19. jul
 
Blodrød ruinromantiker, akademiker og realist
Helge Hellevang er marxist og har etablert eget lokalparti for Rødt i Eidsvoll. Han er ruinromantiker med sans for hus med historisk sus, han er i de øvre akademiske sfærer, han vil at Sundets identitet skal være noe annet enn kjedebutikker og han gleder seg til arbeidernes store dag.

Publisert: 28.apr.2018 21:00
Oppdatert: 29.apr.2018 07:24

Hellevang er mannen som kjøpte Sundets eldste bygning, Dokkengården, som ble bygget av Ole Hansen Styren, bedre kjent som ferjemannen, i 1785. Men en ekte ruinromantiker som Hellevang gir seg ikke med ett gammelt hus. Han har like godt, sammen med Espen Jansen, kjøpt den gamle baptistkirken et kort steinkast oppi bakken. Hovedårsaken var at de to ville ha kontroll på hva som skjer på nabotomta. De kunne jo risikere å få et høyt leilighetsbygg tett innpå seg.

– Vi sikret oss mot galskapen, sier Hellevang.

KJØPTE DOKKENGÅRDEN

Hellevang kjøpte Dokkengården for to og et halvt år siden. Husets lange historie sitter til fingerspissene.

– Et gammelt, stort, skeivt bygg kledd med eternittplater – hva var det som fristet?

– Jeg så at dette var et vakkert hus, og jeg er notorisk optimist. Jeg kjøpte gården mer med hjertet enn med hjernen og hadde ikke tanke for at dette skulle være en økonomisk investering, sier han.

I dag takker han blant annet de stygge eternittplatene, som nå er borte, for at tømmeret og panelet er i god stand.

– Panelet fra 1850-tallet er nesten perfekt uten råte og tømmeret har en kvalitet som man ikke får i dag.

Negative overraskelser har han ikke møtt på, men huset må heves på nordsiden for å skifte ut en råtten bunnsville, det utvendige taket skal få takstein og innvending er det en del ting å ta fatt i.

Men innen ti år skal mye være gjort, mener akademikeren.

VILLE BLI TELEMONTØR

Hellevang er førsteamanuensis ved seksjon for geologi og geofysikk på Universitetet i Oslo. Han har hovedfag i geologi og doktorgrad i fysikk, men aller helst ville han bli håndverker eller telemontør som sin far da han var ung.

– Men alle sa jeg burde gå på gymnaset, jeg som var så skoleflink. Så gjorde jeg det, da. Hadde jeg kunne gått ned i stilling, hadde jeg gjort det, men jeg må jobbe for på tjene penger. Jeg synes jobben min er interessant, det er ikke det, men jeg kunne tenkt meg å være mer sammen med familien og drevet med oppussing av husene. Livet her med restaurering er herlig. På den andre siden er det mental helse å ha med arbeidsplass med gode kolleger, sier Hellevang.

BAPTISTKIRKA

Den gamle Baptistkirka kjøpte han og Espen Jansen av Bjørn Dæhlie og Ole Martin Almeli i fjor sommer. De to kjøperne ville ha en hånd på rattet og sikre seg mot uønsket utbygging.

Nå er den tidligere bedehussalen strippet ned slik at den framstår som den var i 1920 med tømmervegger, tregulv og valmet, flerfarget tak. Nye vinduer er bestilt etter modell av de opprinnelige.

– Et gammelt bedehus – hva skal dere med det?

– Der skal vi i første omgang ha et galleri hvor vi viser kunst av gatekunstnere. Jeg har en stor samling av slik kunst, og jeg driver nettbutikken «Galleri Sundgården» hvor jeg selger slik kunst.

– Er det du som har kjøpt Listhaug-bildet?

