16. jul
FALT: Den borgerlige siden fikk ja for sitt syn i formannskapet, men ikke i kommunestyret. Venstres Knut Bakkehaug ga sin stemme til de rødgrønne.
 
Ble ikke salg nå heller
Salget av kommunens del av Lundsjordet ble tirsdag utsatt nok en uke.

Publisert: 19.jun.2018 21:26
Oppdatert: 20.jun.2018 10:11

– Dette er en type sak som er vanskelig å håndtere for et demokratisk organ. Å leke næringsaktør er vanskelig, kommenterte Knut Bakkehaug i tirsdagens kommunestyre, før han stemte med posisjonen for å utsette salget av kommunens del av Lundsjordet en uke til tirsdag 26. juni. Dermed ble forslaget deres vedtatt med 19 mot 16 stemmer. 

GIKK FOR ØRBAS

Politikerne er uenige om hvordan selge den 18 mål store tomta. I fjor kom det et bud på 30 millioner kroner i et hemmelig møte, forrige tirsdag fikk opposisjonen med seg Einar Madsen (Ap) på å selge til den lokale utbyggeren Øvre Romerike Boligutvikling (ØRBAS), selv om rådmannen hadde innstilt på en annen aktør. Det vedtaket sendte så kommunestyret videre til et ekstraordinært formannskap og kommunestyre 19. juni.

KREMTOMT: Selger sine 18 mål av indrefileten

Der fikk begge budgiverne snakke varmt om sine prosjekter og anledning til å svare på spørsmål fra politikerne. Selskapet 1814 Sentrum med Cao Kan i spissen eier allerede 42 mål av jordet og mener det er best at han får kjøpt kommunens 18 mål slik at det blir en stor utbygger der.

ØRBAS mener på sin side at utviklingen blir bedre og raskere om de får kjøpe, for det gir flere store utbyggere som kan samarbeide. Daglig leder Bjørn Martin Akre trakk også frem det faktum at det var hans firma som faktisk vant budrunden som kommunen inviterte til. 

– Vi trakk opp prisen fra fjorårets 30 millioner kroner til dagens 60 millioner. Vi har det moralsk høyeste budet, og det er et poeng for oss, sier han. 

At Cao Kan sendte ordfører John-Erik Vika et likelydende tilbud dagen før forrige formannskap, ble kommentert og kritisert så mye i dagens to møter, at Vika til slutt satte strek.

– Nå legger vi den mailen død, og diskuterer dagens to forslag, sa Vika.

Men flere opposisjonspolitikere er klare på at akkurat den mailen har gjort prosessen vanskeligere.

NY INNSTILLING

I formannskapet kom rådmann Knut Haugestad med en ny innstilling til politikerne. Den går i korte trekk ut på å forkaste de to budene à 60 millioner kroner og at det gjennomføres en ny og lukket budrunde med de to aktørene med frist til 22. juni klokken 12. Posisjonen endret litt i innstillingen, som at kommunestyret skal beslutte hvilken budgiver kommunen skal inngå avtale med og ikke formannskapet. Så ble den satt opp mot de borgerliges forslag – nemlig salg til ØRBAS.

– Vi må forholde oss til realitetene, men i mitt hode er det feil og ugreit å godta et bud lenge etter fristen. Jeg har bedt kommunen om å få en juridisk forklaring på hvordan dette kan være mulig, men ikke fått svar. Jeg vil at det skal være åpne prosesser for alle involverte parter. Hvis det er slik som dette ting fungerer blir det umulig for oss politikere å forholde oss til lignende saker i fremtiden, sier en forarget Wenche Hoel Ulvin (H). 

Hun fikk støtte av partikollega Tone Cicilie Danielsdatter som sa det var på tide å ta budgiverne på alvor.

– Vi ønsker ikke å utsette saken mer, men går for det vedtaket vi la frem i formannskapet sist tirsdag, sa hun. 

Også Frp var klare i sin tale:

– Vi ønsket en behandling i dag og da må vi fatte en beslutning. Som kollegium må vi stå ved de vedtakene vi har gitt uttrykk for og formannskapets vedtak sikrer en redelig avslutning i saken, påpeker Thomas Jacobsson. 

ENDA EN RUNDE

Men det hjalp ikke, de rødgrønne vant til slutt. Og Anders Klaseie (Sp) var krystallklar i sin tale:

– For oss i Sp er det nå viktigst å få mest mulig penger for den tomta. Spillet den siste uken med utbyggere som egler seg innpå oss politikere speiler at 60 millioner kroner er for lite. Derfor er det riktig å trekke i nødbremsen og ta en ny budrunde. Og hvis aktørene trekker seg, omregulerer vi tomta selv og selger den for enda flere millioner kroner neste år, sier han.

Einar Madsen (Ap) stemte med opposisjonen sist tirsdag, nå var han igjen å finne på den rødgrønne siden.

– Med en ny budrunde er det fair play og ikke noen hinder i den ene banen. Da kan jeg ta en klokere beslutning siden prosessen er ryddigere, sier han. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no