24. apr
 
Bygger ny sjømatterminal til 800 millioner kroner
Daglig fraktes 600 tonn sjømat fra Norge og ut i verden. Bransjen er i formidabel vekst og nå bygger Avinor verdens største sjømatterminal på Oslo Lufthavn.

Publisert: 21.sep.2017 17:30
Oppdatert: 22.sep.2017 12:17

På 13 måneder har antall fraktselskaper i bransjen økt fra to til ni på Oslo Lufthavn. Antall ukentlige avganger har økt fra åtte til 18.

– Flere luftfartsrelaterte miljøer har påstått at vi trolig har satt uoffisiell verdensrekord i raskest vekst innenfor flyfrakt på Oslo Lufthavn i denne perioden, sier Martin Langaas, direktør for flyfrakt i Avinor, der han står og snakker med EUB og speider utover hovedflyplassen. En Airbus 330-passasjerers maskin fra Turkish Airlines har god fart inn på rullebanen. Det er et godt bilde på situasjonen.

– Den skal trolig ut igjen med 15 tonn fisk om bord, sier Langaas. Den store veksten i sjømatbransjen – og i særdeleshet lakseindustrien – legger stort press på fasilitetene på Oslo Lufthavn. Derfor innledet Avinor og Langaaas samtaler med logistikkledelsen i de største norske sjømatekspeditørene for halvannet år siden.

Slik er planene

Svarene de fikk var klare og tydelige. Sjømateksportørene var opptatt av logistikken måtte automatiseres og industrialiseres i årene framover. Som sagt så gjort. Nå er planene for verdens største sjømatsenter klare:

  • Prislappen er stipulert til 800 millioner kroner. Avinor er i prosess med potensielle investorer.
  • Plasseringen er tenkt på dagens fraktområde. Avinor har også søkt om å rive den gamle charterterminalen – GA-terminalen – for å gjøre plass til et nytt fraktområde på vestsiden.
  • Et av flere mål med byggingen er at fisken skal få kortest mulig reisevei til de oversjøiske markedene. Håndteringen av sjømaten skal bli mest mulig automatisert. Det innebærer blant annet utstrakt bruk av roboter. Kjølefasilitetene skal være på et helt annet nivå enn i dag, med betydelig utøkning av lagringskapasiteten.
  • Åpning er tenkt i 2020. Og sjømatsenteret skal ha en kapasitet på 250.000 tonn sjømat per år.

Mye trailervirksomhet

Norsk laks er én av de største flyfraktproduktene i Europa. Målet med byggingen av sjømatsenteret er å legge til rette for den kraftige forventede veksten av norsk sjømat, som norske myndigheter forventer kan femdobles.

– I dag går 220.000 tonn sjømat ut i verden fra Norge, men bare 42 prosent går med fly. Resten blir fraktet ut, først med trailere og deretter med fly fra for eksempel København, London, Amsterdam og Stockholm. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Langaas.

– Nye og framtidsrettede fasiliteter på Oslo Lufthavn vil gjøre norsk sjømatnæring enda mer konkurransedyktig, sier Trond Davidsen, viseadministrerende direktør i NHO-foreningen Sjømat Norge.

Fakta

  • Prislapp: 800 millioner kroner.
  • Avinor er i sluttforhandlinger med private investorer.
  • Planen er at det skal stå ferdig i 2021. 
  • Byggingen er ventet å starte 1. januar i 2019.
  • Planen er at sjømatsenteret skal være 15.000 kvadratmeter stort. 
  • Målet er at det skal bli verdens største i sitt slag og ledende for flyfrakt.

LES OGSÅ: Kan komme 40.000 nye arbeidsplasser – slik blir den nye nye bydelen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Mer fly, mindre trailere: Målet er at den nye sjømatterminalen skal bidra til mer frakt i lufta og mindre på veiene.Illustrasjon
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no