18. jan
 
Dæhlie vil bygge på fylling i Vorma
Bjørn Dæhlie vil fylle ut Vorma ved Skjoldnestangen for å bygge næringslokaler og boliger.

Publisert: 06.jun.2018 20:00
Oppdatert: 06.jun.2018 20:19

Mandag presenterte Bjørn Dæhlie sine tanker om utvikling av Skjoldnestangen for politikere og administrasjonen i Eidsvoll.

– Dette er et innspill til områdeplanen om hva som skal skje med Sundet. Det gjelder i hovedsak et prosjekt på min fem mål store tomt sør for kommunens tomt på Skjoldnestangen, sier han.

Tomta til Dæhlie går fra siste del av Sundevja og i en tarm ut i Vorma sør for parkeringsplassen. For å kunne bygge der må den fylles ut hele veien.

ULLENSAKER SA NEI: Dæhlie fikk motbør til utbyggingsplaner

– Mye av sentrum er historisk fylt ut, så det ligger godt til rette for at dagens fylling ved parkeringsplassen strekkes sørover og gjør plass for et sentrumsnært prosjekt, påpeker han.

KOMBINERTE LOKALER

Dæhlie tenker næringslokaler i første etasje, men ikke butikker eller funksjoner som trekker fokus ut av den indre kjernen av sentrum.

– Jeg tenker offentlige funksjoner som eksempelvis en tannlegeklinikk i regi av Akershus fylkeskommune, og kontorer. Og jeg ser for meg en liten marina der båtfolk kan fylle drivstoff. Jeg opplever at det har vært et sterkt ønske over år, understreker han.

FEM ETASJER

– Hvor høyt blir dette?

– Min arkitekt har presentert et prosjekt med tre, fire boligetasjer over en næringsetasje. Siden Skjoldnestangen skal være en offentlig plass bør det ikke være boliger i første etasje, sier Dæhlie som synes stedet er en liten, ikke utnyttet perle.

SATSER STORT I EIDSVOLL: Bjørn Dæhlie og familien åpnet ny Kiwi-butikk

– Dette handler om et område som ligger brakk og bør være en del av Sundets fremtidsplaner. Sundet har begrensninger mot Vorma i vest og bebyggelse i øst, og Eidsvoll Brygge i nord.

– Hva var responsen i møtet med kommunen?

– Jeg opplevde den positiv, for det er ikke noe nytt at noen tenker på hva Skjoldnestangen kan brukes til. Jeg har jo sett illustrasjoner med bebyggelse der i den siste sentrumsplanen, sier han.

– Blir dette inkludert i sentrumsplanen som nå er ute på høring?

– Jeg håper det, for den legger jo til rette for utbygging innenfor gjeldende regulering.

– Når kan det skje noe der?

– Reguleringsarbeidet kan starte i høst, så blir det ett år med detaljregulering. Deretter følger en stor jobb med utfylling og ett år med bygging. Så det blir nok fort 2021, sier Dæhlie.

Sikrus, park og brygge

Skjoldnestangen er i høringsutkastet om sentrumsutviklingen regulert til flere formål, som boliger og kontor, lekeplass og badeplass, friområde og park. Dagens parkeringsplass eies av kommunen. 

– De ønsker å benytte sin tomt til sirkus, konserter og andre arrangementer. Området vil ikke romme både bygg, sirkustelt og lekepark som foreslått i planen på grunn av begrensningen på arealet. Sirkustelt og tivoli bør ikke legges over parkområdet da gresset blir ødelagt og lekeplassmøblering blir umulig, skriver arkitekt Vibeke T. Dahle i Romfarer arkitekter AS som et vedlegg til Bjørn Dæhlies innspill. 

Hun har et alternativt forslag til bebyggelse som hun mener ivaretar kommunens ønsker og som gir plass til kulturarrangementer.

– Kommunen har et tannlegesenter som står i fare for å flyttes fra sentrum. Det foreslås en endring av formål til blandet med offentlig og privat tjenesteyting og kontorer i første etasje. Parkering for boliger er gjemt inn i terreng bak næringslokaler nord, for begge bygg. Tiltakshaver ønsker spesielt å tilrettelegge for at lokalene tilfredsstiller krav fra Akershus fylkeskommune vedrørende fremtidig konkurranse og lokaler for ny offentlig tannklinikk i Sundet, skriver hun.

GARASJE

Arkitekten ønsker i samarbeid med kommunen også å se på muligheten for underjordisk garasje i to etasjer, som en kombinasjon av besøksplasser for sentrum og private plasser for boliger. 

– For å kunne finansiere dette ønsker tiltakshaver en økning av byggehøyder fra 13 til 18 meter, skriver hun. 

Om Skjoldnestangen

  • Utvikling av Skjoldnestangen har vært omtalt i mange år.
  • Nå har Bjørn Dæhlie vist sine planer for kommunen, og satser på reguleringsstart til høsten.
  • Han vil bygge ut sin fem mål store tomt som strekker seg på utsiden av dagens parkeringsplass, og det medfører ei stor fylling i Vorma. 
  • Der vil han ha boliger og næringslokaler. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PLANER: Bjørn Dæhlie ser for seg boliger og kontorer på ei fylling ut i Vorma.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no