18. okt
RESTAURERES: Dammen på Storøyungen i Holter skal endelig restaureres. I 2010 ønsket daværende eier Gjerdrum Aktiemølle å rive dammen, noe som ville ført til to til tre meter lavere vannstand. Nå reddes vannet av et spleiselag.
 
Demningen på Storøyungen restaureres
Arbeidet med å restaurere demningen på Storøyungen i Holter er i gang. Vegen fram til damanlegget er nå under bygging. Neste sommer starter arbeidet med demningen.

Publisert: 09.okt.2018 09:00
Oppdatert: 03.okt.2018 15:22

I 2010 søkte Gjerdrum Aktiemølle, som hadde reguleringsrettighetene til Storøyungen, om konsesjon til å rive den 186 meter lange demningen. Gjerdrum Aktiemølle skulle avvikles, og hadde ikke lenger bruk for reguleringsretten. Det var heller ikke økonomi til å restaurere demningen.

En full rehabilitering ble i 2010 beregnet å koste tre millioner kroner. Oppdatert, men svært usikre, kostnadsanslag er foreløpig lagt på et sted mellom 2,5 og 3,8 millioner kroner.

REAKSJONER

Forslaget om å rive dammen skapte sterke reaksjoner, blant annet fra Holter jeger- og fiskerforening som mente at å senke vannspeilet med to til tre meter var å betegne som miljøkriminalitet.

I 2011 ønsket Akershus Miljøkraft å overta reguleringsrettigheten og utbedre demningen. Selskapet søkte NVE om konsesjon i 2012, men fikk avslag.

Storøyungen ligger i to kommuner, Nannestad og Nittedal, og vassdraget går til Gjerdrum. Nannestad kommune vedtok først å bevilge inntil 300.000 kroner til utbedring av demningen. Senere er denne rammen utvidet til inntil én million kroner. Gjerdrum Aktiemølle AS bidrar med 1.250.000 kroner. Holter Almenning står for byggingen av veg fram til damanlegget, noe som er kostnadsberegnet til om lag en halv million kroner. Nannestad og Nittedal kommuner skal dekke resterende beløp med hver sin halvpart.

VIKTIG FOR FRILUFTSLIVET

– Gjerdrum Aktiemølle har overdratt dammen på Storøyungen til Nannestad og Nittedal kommuner. At også Nittedal kommune kom inn i denne saken er veldig positivt. Kommunene går sammen om rehabiliteringen av dammen og Holter Almenning bygger atkomstvegen. Holter Almenning har også tatt over dammen på Djupøyungen, sier Espen Asakskogen, bestyrer for Almenningsdrift Romerike.

Han opplyser at oppstart av restaureringen av demningen er planlagt neste sommer.

– Dette er et veldig viktig tiltak for friluftslivet og folkehelsa. Dette er det billigste «idrettsanlegget» man kan bygge. Øyungsområdet er uten tvil det viktigste utfartsområdet i Romeriksåsen, så det betyr mye å beholde dammen. I Storøyungen er det lov til å bruke båt, fiske fra båt, bade og telte. Det er også tilrettelagt med sittegrupper og toaletter, og man kan kjøre helt fram, sier Asakskogen.

LES OGSÅ: Med fisking som rekreasjon og fritidsaktivitet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no