17. aug
 
Brøyter sykkeltrasé for å unngå løypekrangel
I tre år har ildsjelen Hans-Petter Trondsen brøytet en egen sykkeltrasé i skogsterrenget for å unngå uønsket aktivitet i lokale skiløyper. – Dette er en fin måte å løse problemstillingen på, sier han.

Publisert: 20.jan.2018 06:00
Oppdatert: 19.jan.2018 14:54

Det er en morgenfrisk Hans-Petter Trondsen som møter EUB i skogen ved Andorstuvegen i Mogreina. Sykkelløypa har treffende fått navnet «Trondsen-løypa». Sykkeltraseen han brøyter strekker seg fra Gystadmarka skole på Jessheim, via Hauerseter-skogene og opp til området ved Mogreina kirke. De store snømengdene den siste tiden har gjort at det er blitt mange frivillige arbeidstimer på ildsjelen ute i dette området. Tirsdag jobbet han for eksempel tre og en halv time alene i skogen med trommel og ATV for å få 40 centimeter nysnø unna den 16–17 kilometer lange traseen.

– Er du ildsjel, så er du ildsjel, humrer Trondsen.

– Det er mange i Eidsvoll og Ullensaker som synes det er gøy å sykle året rundt. Denne traseen lager vi for å unngå konflikter. Selv møter jeg folk som går, løper og lufter bikkjene her. Det spiller ingen rolle. Det viktigste er at folk kommer seg ut og er i aktivitet, sier Trondsen.

Stort engasjement

EUB skrev nylig om Lars Halvor Stokstad Oserud som er luta lei gående, syklende og ridende i skiløypene. Saken har skapt stort engasjement og høy temperatur. Trondsen, som også er leder i Ullensaker Cykleklub, sier de har en klar policy om å holde seg unna det lokale skiløypenettet.

– Oppfordringen til alle våre medlemmer er å unngå sykling i skiløyper. Dette er godt opptråkkede stier i sommerhalvåret og passer perfekt til sykling, gåing og løping i vinterhalvåret. Det finnes ikke trafikk, og vi unngår også å komme i konflikt med kjørende i trafikken, sier Trondsen.

– Hva tenker du om det høye konfliktnivået i skiløypene?

– Jeg synes folk skal bruke mer tid på å være blide, hyggelige, hilse på hverandre og slå av en prat. Det blir mye bedre stemning av det, svarer Trondsen.

Innsatsen skal feires

Anders Bernhoft, innehaver av sykkelbutikken The Duke Sport på Råholt, skryter uhemmet av innsatsen til Trondsen.

– På Øvre Romerike er det et stort fatbikemiljø hele året. Dette betyr utrolig mye for dem som allerede har en fatbike, og også oss som selger fatbike. Nå med mye snø og dårlige veier er det også hyggeligere og tryggere i skogen enn langs veien. Det gir oss som trener sykkel hele året flere muligheter, sier Bernhoft. 3. februar arrangerer sykkelbutikken et hyllestarrangementet for å takke Trondsen for den formidable innsatsen.

Fakta om Allemannsretten

  • «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året …». Slik lyder allemannsrettens hovedregel. 
  • Men det er ikke ensbetydende med et ja. I forlengelsen står nemlig følgende: « … når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet». Riding og sykling er aktiviteter som hører til allemannsretten. Men den frie ferdselsretten gjelder bare så lenge man ikke ødelegger for andre. Det er altså ikke lov å ferdes slik at man ødelegger preparerte skiløyper.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
tre og en halv time: Tirsdag jobbet Trondsen i tre og en halv time med å få traseen klar til bruk. Det ferdige resultatet er formidabelt.?Foto: Privat
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no