– Haha. Nei – men jeg skulle gjerne ha gjort det. Det er slik kunst som tiltaler meg og som jeg gjerne vil ha på veggen – kunst har et politisk budskap og som får folk til å tenke. Denne formen for kunst er produsert av gatekunstnere – folk som gjerne er radikale og på venstresiden. Galleriet skal ikke være noe profittforetakende. Inntektene fra kunstsalg skal gå til å kjøpe ny kunst. Men er det noen som vil overta prosjektet og kan tjene til livets opphold på det, så er jeg bare positiv, sier Hellevang.

Han har et glødende engasjement for Sundet, mener at handelsstedet må «befolkes» av nisjebutikker og kulturtreffpunkter, han er imot høyhus i Wergelands-kvartalet, men synes det er OK med høyhus i bakkkant av sentrum ved Rubis.

– Folk reiser ikke til Sundet for å handle i kjedebutikker. Det kan de gjøre på Råholt. Sundet må bevare sin opprinnelige form, mener han.

MARXIST

Hellevang bodde i Moss og var medlem av MDG.

– Partiet gikk ned i spagat og inngikk allianse med høyresida. Jeg er til venstre for MDG og likte det dårlig. Ja, i den grad at jeg følte meg utilpass. Jeg meldte meg inn i Rødt, og nå har jeg vært med på å danne et lokalparti av Rødt i Eidsvoll. Antallet medlemmer er raskt stigende og vi kommer til å stille liste til kommunevalget neste år.

– Hva vil du med Rødt?

– Vi er et marxistisk parti som jobber for et ideologisk systemskifte hvor målet er å skifte til et demokratisk sosialistisk samfunn. Mange saker er like SVs, men vi er mer kompromissløse og mer radikale. Det økonomiske systemet er hovedproblemet. Det er basert på uendelig vekst. Samfunnsstrukturen må endres slik at vi reduserer forskjellene i Norge og jevner ut ulikhetene.

– Mange jobber for den saken. Hva vil Rødt gjøre?

– Blant annet å doble barnetrygden, fjerne kontantstøtten og innføre progressiv beskatning. Det er sentralt. Lokalt her i Eidsvoll må vi innføre gratis SFO og fjerne karakterene i grunnskolen. Velferdsprofitørene som driver de private barnehagene, må bort. Folk skal ikke berike seg på våre skatteinntekter. De skal gå til barna, ikke i lomma på rike folk. Kapitalmakten er nå i ferd med å bli så sterk at vi går mot et udemokratisk samfunn. Det er pengene som rår. Vi må skattlegge de rike på en mye sterkere måte og ta fra kapitalistene produksjonsmidlene deres.

– Skal produksjonen legges ned eller hvem skal drive dem videre?

– Staten skal eie og drive fabrikkene og bedriftene. Mennesket har det bedre i fellesskap uten konkurranse.

– Men Rødt er imot eiendomsskatt?

– Ja, i alle fall slik det er lagt opp til her i Eidsvoll, uten bunnfradrag. Her blir det en usosial skatt som rammer de som har lite fra før.

– Kommunistiske stater har historisk sett ikke endt med suksess. Hvorfor skal en stat under Rødts ideologi lykkes?

– Kommunistiske regimer gikk feil veg, men det betyr ikke at et sosialistisk samfunn ikke er å få til. I Venezuela gikk det veldig galt, mens det fungerer bedre på Cuba. Kommunismen er et mål innen marxismen – det er det endelige steget etter en sosialistisk stat, mener Hellevang.

Nå ser radikaleren fram til å markere 1. mai.

– Da skal du gå under vaiende, røde faner med sigd og hammer?

– Nei, nei – jeg skal gå under et rødt flagg med et rødt symbol. Vi skal først til Oslo og markere der, før vi reiser hjem til Eidsvoll og Odden nedenfor Eidsvollsbygningen. Sammen med LO, Ap og SV skal Rødt være med i et felles arrangement hvor det holdes appeller, synges og avsluttes med å legge ned krans på 22. juli-monumentet.

LES OGSÅ: Bruker fritida på å pusse opp Sundets eldste hus

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no