17. aug
KJØPE HEST. Å kjøpe hest bør ikke være en impulshandling. Illustrasjonsfoto: Nora Rognstad Eriksen
 
Dette må du tenke på skal du kjøpe hest
DYREHELSE. Det er en del ting du må ta stilling til før du eventuelt kjøper en hest.

Publisert: 10.okt.2014 09:33
Oppdatert: 27.jan.2017 12:29

Kanskje er det voksne mennesker som vil kjøpe seg en hest for første gang eller foreldre som er i ferd med å gi etter for presset fra en datter eller sønn. Uansett hvilken kjøperkategori man representerer, er det enkelte ting som bør være godt gjennomtenkt på forhånd.

Har du tid nok?

For det første må man være helt sikker på at dette er noe man har tid til. Å ha hest er i de fleste tilfeller veldig tidkrevende, og det krever ofte at man gjør det til en livsstil. Er det en datter eller sønn som skal ha hest, må man som foreldre legge inn i beregningen at det kommer til å spise en del av tiden for hele familien. Når det er sagt, har jeg sett veldig mange eksempler på at en hest kan virke veldig samlende for en familie med tenåringsbarn. Hesten blir ett felles prosjekt som alle har glede av.
Økonomi må selvfølgelig også være noe som man har tenkt igjennom. Å ha hest kan oppleves som dyrt for veldig mange.

Hva slags hest?

Er disse forutsetningene på plass, må man begynne å vurdere hvordan selve prosessen skal legges opp. Man kan ikke kjøpe den første og beste hesten man kommer over og tro at det blir full klaff. Det er mange eksempler på foreldre som tenker at det kan være en god idé og la datteren kjøpe en engelsk fullblodshest eller en varmblodstraver nesten direkte fra veddeløpsbanen. Dette er generelt en veldig dårlig idé og bør ikke vurderes. Nøkkelen til et vellykket kjøp er at man samler inn så mye som mulig med informasjon på den aktuelle hesten på forhånd. Denne informasjonen bør inneholde hvilket nivå hesten er på innenfor den enkelte sportsgrein, om den er i aktiv trening, om den har stilt til start i konkurranser den siste tiden og hvilke plasseringer den eventuelt har. En hest som ikke har gjort noe utover å spise det siste året bør ikke vurderes. Det kan være mange grunner til at en hest ikke har vært i trening eller aktiv bruk. Felles for alle disse grunnene er at slike hester egner seg dårlig som salgsvare. Det er viktig å få kartlagt om hesten er fulgt opp av veterinær og hovslager. Man bør samle sammen informasjon om gamle behandlinger av hesten. Det kan ligge informasjon i slike journaler som kan avgjøre om man vil ha hesten eller ikke.

Sjekk hestens lynne

Lynne på hesten er det viktig å få ett godt inntrykk av. Mitt generelle inntrykk er at de fleste som selger hest er ærlige når det gjelder akkurat dette. En hest kan være full klaff på nesten alle måter, men er den livredd for alt med hjul fra rulleski til lastebil, er det ikke sikkert hesten blir den turkameraten man var på utkikk etter. Det kan være greit å få vite om det har vært mange tidligere eiere. Har hesten vært en kasteball de siste fem årene, bør man være varsom. Man bør få klarhet i om hesten har noen uvaner som boksevandring eller krybbebiting, eller om hesten er allergisk mot for eksempel høystøv eller har sommereksem (allergi mot knott eller andre stikkende insekter).
Selvfølgelig viktig også å gå igjennom hvilken rase man vil ha og hvilken størrelse det bør være på hesten. Har man en 9 år gammel datter eller sønn bør man ikke kjøpe en hest på 1000 kilo, men heller en atletisk ponni med godt gemytt. Det kan også være ulikheter på en vallak eller en hoppe som må inn i vurderingen. Mens en vallak kan ha ett litt flatere humør, kan en hoppe vise seg fra veldig ulike sider igjennom året.

Spør en veterinær

Når man så har bestemt seg for hvilken hest man vil gå for er det veldig fornuftig å ta med seg en veterinær til å foreta en kjøp/salg gjennomgang av hesten. En slik undersøkelse tar vanligvis mellom 1 og 1,5 time og er den beste måten å skaffe seg ekstra informasjon om hestens helsetilstand. Veterinæren vil så ta en vurdering av om hesten vil kunne fungere til den tiltenkte bruken på bakgrunn av de funn som ble gjort. Rapporten som veterinæren utarbeider vil også kunne fungere som et forsikringsdokument om man ender opp med å kjøpe hesten.
Mange har hesten på prøve to uker eller lenger før veterinærundersøkelsen. Dette vil jeg fraråde da det vil være vanskelig å returnere en hest man har utviklet ett nært forhold til hvis den faller igjennom på veterinærundersøkelsen. Det beste er å ta med veterinær å undersøke hesten hos selger med både kjøper og selger til stede.
Når dette er sagt ønsker jeg alle som er på utkikk etter hest lykke til!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no