14. nov
Kikker etter lokale: Tannhelsesekretær Ida Troberg-Sunde og tannlege Pernille Nordbak Øsmundset ved Eidsvoll Tannklinikk ser etter nye lokaler.
 
Bygger ny klinikk til 20 millioner – skal ligge i Sundet
Kapasiteten har vært sprengt i en årrekke og tannklinikken trenger sårt nytt og bedre egnet lokale. Nå er 20 millioner bevilget fra fylket – og alt tyder på at Eidsvoll Tannklinikk biter seg fast i Sundet.

Publisert: 04.okt.2017 21:00
Oppdatert: 05.okt.2017 06:52

Ny tannklinikk i Eidsvoll – som dekker befolkningen på Øvre Romerike – har stått øverst på ønskelisten i flere år. Nå har fylkestinget vedtatt å bruke 20 millioner på ny og moderne tannklinikk.

– Ny tannklinikk er prekært. Vi har ventelister på behandling, og kaller nå inn pasienter som skulle vært inne i mai, sier tannlege Pernille Nordbak Øsmundset, klinikksjef ved Eidsvoll Tannklinikk og lokal tillitsvalgt i den norske tannlegeforening for tannlegene i den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) på Øvre Romerike.

Må sendes til Jessheim

Ved årsskiftet sto 800 pasienter på venteliste ved Eidsvoll Tannklinikk, som holder til i Rådhusgata 8 i Eidsvoll sentrum. EUB får bekreftet at listen er kortere nå, men at det fortsatt er utstrakt behov for nye, større og mer egnede lokaler. Tannklinikken har fem behandlingsrom i dag. For å håndtere kapasitetsutfordringene og ivareta et tilfredsstillende tjenestetilbud, har det vært nødvendig å overføre pasientgrupper midlertidig til Jessheim Tannklinikk.

– Det er også kjent at tannhelsestatusen for barn og ungdom tilhørende vår tannklinikk er lavere enn snittet for fylkeskommunen. Vi vet at dårlig tannhelse har mye å si for velvære og hvordan det går med deg senere i livet, sier Nordbak Øsmundset. Eiendomsavdelingen i fylkeskommunen er satt på saken og skal finne et nytt og passende lokale. Her er noen krav til det nye lokalet:

* Nytt lokale bør være på minimum 420 kvadratmeter, og det er behov for ni behandlingsrom.

Minimum 420 kvadratmeter

* Det nye lokalet bør ligge på bakkeplan i sentrum.

* Det er et utstrakt ønske, blant annet fra tillitsvalgte, at lokalet fortsatt skal ligge i Sundet.

* Den nye lokasjonen kan enten bli i et egnet eksisterende lokale eller noe som bygges opp fra bunnen av på en passende tomt.

* Kostnaden er anslått til 20 millioner kroner.

– Nå er det lenge mellom hver gang pasientene får komme inn til behandling. Det haster derfor å få på plass ny klinikk, sier tannpleier Unni Essén, lokal tillitsvalgt i Delta for tannpleierne i den offentlige tannhelsetjenesten på Øvre Romerike.

– Vi trenger et nytt, stort og lyst lokale med vinduer på alle kontorer. Det er viktig at det bygges stort nok, sier tannhelsesekretær Ida Troberg-Sunde, hovedtillitsvalgt i Parat for alle tannhelsesekretærene i Akershus.

– Vi ser etter Sundet-lokaler

Direktør for tannhelsetjenesten i Akershus fylkeskommune – Kirsten Nerheim Ahlsen – sier de gjerne skulle hatt på plass et nytt lokale til Eidsvoll tannklinikk allerede. – Vi vil gå i gang med å lete etter egnede lokaler sentralt i Eidsvoll. Det betyr at vi ser etter Sundet-lokaler eller Sundet-tomter for et nytt lokale, sier Nerheim Ahlsen. Hun forteller at det er foretatt en del undersøkelser for å finne aktuelle tomter og lokaler, men at det per nå ikke er landet noen aktuell løsning.

– Det er viktig å få et lokale på bakkeplan. Atkomsten for brukerne må være så enkel som mulig. Det må også være muligheter for god ventilasjon. Tannklinikker har økte krav til ventilasjon sammenlignet med ordinære kontorarbeidsplasser. Vi er interesserte i å bygge opp en ny kompetanseklinikk på Eidsvoll med så bra lokalisering som mulig, understreker Nerheim Ahlsen.

– Det er behov for et bedre tannhelsetilbud i Eidsvoll

Fylkesvaraordfører Lars Birger Salvesen (KrF) mener ny tannklinikk i Eidsvoll er helt avgjørende.  Han er én av politikerne i fylkestinget som har vært med og vedtatt 20 millioner kroner til prosjektet.

– Det er viktig med nytt tilbud. Det er behov for bedre tannhelsetilbud i Eidsvoll. Utjevning av sosiale helseforskjeller og et faglig fullverdig tjenestetilbud er et viktig politisk mål for tannhelsetjenesten. For å nå dette målet er det nødvendig med relativt store tannklinikker som kan gi et bredt faglig tjenestetilbud. Én av utfordringene er å tilpasse klinikkapasiteten til økt pasientmengde og å ivareta arbeidsmiljømessige krav. Hensynet til tilgjengelighet for alle grupper i befolkningen tilsier også at nye tannklinikker bør plasseres på bakkeplan, sier Salvesen. 

Han legger til at Sundet er naturlig beliggenhet, blant annet med tanke på den gode kollektivdekningen med tog og buss.

Trenger ny klinikk

Leiekontrakten løper ut 2020.

Et mulig utkjøp fra leieavtalen vil kunne gi et sted mellom 700.000 og 950.000 i merkostnader, avhengig av tidspunkt.

79,7 prosent av alle 5-åringer i Akershus var uten hull i tennene i 2016, viser ferske tall.

I Eidsvoll var dette tallet 72 prosent. Også for 12-åringer (61,8), 15-åringer (34,8) og 18-åringer (19,6) lå de under fylkessnittet på henholdsvis 62,6, 40,1 og 23,9 uten hull. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
På jakt: Tannlege Pernille Nordbak Øsmundset, tannpleier Unni Essén og tannhelsesekretær Ida Troberg-Sunde ved Eidsvoll Tannklinikk sier det haster å finne et nytt og moderne behandlingslokale. Lokalet må være på minimum 420 kvadratmeter, ha ni behandlingsrom og ligge sentralt plassert i Eidsvoll. – Vi trenger et nytt, stort og lyst lokale med vinduer på alle kontorer. Det er viktig at det bygges stort nok, sier Ida Troberg-Sunde.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no