20. sep
SAMLOKALISERT: Tora Snorradottir (t.v.), kvalitetssjef hos Honningcentralen, og Eli Åsen, seniorrådgiver hos Norges Birøkterlag.
 
Bieaksjon: Stadig flere blir birøktere
KLØFTA. Norges Birøkterlag har sammen med lokallagene rekruttert mange nye birøktere.

Publisert: 06.aug.2017 08:30
Oppdatert: 06.aug.2017 08:52

Eli Åsen, seniorrådgiver hos Norges Birøkterlag, forteller om en vellykket rekrutteringsaksjon etter at antall birøktere hadde sunket dramatisk siden 1980-tallet. I tillegg har Honningcentralen jobbet for å få flere leverandører blant birøkterne.

– Vi hadde for fem-seks år siden 2.500 medlemmer. I år har vi over 4.000 medlemmer. Vi har jobbet både med å rekruttere nye birøktere, men også for at flere av de etablerte skal fortsette. Birøkt har blitt trendy, snittalderen synker og antall kvinner øker. Dette er veldig hyggelig, sier Åsen.

Flere av lokallagene har arrangert kurs for nye birøktere.

NYBEGYNNERE

– Interessen har vært stor. Imidlertid blir det i starten mange mindre produsenter. Det er jo flott, men nybegynnere starter gjerne med et par kuber. Det skal derfor litt til å erstatte eventuelle større produsenter som slutter. Vi regner 250 kuber som ett årsverk, sier Åsen.

– MORSOMT

Hun er også selv birøkter, og har åtte kuber.

– Det er veldig morsomt, og man får et annet syn på naturen. Dette er også en av få hobbyer man kan tjene penger på. Med én kube blir det langt mer honning enn man spiser selv. De som ønsker å starte kan kontakte et lokallag, sier Åsen.

Hun opplyser at gjennomsnittet for alle birøktere i landet er 20–25 kilo honning per kube.

– Yrkesbirøkterne regner 40–50 kilo, sier Åsen.

120 MILLIONER KRONER

Mellom 1.300 og 1.500 tonn med honning passerer gjennom lokalene til samvirkebedriften Honningcentralen på ett år.

– Om lag 900 tonn av dette er import. Dette er stabil mengde. Resten er fra norske birøktere, i hovedsak fra de 1.100 andelseierne, men også fra andre produsenter. Naturgitte forhold i Norge gjør at mengden vil variere fra år til år, sier Tora Snorradottir, kvalitetssjef hos Honningcentralen.

Bedriften, som nylig feiret 90-årsjubileum, har 16 ansatte og omsatte i fjor for 120 millioner kroner.

Brunbia – en truet art

Ifølge Norges Birøkterlag har innførsel av nye bieraser til brunbias opprinnelige områder ført til at den er blitt utvannet og utkonkurrert.

– Den norske brunbia er kritisk truet. Utvanningen skjer når dronningene parrer seg med flere droner fra ulike bisamfunn og ulike raser på den eneste parringsturen hun har i løpet av livet. Krysningsbier blir ofte sinte og uregjerlige og er ikke populære hos birøktere, sier Eli Åsen, seniorrådgiver hos Norges Birøkterlag.

Hun foreller at det i årene etter 2010 har vært flere utbrudd av den smittsomme og alvorlige sykdommen åpen yngelråte i et av brunbias kjerneområder i Norge.

– Det gikk derfor hardt utover den norske brunbiebestanden da tusenvis av bifolk i dette området ble avlivet for å hindre sjukdommen i å etablere seg, sier Åsen.

Norsk Brunbielag jobber nå for å øke kunnskapen om brunbia.

LES OGSÅ: Jobbet med bier - skapte grasbrann

FAKTA
- Norges Birøkterlag har i samarbeid med lokallagene rekruttert mange nye birøktere.
- Honningcentralen er en samvirkebedrift, og eies av 1100 andelseiere.
- Omsetning i 2016 var 120 millioner kroner.
- Det produseres mellom 1300 og 1500 tonn i året.
- Norges Birøkterlag har økt antall medlemmer fra 2500 til over 4000 på noen få år.
- Andelen kvinner øker, og gjennomsnittsalderen synker.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
UTSTYR: Hos Honningcentralen kan man kjøpe birøkterutstyr. Sidsel Røhnebæk og Helge Stikbakke fra Ringsaker vil utvide litt, og trengte mer utstyr.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no