26. apr
 
Den dårlige samvittigheten fortrengte vi til vi landa på Gardermoen ei uke seinere
ALL INCLUSIVE: «De som hadde rømt fra hungersnød og forfølgelse, mens vi lå der, varme, mette og feite og solte oss på stranda».

Publisert: 11.nov.2017 12:00
Oppdatert: 10.nov.2017 21:20

September var kald og våt, etter en sommer med svært varierende vær. Mange turer til Hurdalssjøen for en dukkert blei det i alle fall ikke. Meteorologene fortalte oss riktignok at sommeren i 2017 var helt normal, men i og med at det normale, meteorologisk sett, er det unormale, sier resten seg sjøl. Så vi tok kontakt med et nærliggende reisebyrå og forhørte oss om mulighetene for ei varm høstuke, ett eller annet sted i Syden. Vi var litt seint ute, for de eneste «destinasjonene» som kunne tilby badeferie midt i oktober, var enten Kypros eller Kanariøyene. Det blei Kypros.

Så tidlig, tidlig en mandags morra dro vi av gårde til Gardermoen. Regnvær og kaldt. Fire og en halv times flytur seinere kunne vi kaste jakka og genseren og sette oss på bussen til hotellet. Dette lovet godt! Vi blei omplassert til et hotell langt øst, et digert anlegg med bassenger overalt, med kunstige fossefall og små elver. Lekkert! Og en drøss med unger, de fleste i den mest viltre alderen. Men de koste seg, og stemninga var god. Maten også. Her kunne vi spise og drikke det vi ville, i ubegrensa mengder, og uten å betale ei krone ekstra. All inclusive! Bra deal, spør du meg.

Men ellers er det jo mye å anføre om det å fly forurensende til Syden, til alle de enorme hotellene som spyr ut avfall og annet, og om vår del av verdens forbruk sammenlikna med dem som, bare noen mil unna, er kommet og stadig kommer, over Middelhavet i livsfarlige farkoster. De som hadde rømt fra hungersnød og forfølgelse, mens vi lå der, varme, mette og feite og solte oss på stranda. Den dårlige samvittigheten fortrengte vi til vi landa på Gardermoen ei uke seinere.

Øya Kypros er delt i to, med en gresk- og en tyrkisktalende befolkning, den siste i den nordlige delen. Men politisk er forskjellen mellom befolkningsgruppene mer innfløkt enn som så. Historia om konfliktene går langt tilbake i historia, og i 1974, som følge av uro og vold mellom greskkyprioter og tyrkiskkyprioter, skjedde et forsøk på statskupp av greskkypriotene i nord i samarbeid med den greske militærjuntaen, med det mål å oppnå enosis (forening av Kypros med Hellas). Dette blei foranledningen til at tyrkiske styrker gikk i land på den nordlige delen av øya 20. juli 1974, også kjent som Operasjon Fred i Kypros, for å beskytte de tyrkiske kypriotene. Det førte nesten til krig mellom to Nato-land: Hellas og Tyrkia.

Tyrkiske militære styrker ble igjen i nord etter våpenstillstanden, noe som praktisk førte til en deling av øya. 200 000 greskkyprioter måtte flytte fra nord til sør, mens tyrkiskkypriotene måtte flytte fra sør til nord, og det blei etablert en tyrkisk-kypriotisk politisk enhet i den nordlige delen av Kypros. Disse hendelsene og den påfølgende politiske situasjonen er fortsatt en vedvarende konflikt.

Vi mette nordmenn på ferie merka ikke så mye til stridighetene. Vårt største problem var venstrekjøringa, men det hører vel med til all inclusive. Vi dro til hovedstaden Nicosia, kom oss gjennom kontrollposten på grensa og vandra inn i den tyrkiske delen av byen. Her var det handlegater for turister, kafeer og små verksteder, akkurat som i den greske bydelen. Språk, valuta og religion var forskjellen. En dag i byen var nok for oss.

Etter ei varm uke og mye bading forlot vi 27 varmegrader i lufta og 24 i vannet og reiste hjem til Gardermoen tidlig, tidlig en tirsdags morgen. Flyet landa klokka halv fem. Det regna, og temperaturen var faretruende nær nullpunktet. Nå gruer vi oss til vinteren, med snø, sludd, regn og tåke.

Flere invitert fra Egil Ramdal


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no