15. des
GROVE BESKYLDNINGER: Karianne Raad Wanggaard (H) og varaordfører Willy Kvilten (H) imøteser en full gransking av påstandene om påvirkning og inhabilitet som ble sendt til Ullensaker kommune i en epost mandag kveld.
 
Blir gransket nå
En epost sendt til Ullensaker kommune inneholder så alvorlige angrep mot et medlem i partiet Høyre at formannskapet har bestilt en uavhengig gransking.

Publisert: 22.jun.2017 13:00
Oppdatert: 22.jun.2017 13:56

Da formannskapet i Ullensaker samlet seg til møte tirsdag ettermiddag, ble de alvorlige beskyldningene mot Høyre tatt opp som første sak. Eposten ble ikke lest opp, men referert til under behandlingen. Ifølge varaordfører Willy Kvilten (H) inneholder eposten både uriktige påstander og trusler om at «noen følger med».

– Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa Kvilten.

– Det påstås at representanter i Ullensaker Høyre ikke tenker selv, men blir påvirket sterkt av enkelte medlemmer, sa han.

Eposten er rettet mot ett bestemt medlem i Høyre, som ikke sitter i formannskapet, med Kvilten mener innholdet i eposten er egnet til å trekke hele Ullensaker Høyres troverdighet i tvil.

– Derfor ønsker jeg å ta opp saken i full offentlighet her i formannskapet. Både Karianne Raad Wanggaard og jeg blir trukket inn i dette, fordi vi blir anklaget for ikke å tenke selv. Jeg vil derfor ha en habilitetsdebatt, sa Kvilten.

STARTER GRANSKING

Formannskapet vedtok å sette i gang en uavhengig gransking av påstandene i eposten, om at enkeltmedlemmer i Høyre bruker sin innflytelse til å styrke egne interesser. Granskingen skal foretas av uavhengige personer, og skal skje så raskt som mulig. Konstituert rådmann Erlend Eggum sa i formannskapsmøtet at inhabilitet i utgangspunktet følger personer og ikke politiske partier.

– Habilitet følger enkeltpersoner, men her reises det spørsmål om andre i et et politisk parti kan trekkes med. Det stilles spørsmål om koblinger og om påvirkning. Normalt er det ikke slik at det fører til inhabilitet. Men vi kjenner ikke bakenforliggende forhold i denne saken, og kunnskapen vi sitter med gjør det ikke mulig å vurdere dette her og nå, sa Eggum.

INGEN TVIL OM TROVERDIGHET

Debatten i formannskapet lot det ikke henge igjen tvil om at Høyres to representanter, Willy Kvilten og Karianne Raad Wanggaard, er habile.

– Vi har sittet i formannskapet nå i to år uten at det har vært spørsmål om habiliteten til Høyre. Med min kunnskap til hvordan Høyre har behandlet saker er jeg ikke bekymret for seriøsiteten og habiliteten. Men jeg syns samtidig at denne saken bør løftes opp, sa Holstad. Ståle Lien Hansen (Frp) har forståelse for Høyres syn.

– Men det er samtidig slik at spørsmål om habilitet følger enkeltpersoner og ikke politiske partier. Vi bør kunne behandle saker selv om det kommer slike påstander, sa Hansen.

Lars Egil Berg (Sp) finner ingen grunn til å tvile på troverdigheten til partiet Høyre.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på habiliteten til Høyre. Brevet inneholder også en rekke urimelige påstander. Men jeg forstår at det oppstår en situasjon vi må løse, sa Berg.

Fakta Jessheimmarka

  • Kommunestyret i Ullensaker vedtok i 2015 å tillate boligbygging i de nordlige delene av Jessheimmarka.
  • Formannskapet i Ullensaker skulle tirsdag behandle den første reguleringsplanen for to av utbyggingsområdene. 
  • Mandag kveld fikk kommunen tilsendt en epost med alvorlige beskyldninger mot ett av medlemmene i Høyre. 
  • Formannskapet vedtok derfor å utsette saken.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SKAL BYGGES: Her skal det bygges boliger. Utbyggerne er i ferd med å gjøre ferdig reguleringsplanene, men Ullensaker kommune utsatte tirsdag behandlingen av den første planen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no