19. jul
 
Den fødte lensmann, men nå er det over
I løpet av sine nær 15 år som lensmann har Morten Huse (61) vært kriminelt opptatt av ro og orden, tydelighet og et godt og sprekt arbeidsmiljø. Nå venter et nytt kapittel i livet – og mer tid til å være bestefar.

Publisert: 26.jan.2018 21:00
Oppdatert: 26.jan.2018 22:11

Denne uka sprakk nyheten. Morten Huse søkte, men fikk ikke jobben som ny lensmann i Ullensaker. Denne gikk i stedet til Karl-Vidar Solberg fra Eidsvoll Verk. Om kort tid – sannsynligvis i midten av mars – overlater Huse sjefsstolen på Jessheim til Solberg. Nye oppgaver venter.

– Det er klart det er litt vemodig. Jeg var tydelig på at jeg ønsket jobben, og da er også fallhøyden noe større. Men det tar jeg. Jeg respekterer ansettelsesrådets beslutning fullt og helt, og ønsker min etterkommer lykke til, sier Huse til EUB. Vi sitter på hans kontor i Rådhusvegen 4 – det gamle bankbygget – på Jessheim. På veggen henger det bilder av tidligere lensmenn i Ullensaker. I kjelleren er det flere kulehull. Fortsatt synlige bevis på det mislykkede ransforsøket 15. august i 2004. Det skal vi komme nærmere tilbake til.

Tredje generasjon

Det var ingen stor overraskelse at Morten Huse ble lensmann. Far og farfar hadde hatt samme stillinger i hjembygda Stange.

– For det første er samfunnet i en rivende utvikling med et stadig mer alvorlig kriminalitetsbilde, også lokalt. Ullensaker er på mange måter i ferd med å bli mer urbanisert, uttalte han til EUB i et oppstartsintervju i 2004. På tiden som er gått har innbyggertallet økt fra 23.000 til over 36.000 i flyplasskommunen. Endringen fra et tettsted på landet til et urbant bysentrum blir stadig mer synlig.

– Å skulle ta over etter Huse som lensmann blir som å hoppe etter Wirkola, sier én person EUB snakker med. Egenskaper som tydelighet, ærlighet, målrettethet og ærgjerrighet til jobben 24 timer i døgnet er beskrivelser som går igjen.

– Fra første dag i jobben var jeg opptatt av å tilrettelegge for å tåle utviklingen i kommunen. Vi måtte greie å matche den voldsomme befolkningsøkningen og presset på infrastrukturen. Hele veien har jeg ønsket å satse på forebyggende arbeid, tverrfaglig samarbeid og det å skape gode oppvekstvilkår for barn og unge. Det synes jeg vi har lyktes ganske bra med. Vi har bygd opp og klart å bevare et godt og sterkt arbeidsmiljø preget av stor innsatsvilje. Noe som kanskje ikke er så godt kjent er også at flere av de ansatte har gjort seg bemerket med gode prestasjoner innenfor idrettslige og fysiske områder. Dette har de også overført direkte til arbeidssituasjonen sin, sier Huse. Én monter stappfull av premier og pokaler på kontoret viser med all tydelighet at han har sine ord i behold.

Synlig stemme i lokalsamfunnet

– Du har hele tiden vært klar og tydelig i bekjempelsen av de kriminelle MC-miljøene?

– Ja, det har vært helt bevisst. Vi har hatt kriminelle MC-klubber i Ullensaker i mange år. I 2007/2008 kom det flere og de begynte å gjøre seg gjeldende i gatebildet vårt, spesielt i restaurant- og publivet. Det skjedde på en slik måte at andre gjester følte seg utilpasse. Flere MC-medlemmer forsøkte å opprette egne domener og ha sine områder der de skulle være sjefer. I tillegg var det en indre strid flere av klubbene imellom. Det har vært og er utfordringer vi hele veien har vært nødt til å ta tak i, svarer Huse. Han tok ikke bare tak i det i det skjulte. Som lensmann har han flere ganger synliggjort utfordringene overfor innbyggerne. I samarbeid med utelivsbransjen fikk politiet på plass et forbud mot å gå vester og andre signaleffekter i gitte tidspunkter av døgnet.

– Vi vet at flere av MC-gjengene driver organisert kriminalitet. Det drives aktivt innenfor narkotikaomsetning, torpedovirksomhet og annen form for kriminalitet. Generelt kan vi si at cirka 70 prosent er straffedømte og mange av dem for alvorlige forhold, sier Huse.

