22. jul
REFORMER: Jo Gjessing tar opp regjeringens reformer. Deriblant regionreformen ledet av kommunal- og morderniseringsminister Monica Mæland.
 
«Big is beautiful»
Reform: Høyre-Frp-Venstre-regjeringa har med KrF på slep satt i gang en større reform. Det det er mest snakk om, er å slå sammen kommunene i større enheter.

Publisert: 27.jul.2018 14:00
Oppdatert: 27.jul.2018 13:06

Men reformen omfatter, som vi veit, mye mer i tillegg: Å slå sammen fylkene til større regioner (og etter hvert avskaffe regionene?), den såkalte nærpolitireformen (av mange treffende kalt «fjernpolitireformen») som òg går ut på å slå sammen politidistrikt til større enheter, og mange flere.

Det siste nå er at Geir Pollestad (Sp) uttrykker berettiget frykt for at det å slå sammen fylkene til større regioner, òg vil gi færre bygdefolk på Stortinget (Klassekampen 18. juli 2018) og dermed være et angrep på demokratiet. «Big is beautiful», later det til at de mener.

«Begrunnelsen» for alle disse reformene er fra Regjeringa si side at «Noreg har endra seg mykje sidan 1950-talet» (Monica Mæland). «Det er et mantra i denne regjeringen at man må ha store og robuste enheter for å få kvalitet i arbeidet. Dette er selvsagt ikke riktig» (Dagbladet).

Når vi hører både på Monica Mæland og Regjeringa for øvrig, virker det som de mener at siden Norge er i sterk endring, må vi tilpasse landet til endringene. Når vi hører på statsminister Erna Solberg og regjeringa for øvrig om NATO og Norges tilhøve til USA, virker det imidlertid som om intet har endret seg, endrer seg eller kommer til å endre seg – noen gang. Alt er ved det samme, «fra evighet og til evighet». Her er det altså ikke sammenheng i hvordan de tenker.

Sannheten er sjølsagt at alt endrer seg, hele tida. Ett eksempel: Planetens overflate består av svære plater som beveger seg og tidvis kolliderer. Det gir blant annet jordskjelv, vulkaner og fjellkjeder. Som et resultat av dette består Jotunheimen av et stort flak av magmatiske bergarter, som fra nordvest ble skjøvet over underliggende sedimentbergarter. Alt endrer seg– på Planeten og ellers i Universet, i Norge og utenfor Norge, i naturen og i kulturen, i oss og utenfor oss, alt.

Men dét betyr ikke at alt må endres, til det større, slik Regjeringa synes å mene om reformene sine. Ofte er det heller motsatt. Som det heter i sangen: «Ja, hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? / De fleste gikk det ille, som større være ville.»

De mest talende eksempel på dette er den nye regionen Viken, og ikke minst den sammenslåtte region Finnmark-Troms. Noen enheter er små, andre mellomstore og atter andre store. I noen tilfeller kan det være fornuftig å slå sammen, i andre å beholde dem som de er, og i atter andre heller å dele opp. Som Geir Pollestad sier om Monica Mæland i samme avisa: «Fyrst og fremst bør ho innsjå at Viken og Finnmark og Troms er dårlege sammanslåingar. Ved å halde på dagens krinsar får ein andre problemstillingar, som eit dårlegare benkesamhald [på Stortinget, min kommentar] ettersom det blir fleire benkar per fylke.»

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Jo Gjessing, Ullensaker SV
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no