20. okt
 
Dæhlie får ja til 14 etasjer i Sundet
Går kommunens forslag til ny sentrumsplan gjennom kan det komme to nye blokker på 12 til 14 etasjer i Sundet.

Publisert: 12.apr.2018 06:00
Oppdatert: 12.apr.2018 09:08

Høyden på byggene i Eidsvoll sentrum foreslås nemlig delt inn i soner i administrasjonens forslag til ny sentrumsplan. Der går kommunen inn for at noen delområder tåler høyere bygninger enn andre. Går planen gjennom slik den foreligger nå, kan Sundet bli seende slik ut:

  • Bebyggelsen i kvartalet mot Rådhusgata kan variere mellom 3 og 8 etasjer.
  • I Kvartalene mot Vorma kan det bli mellom 3 og 6 etasjer.
  • Nord i området er 3 til 6 etasjer tillatt.
  • Østover, på et høyere nivå, tilstrebes lavere bebyggelse fremst og noe høyere bak. Primært sett i forhold til utsikt og solforhold.
  • I planen er det også lagt inn to punkthus med mulighet for opptil 12 til 14 etasjer. Dette er foreslått i prosjektene i Wergelandskvartalet og Bjørn Dæhlies på Rubis.

– 12 til 14 etasjer er spenstig og framtidsrettet. Vi bør våge å tenke stort i Sundet, sier ordfører John-Erik Vika (Sp). Sentrumsplanen skal opp til behandling i hovedutvalg for næring, plan og miljø 24. april. Det avgrensede området i planen er på cirka 424 dekar – med en omkrets på drøye fem kilometer. Boligpotensialet totalt er beregnet til cirka 2.830 personer. Per i dag bor det cirka 600 personer innenfor dette sentrumsområdet.

Langt flere innbyggere

– Området vil altså kunne få et markant større innbyggertall, noe som vil få betydning for både handel, tjenester og infrastruktur i lang tid framover, står det i sentrumsplanen.

Bygninger og kulturminner som foreslås regulert til hensynssone bevaring er Pakkhuset, gamle Eidsvoll stasjon, Sundbrua, den eldre bebyggelsen nord for Sundgata, Sundgata 1 (Banken), Vormavegen 1 (Brandtgården), Vormavegen 4 (Meieriet), Eidsiva gate 6 og 7 (Gaardergården), Wergelands Gate 1 (Svindlandgården), Forstøtningsmuren ved foten av Sundtoppen og Prost Krags veg 11 (Brækvillaen). Det er besluttet å gi tillatelse til riving av Gullsmeden og Wergelandsgata 2 (Femellgården).

– Før rivningstillatelse gis for disse to bygningene må utbyggere legge fram en sak hvor de viser alternativer for historisk dokumentasjon, står det i planen.

– Vil tilføre noe nytt

Utviklerne bak Wergelands-kvartalet synes tankene om blokker på 12 til 14 etasjer i sentrum virker spennende.

– Det vil bli signalbygg og tilføre Sundet og Eidsvoll noe nytt. Det blir også viktig å få det nye og gamle til å harmonere sammen, sier Magne Finsbråten, talsperson for prosjektet.

– Tanker rundt at det har tatt nær to og et halvt år å bli ferdig med den nye sentrumsplanen?

– Vi kunne selvfølgelig gjerne ønsket at det kunne gått fortere, men det er et omfattende arbeid som vi vet krever sitt. Vi har respekt for tidsbruken, svarer Finsbråten. Utviklerne ønsker å bygge opptil 300 nye boenheter i det nye kvartalet. I administrasjonens forslag til sentrumsplan legges det opp til bebyggelse fordelt over tre til åtte etasjer, i tillegg til blokken (punkthuset) på 12 til 14 etasjer. Finsbråten sier målet er å bli ferdig med regulering til jul og byggeoppstart i 2019.

Ny sentrumsplan

Arbeidet med områdereguleringen for Eidsvoll sentrum ble formelt startet med en bestilling på kommunestyremøtet 8. desember 2015.

Bakgrunnen er «behovet for en overordnet plan for Eidsvoll sentrum som sikrer helheten ved å samle trådene og legge til rette for framtidig utvikling og vekst».

Sentrumsplanen skal opp til behandling i hovedutvalget for næring, plan og miljø 24. april.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no