21. jul
 
Setter søkelys på viltulykker: Deler ut gule informasjonsbånd 
Informasjonsbåndet som Nannestad kommune nå deler ut inneholder tips om hvordan man kan redusere faren for å kjøre på ville dyr og hva man skal gjøre dersom man er uheldig og gjør det.

Publisert: 28.des.2017 12:00
Oppdatert: 22.des.2017 10:55

De gule viltbåndene deles nå ut hos samtlige bensinstasjoner i bygda, hos Coop Extra Holter og på Nannestad kommunens servicekontor.

– I Nannestad er det i løpet av de siste fem årene blitt påkjørt 20–30 elger og 30–50 rådyr hvert år, sier Caroline Salberg, virksomhetsleder kommunal forvaltning i Nannestad kommune.

Kampanjen Vilt på ville veier retter fokuset mot bilistene for å få ned antallet viltpåkjørsler. Det gule båndet inneholder både lærerik informasjon om vilt, hvordan man kan redusere mulighetene for å kjøre på dyr og ansvar og plikter en bilfører som kjører på vilt har. Det er også en side hvor man kan fylle ut navn, registreringsnummer på bilen og telefonnummer, slik at man eventuelt kan forlate stedet før mannskaper fra fallviltgruppa ankommer for å starte sporing.

– Båndet er utformet slik at det kan festes til for eksempel et tre eller en stolpe for å merke stedet uhellet skjedde, sier Salberg.

NOEN MELDER IKKE IFRA

Geir Olsen fra kommunens fallviltgruppe forteller at de av og til opplever at den som har kjørt på dyret har forlatt stedet, og at man da sitter igjen med en stedsangivelse gitt til politiet av sjåføren.

– Det kan ofte være vanskelig å angi riktig sted. Vi har opplevd at stedet uhellet skjedde er langt unna der man mente det hendte. Når dyret stikker av er det viktig at vi så tidlig som mulig finner riktig spor å følge, sier Olsen.

Han opplyser at det også er funnet flere dyr som er døde og som helt tydelig er påkjørt.

– Det hender at den som kjører på dyret av en eller annen grunn ikke melder ifra. Dette er jo straffbart. Alle som kjører på dyr plikter å melde ifra til politiet på telefon 02800, sier Olsen.

112 KUN I NØDSSITUASJONER

Fra politiet påpekes det at man skal ringe 112 kun ved nødssituasjoner.

– Er det personskader i forbindelse med en viltpåkjørsel skal man ringe 112, som ved andre ulykker med personskader. Det kan også i noen tilfeller være at viltpåkjørselen skaper trafikkfarlige situasjoner, og da skal også nødtelefonen benyttes, opplyser Arild Ruud i Øst politidistrikt.

Nannestad kommunes fallviltgruppe består av seks personer.

– Det er 24-timers beredskap 365 dager i året, sier Salberg.

LES OGSÅ: Kraftig møte med elg

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SKADER: Det kan bli store skader hvis man treffer en elg med bilen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no