20. sep
FLYSTØY:
 
Dette må du vite om de nye støysonene
Ullensaker har tatt støygrep. De øvrige kommunene vurderer hva de skal gjøre – etter EUBs avsløring av de nye støysonekartene.

Publisert: 18.nov.2017 06:00
Oppdatert: 17.nov.2017 16:27

I juni vedtok Stortinget å gi klarsignal for videre planlegging av den tredje rullebanen på Gardermoen – øst for dagens hovedflyplass, altså i Ullensaker kommune. Tredje rullebane er nå under planlegging, og Avinor har opplyst at det vil være behov for den innen 2030.

På bakgrunn av dette har Ullensaker kommune etterspurt og fått presentert foreløpige støysonekart av Avinor. Det er viktig å understreke at støysonekartene er nettopp det – foreløpige. De kan bli endret, og områder som i dag ligger i gul og rød sone med tilliggende stiplede linjer kan bli tatt ut.

Ikke besluttet bygd

EUB avslørte 13. november hvilke områder på Øvre Romerike som blir mest berørt dersom de nye støysonekartene til Avinor blir virkelighet i forbindelse med den tredje rullebanen på Oslo Lufthavn. Vi avslørte også at de nye støysonene fikk Ullensaker kommune til å gå inn for et bygge- og deleforbud på 2.000 eiendommer. 4.000-5000 innbyggere blir direkte berørt.

Ullensaker kommune har nå sendt ut varsel om dette til berørte grunneiere – med en høringsfrist på tre uker. 4. desember er det folkemøte om tematikken. Der vil blant andre Avinor være representert.

– Det vil bli en fryssituasjon. Du får ikke fradele boligeiendom, bygge på, bygge om eller bygge nytt i disse områdene. Vi ser for oss at det vil gjelde fram til kommuneplanen blir vedtatt. Da er vi i 2018, sier kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger. Bygge- og deleforbudet vil gjelde skoler, barnehager, boligeiendommer og pleieinstitusjoner. I tillegg til at kommunens egne jurister har sett på saken, har Kluge Advokatfirma vurdert hvorvidt kommunen kan bli erstatningsansvarlige overfor boligeiere eller Avinor dersom den tillater bygging i framtidig støyutsatte områder. Avinor har slått fast at vedtak om midlertidig forbud ikke gir grunnlag for erstatning eller innløsning.

Bekymrede utbyggere

Konklusjonen gjør altså at Ullensaker kommune ønsker et midlertidig bygge- og delingsforbud. På bakgrunn av dette holder utbyggere – der og i nabokommuner – pusten. Et byggeforbud kan være katastrofalt for deres byggeprosjekter. Flere har allerede investert millioner av kroner. Eidsvoll og Nannestad kommuner har i fellesskap bedt et juridisk firma om en juridisk betenkning i sakens anledning. Denne er foreløpig ikke offentliggjort. Det er heller ikke klart om de øvrige kommunene på Øvre Romerike vil følge etter Ullensaker og innføre et midlertidig bygge- og delingsforbud.

Har investert 100 millioner i tre store Råholt-prosjekter: – Nå trenger vi ansvarlige politikere

Kommunen varsler byggeforbud: – Stopp betyr at vi må si opp alle

Fakta om flystøysoner

  • Rød støysone er sonen rundt hovedflyplassen hvor støyen fra flytrafikken er forventet å være fra 62 til 90 desibel når tredje rullebane tas i bruk. Slike områder er ikke egnet for bebyggelse med støyfølsom bruk. Dette er eksempelvis boliger og skoler.
  • Gul støysone er sonen hvor støyen fra flytrafikken er forventet å være fra 52 til 61 desibel. Dette er et høyere støynivå enn det som er anbefalt for støyfølsom bebyggelse.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no