24. apr
DIREKtøR: Bård Frydenlund har sittet ett å’r i sjefsstolen ved museet Eidsvoll 1814. Han ­angrer ikke på at han tok direktørjobben.
 
Da Bård Frydenlund ble direktør for Eidsvoll 1814, uttalte han til EUB: – Jeg er blitt vokter av Norges hellige gral. Han har ikke endret mening.

Publisert: 11.jul.2017 18:00
Oppdatert: 11.jul.2017 14:42

– Jeg mener fortsatt at Eidsvollsbygningen er en hellig gral. Jeg har samme ærefrykt for nasjonalmonumentet nå som jeg hadde da jeg begynte her. Det er vårt samfunnsoppdrag å forvalte dette unike monument. Men Eidsvoll 1814 som museum som sådan skal hele tiden fornye seg, være aktuelt og relevant for dem som besøker oss. Alle i Norge har et forhold til Eidsvollsbygningen.

Har jobben svart til forventningene?

– Ja, helt klart. Jeg angrer meg ikke for at jeg tok jobben.

Har du tatt noen nye grep?

– Det har jo vært en lang læringsperiode, men jeg har jo tatt noen nye grep med gode medarbeidere. en del indre ting, som rutiner og annet, men også satt i gang langsiktige ting, som utstillinger og lignende som vi søker penger til.

Du sa at du en gang muligens ville sykle fra hjemmet ditt i Bærum og opp til Eidsvoll. Hvordan går det med den planen?

– Jeg veldig glad for at jeg satte i gang og tenkte på det for 14 dager siden! Planleggingen er godt i gang, og planen blir satt ut i livet i august. Følg med!

Hva er du opptatt av nå?

– Jeg forbereder og har store forventninger til at førstegangsvelgere ved Eidsvoll videregående skole skal overta museet i ei uke i forkant av stortingsvalget i september. Ungdommene kommer til å sette preg på formidling, utstillinger, drift av kafé og omvisninger. Temaet er demokratiske utfordringer. Elevene vil sette agendaen og invitere politikere hit.

Hva betyr sommeren for deg?

– Den betyr ro og fred og gir mulighet til å få et perspektiv på livet og gjøre andre ting. Far sier at ferie er ikke å slappe av, men jobbe med andre ting. Vet ikke om jeg er veldig enig i det. Jeg leser veldig mye i ferien.

Hva og hvor er ditt optimale feriested?

– Jeg liker fjell og storby.

Sommerens ferieplaner?

– I år skal jeg på Norges-ferie. Det blir Valdres og Rondane.

Hva står helst på menyen i sommer?

Grillmat – og Kafé Standpunkts sommersalat.

Har du et spesielt sommerminne du vil dele med leserne?

– Jeg bodde på Ringerike som barn, og krepsing i Steinsfjorden til seine kvelden, kombinert med bading, er gode sommerminner.

Hvor bader du helst?

– Jeg bader helst i ferskvann.

Beste sommersang?

– Sommerhits er liksom ikke helt min greie, men jeg lytter til alt fra Vivaldis sommer i De fire årstider til metall. Iron Maidens The Rime of the Ancient Mariner har et sommerlig preg, synes jeg.

Hva var din første sommerjobb?

Min første ubetalte sommerjobb var kvistrydding, griserøkt og hønsehold hjemme på Ringerike. Min første betalte var da jeg solgte is og brus på Festplassen i Folkemuseet. Da var jeg 12 år og måtte ta to busser, i tillegg til at jeg måtte gå et stykke, for å komme på jobb.

Hvilken kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?

– Døde eller levende? Får jeg velge på øverste hylle, måtte det bli en av Eidsvollsmennene, med to amerikanere på gode plasser etter – presidentene George Washington og Thomas Jefferson. Nålevende må bli tidligere president i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov. Og selvfølgelig kona mi.

Er det et spørsmål du gjerne vil bli stilt?

– Nei, egentlig ikke.

Sju kjappe:

1. Leser: Fagbøker, tegneserier, aviser. Akkurat nå leser jeg Empire of liberty av Gordon S. Wood. Den tar for seg en del av den amerikanske historien.

2. Blir flau av: Folk som ukritisk og uforberedt skal gi av seg selv.

3. Liker å spise: Det meste.

4. Redd for: Redd og redd, men jeg er bekymret over fenomenet Fake news.

5. Er avhengig av: Morgenkaffen

6. God til å: Se helheter

7. Drømmer om: Jeg er nokså nøktern når det kommer til drømmerier. Men jeg ønsker å skape gode forhold for dem som besøker museet 1814.

LES OGSÅ: – Vokter av den hellige gral

 
Fakta

Fakta

Navn: Bård Frydenlund

Alder: 44 år

Bosted: Tanum – Vestre Bærum

Familie: Kone og ett barn

Er: Direktør for Eidsvoll 1814

Interesser: historie, kulturminnevern, fotball – blant annet.

Aktuell med: Har sittet i direktørjobben i ett år.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no