17. aug
Smil, latter og glede. Arne Kampelien er på vei ut på en fin tur med den nye elsykkelen på Pålsejordet på Dal. Elsykkelen tilhører Eidsvoll Frivilligsentral, og er gitt i gave fra Gjensidigestiftelsen. Elevene Celine Westengen og Ida-Therese Strandbakke fra Eidsvoll videregående skole sørger for at Kampelien får en minnerik tur.
 
Demente blir rike på opplevelser og gode følelser med en helt ny elsykkel
DAL. Eva Pedersen er eksosrype for en dag - og Arne Kampelien får en idyllisk tur i naturen.

Publisert: 20.jun.2016 14:52
Oppdatert: 27.jan.2017 14:18

Sola skinner. Det blåser lett i skjerfet til Eva Pedersen. Hun har tatt plass på passasjersetet foran på den nye elsykkelen.
- Hun er eksosrype for en dag, sier aktivitør Anniken Brandt på Pålsejordet bokollektiv.
Der bor 24 aldersdemente menensker. Nå gjør en splitter ny elsykkel at de blir rike på uteopplevelser i hverdagen.
Denne dagen har Celine Westengen og Ida-Therese Strandbakke tatt turen for å sørge for at beboer etter beboer får en verdifull luftetur i nabolaget. De går VG1 i Helse- og oppvekstfag på Eidsvoll videregående skole, og syntes det var så koselig den første dagen at de ringte og spurte om å få en dag til.
LES OGSÅ: Gleder seg til å ta i bruk elsykkelen de fikk i gave

Ansiktene lyser opp

- Det har vært kjempegøy å se hva dette gjør med dem som sitter på. Du ser tydelig at ansiktene deres lyser opp. De smiler og prater. Dette gir mening, sier de.
- Denne uka har det vært to elever her hver dag og syklet, som et ledd i «Livsglede for eldre». 19 av 24 beboere har vært ute. For noen av dem var det lenge, lenge siden de hadde vært ute. De er dårlige til beins, og tilbudet med elsykkelen har derfor vært midt i blinken. Vi ser at dette gir en voldsom glede, sier Brandt.
Beboerne beskriver ikke alltid opplevelser med ord, men ansatte ser hva det gir.

Viktig sier forskningen

- Det er ikke alt som blir sittende igjen som en hukommelse, men vi ser det på ansiktsuttrykkene. Det blir sittende igjen som en god følelse i kroppen et sted, og det er verdifullt. Uten gode opplevelser blir ikke hverdagen noe bra. Øyeblikk er viktige her, og dette er vakkert, sier Brandt.
- Dette var en kjempefin tur. Og så flinke elever fra videregående, sier Arne Kampelien. Han har akkurat vært ute på tur.
LES OGSÅ: Ønsker seg flere elsykler til eldreomsorgen

GLAD

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre. Hun blir oppriktig glad når hun får høre historien.
- Det er veldig positivt å høre at de gir beboerne mulighet til å komme seg ut på tur. Det finnes massevis av forskning på at det å være i aktivitet bedrer livskvalitet og funksjon for demenspasienter. På sykkeltur får man frisk luft, vind i ansiktet og nye synsinntrykk. Demenspasienter som blir mer aktive, spiser og sover bedre og kan også i noen tilfeller trappe ned på medisiner. Det er med andre ord god sykepleie å legge til rette for slike aktiviteter, sier Wilhelmsen Trøen.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no