26. jan
815-BUSSEN: Ordfører Runar Bålsrud og koordinator i Hurdal kommune, Henriette Rognlien, kunne stolt presentere rute 815 Eidsvoll Verk denne våren. Denne ruteomleggingen har skapt debatt. Foto: Marit Lunddal Løken
 
Busstilbudet i Hurdal: Rustad, en del av Hurdal?
Busstilbud: For oss som bor i Rustad oppleves omleggingen av bussrutene fra vestsiden av sjøen til østsiden som svært drastisk.

Publisert: 10.jul.2017 18:00
Oppdatert: 10.jul.2017 18:59

Den siste tiden har vi gjennom flere oppslag og leserinnlegg i EUB kunnet lese om omlegging av bussrutene i Hurdal. Ordfører Runar Bålsrud har i ulike medier stått fram og uttrykt stolthet og glede over at hurdølingene fra høsten av vil få et enestående godt busstilbud. Det som ikke kommer så tydelig fram, er at store deler av Hurdals befolkning faktisk mister et godt kollektivtilbud.

For oss som bor i Rustad oppleves omleggingen av bussrutene fra vestsiden av sjøen til østsiden som svært drastisk. Alle eksisterende avganger med unntak av skolerutene blir fjernet.

Omleggingen skal være et resultat av en spørreundersøkelse foretatt i fjor høst. Funn i undersøkelsen er oppsummert i siste utgave av «Gul info» – Informasjon til innbyggerne i Hurdal. Ingen kan være uenig i at et rutetilbud på østsiden til Eidsvoll Verk vil være et godt tilbud for mange, men gikk det fram av undersøkelsen at rutene på vestsiden ville nedlegges?

Bussrutene på vestsiden er viktig for pendlere til Gardermoen, Jessheim og Oslo, både fra Rustad, Sandsnesseter og Steinsgård. Betydelig industrivirksomhet er for tiden under oppbygging i Moreppen, potensielle arbeidsplasser for hele Hurdal. Uten bussruter på vestsiden vil det så å si bli umulig å benytte kollektivtransport til disse arbeidsplassene.

Nedleggingen av busstilbudet er svært alvorlig, ikke minst for unge og eldre som ikke kan kjøre bil. Sistnevnte er avhengig av buss for å komme seg til lege, tannlege, fysioterapi, frisør, post/bank, sosiale sammenkomster i bygda eller for å utrette ærend i kommuneadministrasjonen. Man ønsker vel ikke å hindre hurdølinger i å bruke tjenester i egen kommune? Hvordan tenker man seg at dette skal kunne løses?

Ordføreren viser til skolerutene og servicebuss for oss på vestsiden. Som alle vet, går ikke skolebussen i ferier og på skolens fridager og kan på ingen måte erstatte eksisterende tilbud. Ordningen med servicebuss er et svært godt tilbud, som mange eldre benytter seg av for å komme seg til Eidsvoll/Råholt. Denne ordningen er også omtalt i «Gul info» hvor det opplyses at dette skal bli et daglig tilbud. Mandag, onsdag og torsdag fra Hurdal Torg til Eidsvoll Verk. Det sies ikke noe om disse bussene skal gå på øst- eller vestsiden. Tirsdag og fredag kjøres bestillingstransport som «gir reisende fra Skrukkelia og Erikstellet et tilbud». Rustad er ikke nevnt! Er vi utelukket også fra dette tilbudet?

Rustad er et levende grendesamfunn i vekst, og kommunens eneste kommunale barnehage ligger her. Unge familier flytter hit, og i dag har grenda ca. 60 barn og unge under 18 år. For noen år siden ble det klargjort til byggefelt nord for Rustad bedehus, – fantastisk beliggende tomter ned mot Hurdalsjøen. Men det stoppet opp, «sentrum» må utvikles først. Ved flere anledninger har vi hørt ordføreren uttale at det skal satses på Rustad etter hvert. Nedleggingen av busstilbudet vitner ikke akkurat om vilje til satsing!

For oss som bor i Rustad er det opprørende, og ikke så lite provoserende, å høre snakk om «bærekraft» og «forutsigbarhet» når begrepene så tydelig ikke omfatter oss. Blir vi i det hele tatt regnet som hurdølinger?

Etter hva vi forstår, skal kommunens dialog med Ruter fortsette. Endelig ruteplan er ikke klar, ifølge ordføreren. Godt! Da er det fremdeles en mulighet for politikerne til å framforhandle et godt kollektivtilbud til hele bygda!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no