalt nær 400.000 kroner til Det norske kartselskapet.

Publisert: 26.apr.2018 09:00
Oppdatert: 26.apr.2018 06:19

Det Norske Kartselskapet leverer blant annet kartløsninger på internett og mange norske kommuner har kjøpt deres tjenester. VG har den siste tiden avslørt at mange av dem opplever sinne og frustrasjon over at fellesskapets midler har blitt lurt fra dem gjennom det de beskriver som spekulative og pågående salgsmetoder. Blant annet har kartselskapet sendt fakturaer til ulike kommunale avdelinger flere ganger i året.

400.000 KRONER

Ullensaker kommune har i perioden 2012 til 2015 blitt fakturert 393.950 kroner av Det Norske Kartselskapet. For Eidsvolls del er summen 7.053 kroner, mens verken Nannestad eller Hurdal har betalt ut en eneste krone.

– Kort sagt har ikke innkjøpsrutinene vært gode nok på enhetsnivå i kommunen. Dermed har det blitt inngått avtaler uten å se konsekvensene av dem, selv om det ikke er snakk om juridiske feil. Beløpet VG sikter til gjelder forresten fra 2006/2007, sier rådmann i Ullensaker, Rune Hallingstad.

Han ble ansatt i fjor, og jobbet ikke i kommunen da utbetalingene ble gjort.

– Hva er gjort for å unngå at slikt skjer igjen?

– I 2014/15 gikk vi inn i et innkjøpssamarbeid og fikk dermed mer strukturerte rutiner. Nå unngår vi innkjøp nedover i organisasjonen, og dermed denne typen problematikk. Ingenting blir 100 prosent sikkert, men samarbeidet gjør innkjøpene våre mye mer kontrollerbare, påpeker rådmannen.

Han understreker at kommunen ikke lenger har noe med dette firmaet å gjøre. 

Utspekulerte metoder

Rådmannen trekker også frem den etiske delen av kartselskapets metoder.

– Man har hatt en telefonsamtale med dem, så kommer det en regning og deretter kanskje en purring på relativt små beløp som blir betalt. Nå er vi bedre rustet mot å unngå slik, sier han.

Flere kommuner har jurister på saken for å se om de kan kreve penger tilbake. Og de mener Oslo-politiet bør etterforske kartselskapet for svindel.

– Vi må gjøre en konkret vurdering om dette er så alvorlige opplysninger at vi må sette i gang, sier Rune Skjold, leder av Seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt til VG.

I 2014, 2015 og 2016 omsatte kartselskapet for 40 millioner kroner.

Svarer VG

Karselskapets eier mener at selskapet er blitt utsatt for en svertekampanje av VG, og svarer følgende til avisen via sin advokat:

«Det fremgår av VGs henvendelse til meg, at de aktuelle kommunene er blitt spurt av journalisten hvordan de ser på hva som har fremkommet om DNKS (kartselskapet, red. anm.) den siste tiden. I lys av den massive svertekampanjen som VG har ført mot meg og selskapet over flere måneder, ligger det derfor klare føringer for de som er blitt kontaktet, om at VG bare er ute etter det negative.»

Les hele tilsvaret på VG.

 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no