17. nov
 
Den nye møteplassen og oppslagstavla i bygda
Hun var innflytter, nybakt mor og hadde stort behov for informasjon om nærmiljøet sitt og hva som skjedde der. Nå har Tanja Bjerkaas sin Facebook-gruppe Råholt – Nabovarsel over 3000 medlemmer.

Publisert: 18.aug.2018 20:30
Oppdatert: 17.aug.2018 14:23

– Jeg flyttet til Råholt i 2009 og prøvde å finne med til rette på et nytt sted. Året etter ble jeg gravid og savnet kontakt med andre det året jeg skulle ha permisjon. Den gangen var det ingen barselgruppe å møtes i. Jeg savnet å få vite hva som skjedde i nærmiljøet mitt, forteller Tanja.

OPPRETTET EGEN GRUPPE

Dermed opprettet Tanja sin egen gruppe for å komme i kontakt med de nærmeste sambygdingene sine.

– Jeg hadde jo aldri trodd at det skulle bli noe stort, sier Tanja, og sjekker dagens medlemstall.

– Akkurat nå er det 3079, og det kommer stadig nye til. Det viser at det er et behov for gruppa. Det er brukerne selv som former og utformer sidene, men jeg følger nøye med – hver dag. Er det kommet upassende, rasistiske eller andre ufine utsagn, sletter jeg dem. Som administrator er det mitt ansvar. Det er en av årsakene til at jeg har opprette visse kriterier for å være medlem. folk må være over 18 år og de må ha bostedsadresse Råholt, sier Tanja.

JURIDISK ANSVARLIG

Selv om Tanja hver dag følger med på hva som legges ute, kan det glippe.

– En gang ble jeg oppringt fra en advokat. Noen hadde skrevet noe som ikke burde vært skrevet. Jeg fikk beskjed om å fjerne utsagnet om jeg ikke ønske noe etterspill. Jeg forsto det slik at jeg som administrator er ansvarlig for det som blir publisert. Som administrator av en gruppe følger det med et ganske stort ansvar, sier Tanja.

– Vokser medlemsmassen enda mer, må jeg kanskje få med meg flere som kan administrere siden. Jeg vil at det skal være god takhøyde i gruppa, men man må holde seg til reglene og ikke gå over streken, sier opphavskvinnen til Råholt – Nabovarsel.

ETTERLYSTE KATTA SI

Da Jane Bekkeli Karlsson etterlyste katta si på Råholt - nabovarsel, var det hennes siste håp om å finne igjen kjæledyret. Det skjedde ikke.

– Hjalp ikke etterlysningen på vennesiden, Jane?

– Nei, den har nok blitt et lett bytte for et rovdyr. Den var gammel og hadde en vond bakkropp. Vi ordnet dyrlegetime til ham da vi så at han gikk rart, men han ble borte før vi kom oss dit. Vi er veldig lei oss og savnet han stort. Det som er mest vondt, er å ikke vite om han har hatt vondt. Katta mi har nok reist til kattehimmelen, sier Jane, om bor i Mogreina og som også er med i Facebook-gruppa «Mogreina siden».

– Hvorfor er du medlem av slike grupper?

– Rett og slett for å få lokal info om ting som skjer i lokalmiljøet, for eksempel den årlige innsamlingsaksjonen, julebasarer og slike ting. Her skriver folk også om ting de har funnet eller mistet. Før snakket vi om slike ting når vi traff hverandre på butikken, eller leste lokale oppslagstavler. Men samfunnet har endret seg, og nå får vi info på nettet. Dette er ment å være hyggelige sider. Jeg ser at noen vil diskutere eller ta nabokrangler i gruppene, og det er ikke disse sidene ment for. Slike ting får en ta andre steder, mener Jane.

MED HJERTE FOR HURDAL

Facebook-gruppa Med hjerte fra Hurdal har per i dag 2068 medlemmer. Det er nesten samme antall som bor i kommune, bare litt under. Men det er mange flere enn de som er gamle nok til å være medlem av Facebook. Der er aldersgrensen 13 år.

