20. apr
 
Dette kan biblioteket være først i verden med
Langt fra alle bibliotek kan skilte med egen flyplass, utstillinger av historiske kulturminner og eget eventyrrom for barn. Ansiktsløftningen har kostet 4,1 millioner kroner – og flere oppgraderinger er på vei.

Publisert: 29.jan.2018 12:00
Oppdatert: 29.jan.2018 12:48

Fredag åpnet «Det levende rommet» på Jessheim bibliotek. Tidligere denne måneden sto «nye» Kløfta bibliotek klart. Til sammen er det brukt 4,1 millioner kroner på ansiktsløftningen på de to bibliotekfilialene, som i fjor hadde cirka 150.000 besøkende. Nye 2,5 millioner er tenkt fram mot 2020.

– Vi ønsker å være en spydspiss i bibliotekutviklingen, og vi er sannsynligvis det første biblioteket i verden der man kan reise virtuelt i eget lokalmiljø og til mange verdener for å oppleve og lære, sier biblioteksjef Eli Wilhelmsen.

Bli kjent med lokal historie

Målet er at de nye delene skal gi opplevelser og kunnskap gjennom virtuelle virkemidler. Innholdet tar utgangspunkt i lokalsamfunnets fortid, nåtid og framtid. Det er for eksempel mulig å bli bedre kjent med lokal historie, kulturminner og kunst- og skoleprosjekter. Du kan også ta opp et telefonrør og lytte til fortellinger fra mennesker som har opplevd historien i Ullensaker. Tanken er at de mange nye skjermene, spesielt i bibliotekets 2. etasje, skal gjøre at de besøkende kan lære gjennom å lytte, se og oppleve. Framover vil biblioteket være mye mer enn bøker, selv om de også fortsatt vil ha en sentral plass.

– I tillegg til skjermene og telefonen, kan besøkende prøve seg som flyplassjef på bibliotekets helt egne flyplass. Vi er stolte av at vi er det eneste biblioteket i verden med egen flyplass, sier Wilhelmsen. En liten kuriositet er det at flyplassen for øyeblikket kun har to rullebaner – akkurat som Oslo Lufthavn. Bibliotekene er i en fase der modernisering og oppgradering står i sentrum for å videreføre samfunnsoppdraget.

Ordføreren: Jeg er stolt

– Det er mye tilflytting til Ullensaker, og mange kan lære litt om historien vår gjennom et besøk i det levende rommet. Ved hjelp av nye fasiliteter som dette skal biblioteket legge enda bedre til rette for informasjon, kunnskap og opplevelse for alle, ikke minst for skoleelever og lærere. Jeg er stolt av at vi kanskje har verdens første bibliotek med et levende rom som gir læring gjennom opplevelser på denne måten, sier ordfører Tom Staahle (Frp), som klippet snora fredag.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Strålende fornøyd: Biblioteksjef Elin Wilhelmsen gleder seg stort over ansiktsløftningen bibliotekene på Jessheim og Kløfta har fått.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no