16. jul
 
Bilbyen omsetter for over to milliarder kroner: Størst omsetning har et traktorfirma
JESSHEIM. Bilbyen er blitt en økonomisk gigant på Øvre Romerike.

Publisert: 08.mar.2017 10:27
Oppdatert: 08.mar.2017 11:27

I 2015 omsatte aktørene i Bilbyen på Jessheim for mye over to milliarder kroner. Den lille næringsparken mellom fylkesvei 174 på Gystad og jernbanen er en betydelig økonomisk faktor i regionen. Bare de sju bilforhandlerne der passerte 1,3 milliarder kroner i 2015. På toppen troner konsernet Akershus Traktor – en av Norges største forhandlere av landbruksmaskiner. De har 115 ansatte i nær sagt hele landet og forventer å omsette for 717 millioner kroner i år inkludert blant annet salg av 300 nye traktorer. Til sammenligning omsetter Jessheim Storsenter for rundt 1,8 milliarder kroner.

ALLE SMILER: Forhandlerne i Bilbyen har god grunn til å smile

LOKALE FOLK

– Vi kom hit i 2000 etter å ha holdt til nærmere Kløfta siden 1988. Der var vi sju kolleger som startet eget etter at arbeidsgiveren vår gikk konkurs. Vi mente vi skulle klare å drive en liten forretning, og skrapte sammen 330.000 kroner i startkapital. Tre av oss er fortsatt med–daglig leder Ole Hveem, verkstedsleder Peder Bråten og jeg, sier salgssjef Thor Østengen.

De ble dømt nord og ned, men har bevist at de vet hva de gjør.

– Hva er koden?

– Vi satset tungt på ettermarkedet, og i tillegg til å være en fullstendig leverandør av utstyr til alt utvendig arbeid, skal vi ha den beste servicen. Dessuten har vi lagt all administrasjon hit mens avdelingene har salg, verksted og deler. Vi tar papirarbeidet, de tar produksjonen, og det har vi lyktes med. Men vi reiser mye og har god kontakt med avdelingene, understreker han.

De utenfor bransjen vet nok ikke hvilken rivende utvikling landbruket har gjennomgått og hva som faktisk finnes av utstyr til for eksempel traktorer. Når kundene får alt på ett sted, blir også arbeidet deres mer effektivt.

INNENDØRS

– Vi skaffer alt enten det er til den største kornbonden eller den minste sauebonden, og vi reparerer alt. Her har vi blant annet en stor innendørs utstillingshall. Da blir det trivelig for kunden å gå innendørs vinterstid og se på maskiner som tross alt kan koste flere millioner kroner, sier økonomisjef Marianne Løseth.

– Hovedårsaken til suksessen er flinke ansatte. Vi bruker mye ressurser på å utdanne mekanikere for eksempel, det er jo avgjørende at de kan faget. Her i huset jobber det ni mekanikere, i tillegg har vi tre som betjener servicebilene og er ute hos kundene. Vi må ha gjort noe riktig som har kommet så langt på tross av en krevende bransje med små marginer, sier Østengen.

– Hvorfor legge en slik bedrift midt i Jessheim?

– Vi burde nok vært på Kløfta sammen med konkurrentene våre i samme bransje, men angrer ikke på at vi flyttet hit. Jessheim er et svært sentralt sted, og kort vei til flyplassen gjør det lettvint. Vi når kundene raskt og omvendt. Resultatet er effektiv drift, sier han.

– Dere blir her med andre ord?

– Ja. Vi har ingen flytteplaner, påpeker Thor Østengen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no