24. apr
25 mot 10 stemmer: Et klart flertall i kommunestyret i Eidsvoll går inn for skifte fra Poolsan til klor som rensesystem i bassengene på Råholt og i Eidsvollhallen.
 
Det blir klor i Eidsvoll – klart flertall blant politikerne
Politikerne ser fordeler og ulemper med klor og Poolsan, men flertallet er ikke i tvil: Nå blir det skifte til klor.

Publisert: 06.mar.2018 20:54
Oppdatert: 07.mar.2018 14:45

Først ble det flertall for klor i det ekstraordinære formannskapet. 13 representanter stemte for et skifte fra Poolsan, mens 4 representanter stemte imot. Deretter gikk politikerne ned i kommunestyresalen og gjennomførte kveldens møte der. Det var knyttet størst spenning til hva politikerne ville foreta seg i forhold til badevannssituasjonen – i Råholt Bad og Eidsvollhallen. Da stemmegivningen var gjennomført hadde 25 representanter stemt for skifte til klor. De resterende ti ville beholde Poolsan – under forutsetning av tekniske utbedringer på anleggene.

– Vi har fra starten av vært en forsøkskanin. Vi er vel ett av de få store bassengene i Norge som ikke bruker klor. Jeg vet ikke om andre bassenger med klor som har vært stengt like mye som Råholt Bad, sier Pensjonistpartiets Hugo Aurdal på talerstolen.

400.000 kroner billigere å drifte

– Driftsbesparelsen på klor er opp mot 400.000 kroner årlig, sier rådmann Knut Haugestad.

– Vi har kjent og følt på hva våre innbyggeDet er klare meldinger, også fra svømmelærer, på at klor er det eneste riktige. Klor er noe som er utprøvd gjennom svært mange år. Vi i Høyre har, ut fra høringsuttalelsene og menneskene vi har snakket med, bestemt oss for at vi går for klor, sier Høyres Wenche Hoel Ulvin.

Både Ap og Frp valgte å stille sine partigrupper fritt til å velge alternative de ønsket å gå for. Skiftet til klor og tekniske utbedringer, som uansett måtte til, beløper seg til rett i underkant av fire millioner kroner. Det er besluttet at kommunen skal finansiere dette gjennom låneopptak.

Vil ta kostnaden med skifte til klor

– Vi i Sp går for overgang til klor. Alle andre bassenger i Norge bruker det. Det er ikke tvil om at Poolsan også har gitt skader for folk. Det er også en grunn til at ingen andre idrettsbassenger i Norge har gått over fra klor til Poolsan. Penger kommer det til å koste uansett. Vi vil ta kostnaden ved å gå over til klor. Vi vil ikke være noen forsøkskaniner, sier, Sps Gunn Elin Blakkisrud.

– Dette er en spesiell debatt fordi vi skal stilling til tekniske ting som vi kanskje burde fått bedre veiledning enn vi har fått. Min magefølelse er at det bør skiftes rensemetode i badeanleggene. Jeg kommer til å gå for klor, sier SVs Ruth Birkeland.

– Vi skal velge mellom pest eller kolera. Som ordfører har jeg fått en rekke henvendelser. Folk som har henvendt seg er delt på midten. Det som gjør at jeg landet på å gå over til klor er innstillingen fra dyktige medarbeidere i kommunen som har kommet med sine betraktninger. Poolsan er mer følsomt for avvik. Administrasjonen er sikre på klor som rensemetode. Derfor vil jeg gå inn for et skifte, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Bra å være eneste anlegg med Poolsan

– jeg har oppfattet at Poolsan er bedre for dem som har astma. Vi vet at de bassengansatte har økt risiko for å utvikle astma ved å være i klorbasseng. Vi vet også fra da man hadde klor i Eidsvoll at en rekke elever kom med legeattest og ikke fikk gjennomført svømmeundervisning. Det må være en stor fordel at vi har det eneste anlegget på Østlandet med Poolsan, sier Aps Olav Resaland.

– Jeg oppfatter at klor og klorvann er så problematisk at jeg vil holde fast på at vi ikke skal bytte rensemtode nå. Vi bør heller rydde opp i teknikken, sier Venstres Knut Bakkehaug.

– Hvorfor kan vi ikke kjøre ett av anleggene med Poolsan og det andre med klor. Jeg ser ingenting i veien for det, sier varaordfører Einar Madsen (Ap).

Eiendomssjef Erik Lunde gikk deretter opp på talerstolen og forklarte at dette ville skape store driftsmessige utfordringer for de ansatte i kommunen.

Dermed blir det et skifte, både i Eidsvollhallen og på Råholt. Politikerne har også besluttet at de vil følge utviklingen av Oxyl-Pro Clean - en tredje rensemetode - i årene som kommer. Men nå blir det bytte til klor.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no