Gruppa spenner vidt, som de fleste andre slike grupper.

14. august endte en spurvehauk sine dager i et hardt møte med Coop-vinduet i Knai. Meldingen var ledsaget av et bilde av den stakkars døde fuglen på butikktrappa.

En informasjon om et møte vedrørende avlingssituasjonen på Molstad Landhandleri 3. september er lagt ut, likeså etterlysning av halm til hester, en innbydelse til Bygdefest på Dalheim 25. august og torgdag i Hurdal sentrum 15. september.

SAMLESIDE FOR INFORMASJON

Det var Thomas Sørlien som opprettet gruppa Med hjerte for Hurdal.

– Bakgrunnen var et forsøk på å starte ei samleside med informasjon om det som skjer i Hurdal – ei side hvor vi kan dele arrangementer og informasjon, sier Thomas.

– På siden etterlyser folk bikkja si som har stukket av og katter som har kommet bort. En gang var det en som skrev at han så ei ku som sto et sted den ikke burde være, og da kom det melding tilbake: «Det er kua mi, ja».

Han, som Tanja, er inne for å redigere og stoppe uheldige utsagt i kommentarfeltet.

– Det er alltid noen som ikke forstår grensene og ikke tenker over at meldingen når ut til tusenvis av mennesker. Da er det min oppgave å slette en slik kommentar, sier Thomas.

– 2068 medlemmer – det er jo egentlig litt hinsides?

– Ja, når du tar i betraktning hvor mange som bor i Hurdal, men vi har mange hytteeiere som vil vite hva som skjer der de har fritidsbolig og det er mange utflytta hurdølinger som vil følge med på hva som skjer i hjembygda, mener Thomas.

ikke bekymret

Fulvio Castellacci, instituttleder for Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo, frykter ikke at Facebook-gruppene er en trussel mot folks sosiale liv. Tvert om. 

Castellaci er leder for sentret som arbeider med forskning, undervisning og formidling innenfor fagfeltene innovasjon og vitenskap, teknologi og kultur. Han mener at Fb-sidene gir nye, spennende muligheter.

– Hvis man bruker disse sidene på en god måte, nemlig for å få informasjon og aktivt bidra til noen spennende aktiviteter, da er disse nye teknologiene viktig for folk. Likevel kan sosiale media bli en fare for folks sosiale liv hvis man bruker den for mye istedenfor å gå ut og ha ekte sosiale liv, sier han til EUB.

– Tror du disse sidene erstatter den gamle jungeltelegrafen for å spre informasjon?

– Nei. Jeg opplever at disse sidene gir folk som ikke kjenner hverandre godt, litt bakgrunnsinformasjon, slik at man ofte føler at en er bedre kjent og mer villig til å snakke med naboen, for eksempel, etter at de har vært i kontakt på FB. Med andre ord gir ofte disse sidene mulighet til å begynne en samtale med noen som vi ikke er godt kjent med.

– Gagner dette fenomenet samfunnet og enkeltmennesket, eller kan det føre til at folk sitter i egen stue og blir foret med informasjon fra nærmiljøet uten å delta fysisk selv? 

– Det kan selvsagt skje at noen, som ikke har aktive, sosiale liv, bruker sosiale media som en måte å erstatte ekte «face-to-face» kommunikasjon. Men dette skjer ikke for de fleste. Mange mennesker bruker ikke online kommunikasjon som erstatning for sosiale liv, men som en måte å få mer informasjon om ting de er interessert i, og tettere kommunikasjon med folk de vil ha kontakt med.

 
Savnet katt: Jane Bekkeli Karlsson etterlyste katta si på «Råholt - nabovarsel». Skjermdump
SPURVEHAUK: Denne endte sine dager på trappa til Coop Marked. Bildet ble delt i gruppa Med hjerte for Hurdal.Skjermdump
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no