25. jun
 
Byttet ut dagligvarer med militær mekking
Ikke siden den kalde krigen har Forsvaret kalt inn mobiliserbart, vernepliktig personell til sine verksteder. Aleksander Fredriksen (27) fra Dal har måttet bytte ut hverdagen på Coop med Romerike tekniske verksted.

Publisert: 23.okt.2017 14:00
Oppdatert: 20.okt.2017 10:45

I to uker varer vedlikeholdsøvelsen i regi av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), der såkalt mobiliserbart vernepliktig personell, nå er kalt inn til repetisjonsøvelse for å gjøre vedlikehold på Forsvarets materiell.

— Jeg synes det har vært godt å komme ut og gjøre noe annet, sier Fredriksen, som til daglig er å finne på Coop Hammerås i Eidsvoll.

Han er én av totalt ni som nå er innkvartert på Sessvollmoen leir og bidrar til å sette selve grunnmuren i Forsvaret tilbake i stand.

Tilbake i uniformen

Ikke siden han avtjente verneplikten i 2010 har Fredriksen vært kledd opp i grønt. Under disse to ukene har han vært på skytebanen, trent på førstehjelp og utført brannvern. Mesteparten av tiden går med til å skru.

— Forsvarets materiell må være i orden. Skulle det bli et behov for det, må det jo fungere som det skal, påpeker Fredriksen.

Forsvaret har lagt ned mye arbeid i å finne det rette personellet til denne øvelsen. Alle som deltar må ha fagbrev. Mange fikk også mekanisk utdannelse da de var inne til førstegangstjeneste.

— Nå gjenbruker vi den kompetansen Forsvaret har bygget opp, isteden for at den skal forsvinne ut av systemene våre. Det er god utnyttelse av skattebetalernes penger, forklarer øvingsleder Leif Otto Strand, oberst i FLO.

De vernepliktige jobber sammen med fast tilsatte ved verkstedene, som også vil forestå nødvendig opplæring og veiledning.

– En øvet og trent mobiliseringsstyrke bidrar til at Forsvarets verksteder kan styrkes betraktelig i en krise eller krig, sier Strand

Materiellet som skal settes i stand er Hæren, Heimevernet og FLO sine kjøretøy, utstyr og våpensystemer som er lagret i fredstid og en del av komplett organisasjonsplan (KOP).

I tillegg kommer kjøretøy og materiell til Vertslandsstøttebataljonen som skal yte støtte til allierte som kommer til Norge i en eventuell krise eller krig.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no