– Hva med det lokale ungdomsmiljøet? Hva slags beskrivelse vil du gi det?

– Det er selvfølgelig preget av at vi ikke bare kommunens egne ungdommer befinner seg her til enhver tid. Vi ser det vi kan kalle sentereffekten. Det er en villet effekt innenfor næringsliv og handel, men mange yngre mennesker trekkes dit for å treffe jevnaldrende og likesinnede. Jeg føler likevel at vi har klart å påvirke ungdomsmiljøet på en positiv måte, spesielt gjennom den tverrfaglige innsatsen, svarer Huse.

Husker ransforsøket godt

De tre siste årene har Ullensaker lensmannskontor hatt en egen forebyggende seksjon. Lenge har de også hatt en politirådsfunksjon. Der har lensmannen, ordføreren og rådmannen jevnlige møter. For å legge overordnede planer, bestemme retning og gå for ulike prioriteringsområder. Huse trekker også fram det nære og tette samarbeidet med forebyggende avdeling i Ullensaker kommune. Som den åpne dialogen med utekontaktene.

– Hva vil du personlig huske best fra dine år som lensmann?

Vi har hatt mange tunge politioperasjoner og påfølgende etterforsking knyttet til Ullersmo Landsfengsel. Som rømninger og andre hendelser. I tillegg har vi hatt flere tunge drapsetterforskinger, innleder Huse. Så kommer han inn på det alvorlige ransforsøket. Det som blant annet Svein-Eirik Utsi innrømmet å ha stått bak. Politiet ventet på åstedet og tok Utsi og én annen gjerningsmann på fersken da de forsøkte å rane DNB-filialen på Jessheim søndag 15. august i 2004. Nå – snart 14 år senere – sitter vi i det samme bankbygget. Der politiet har kontorer i dag. Begge er enige om at det er et lite paradoks.

– Jeg husker selve politioperasjonen fra den gangen godt. Kulehullene finnes i trappa i kjelleren her fremdeles. Vi fikk bistand fra innsatsstyrker og beredskapstroppen og gjennomførte en vellykket politioperasjon. Jeg innrømmer at det var litt spesielt da vi flyttet inn her, sier Huse.

– Noe du skulle sett ugjort gjennom alle disse årene?

– Nei, ikke som jeg kommer på av strategiske beslutninger eller enkelthendelser. Men jeg at jeg er tydelig, og det kan sikkert oppfattes forskjellig. Jeg har ment at ved å være tydelig har jeg satt retning og vist hvilken vei vi skal. Jeg har vært opptatt av at samarbeidet lokalt skal gå så bra som mulig, og i tillegg opplever jeg at lokalbefolkningen setter pris på at noen tar ansvar og står fram når det skjer tyngre hendelser, svarer Huse.

Tre kommuner til ett distrikt

Politireformen gjør at kommunene Nannestad, Gjerdrum og Ullensaker får felles lensmannskontor (tjenesteenhet) på Jessheim. Det var også derfor Huse måtte søke lensmannsstillingen på nytt. Ansvarsområdet blir større. Den nye lensmannen skal være leder for 46–47 ansatte. Huse har vært med på å legge til rette for nye lokaler i Jessheim sentrum. Det er han særlig godt fornøyd med. På selveste 17. mai fyller Huse 62 år. Foreløpig vet han ikke hva han skal jobbe med i fortsettelsen.

– Men jeg har planer om å fortsette i politiet. Jeg ser for meg at jeg har tre-fem år igjen av mitt yrkesaktive liv, sier han.

Han bor på Jessheim, liker jakt og friluftsliv og har tre døtre.

– Vi har to hytter, ei på fjellet og ei ved sjøen. I tillegg har vi en gård i familien. Jeg har tre flotte døtre med samboere og det er også flere småtasser i familien. Det er nok der interessene mine kommer til å ligge framover. Det blir ikke vesentlig annerledes enn i dag, men det blir mer tid til andre ting enn jobb, sier Morten Huse. Han har tjent politiet og lokalsamfunnet 24 timer i døgnet som lensmann. Snart starter et helt nytt kapittel. Men først vil han avslutte sjefsposisjonen med stil, tydelighet og ærgjerrighet. Akkurat det som har kjennetegnet ham i alle disse årene.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no