18. jul
Flertall: Det har lenge vært politisk flertall i Eidsvoll kommune for å bygge ny skole på Tynsåk. Fylkesmannen har hatt innsigelse, og departementet skal avgjøre saken endelig. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Departementet skal på befaring på skoletomta
Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Fylkesmannen skal på befaring på Tynsåkjordet.

Publisert: 18.mar.2018 06:00
Oppdatert: 16.mar.2018 13:40

Eidsvoll kommune ønsker å bygge ny skole på Tynsåkjordet, men Fylkesmannen har fremmet innsigelse mot planene. Klagesaken har havnet hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og nå er det klart at representanter derfra vil komme på befaring i Eidsvoll kommune. Det kommer fram i et brev EUB sitter på.

– Det er riktig. Befaringen vil finne sted onsdag 21. mars, sier ordfører John-Erik Vika (Sp) til EUB. Det politiske flertallet i Eidsvoll har lenge stått hardt på at det beste vil være å bygge den nye skolen på Tynsåk.

Dyrket mark

Der er det imidlertid dyrket mark, og Fylkesmannen vil ikke tillatte at åkerjorda bygges ned. Fylkesmannen har også påpekt at skolen må bygges nærmere sentrum. Der er det som kjent ikke mange tomtealternativer å velge mellom.

– Vi ser det som et positivt tegn at representanter fra departementet kommer på befaring. Da er saken under behandling, sier Vika. Det er ikke kjent når departementet vil konkludere i saken. I tillegg til departementet og Fylkesmannen, vil representanter fra politisk ledelse og administrasjonen i Eidsvoll kommune delta på befaringen. Akershus Bondelag og Eidsvoll Landbruksforening er også invitert.

– Befaringen vil i hovedsak foregå på dagens skoleområde og på Tynsåkjordet, står det i brevet EUB sitter med.

– Vi frykter det kan ta lang tid før vi får en konklusjon fra departementet. Vi håper selvsagt på rask avgjørelse. De eneste som blir skadelidende når dette drøyer er elevene og lærerne. Alt blir lagt på vent, sier Vika.

Billigst på Tynsåk

Et kostnadsoverslag rådmann Knut Haugestad la fram i fjor sommer viste at det blir billigst å bygge på Tynsåk, og dyrest å satse på nåværende skoletomt på Vilberg. Alternativet på Vilberg er kostnadsberegnet til 421,5 millioner kroner, mens valget av Vilberg – med innløsing av naboer – er stipulert til en prislapp på 406,5 millioner. Trolldalen ville kostet 380 millioner kroner, mens Tynsåk beløper seg til 340 millioner kroner.

– Det er hyggelig at de kommer og ser på tomta som vi skal begynne å bygge på, sier Olav Resaland (Ap), hovedutvalgsleder med glimt i øyet.

– Dette går den riktige veien. Over 70 prosent av kommunestyret har gått inn for den tomta i flere år. Jeg tror også det er positivt at det er tverrpolitisk enighet når det kommer til departementet. Vi ønsker å lage en Eidsvoll Campus og dra nytte av fasilitetene til alle tre skolene. Alt ligger til rette, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no