26. jan
STORTINGET: Martha Tærud (Sp). Anniken Huitfeldt (Ap) og Tone Trøen (H) kan alle tre bli Stortingsrepresentanter fra Øvre Romerike etter valget.
 
Disse kan bli dine nærmeste på Stortinget
De har ulik bakgrunn og ulike kampsaker. Men fra høsten kan alle tre bli tillitsvalgte på Stortinget.

Publisert: 29.aug.2017 15:00
Oppdatert: 29.aug.2017 10:26

For tilfeldig forbipasserende kan det se ut som tre venninner som har møttes for første gang på en god stund. For det er lett stemning, ja, rett og slett hyggelig når Anniken Huitfeldt, Tone Wilhelmsen Trøen og Martha Tærud møtes ved Nordbytjernet. Men på den annen side, det hadde vært oppsiktsvekkende om de tre politikerne braket løs i et basketak denne solskinnsdagen i hovedstaden på Øvre Romerike.

TO SIKRE OG EN USIKKER

Anniken Huitfeldt fra Jessheim er Arbeiderpartiets førstekandidat i Akershus og er dermed sikret en plass på Stortinget. Tone Trøen fra Eidsvoll er nummer to på Høyre sin liste, bak Jan Tore Sanner, og er også sikker. Det usikre kortet er jokeren Martha Tærud fra Maura, som er nummer to på Senterpartiets liste. Denne perioden har ikke Senterpartiet hatt representanter fra Akershus på Stortinget, men med svært gode meningsmålinger den siste tida kan partiet nå få inn to.

– Å bli gitt tilliten som stortingsrepresentant er det største ansvaret man kan få. Det er selvfølgelig skremmende, men det er noe jeg har veldig lyst til, sier Martha Tærud.

Fra å være nesten helt ukjent, har 28-åringen markert seg som en slagkraftig politiker med flere kampsaker. Nå kan engasjementet bringe henne helt inn i maktas høyborg.

KAMPKLARE

Og nå sitter hun her, sammen med Anniken Huitfeldt, en av Norges mest erfarne rikspolitikerne, og Tone Trøen, nå med fire år bak seg på taburetten.

– Det er lett å bli veldig rikspolitiker på Stortinget. Men det er viktig å tenke på at vi også representerer både et fylke og en region. Vi har et ansvar for Øvre Romerike alle tre, og jeg opplever at mange tar kontakt for å snakke politikk. Det er moro at vi er tre kvinner, sier Tone Trøen.

Vel å merke kan også Mani Husseini fra Arbeiderpartiet og Jessheim komme inn, i så fall blir det fire og ny rekord.

ULIKE VALGKAMPER

De neste to ukene er det valgkamp og jobbing døgnet rundt for alle tre. For Anniken Huitfeldt har det den siste uka i stor grad handlet om besøk på skoler og universiteter over hele Norge for å snakke om forsvars- og utenrikspolitikk. Mesteparten av tiden bruker hun på Romerike.

– Denne uka har jeg reist rundt sammen med Espen Barth Eide for å snakke med studenter, først og fremst om internasjonale forhold. Men først og fremst reiser jeg i Akershus og snakker med folk om Arbeiderpartiets politikk for skole, helse og eldre, sier Huitfeldt.

Tone Trøen har også et hjemlig fokus.

– For min del består valgkampen av en rekke debatter, men også husbesøk, bedriftsbesøk og møter med velgere ute i det offentlige rom. Vi prøver å snakke med så mange som mulig før valget, sier Trøen.

Martha Tærud har fokusert på skoledebatter.

– Det går i ett. Skoledebatter er veldig givende, men også veldig krevende. Man bør være forberedt, smiler Martha Tærud.

Martha Tærud, Senterpartiet

 • Bor i Stensgård i Nannestad
 • 29 år gammel, født 1988
 • Utdannet lærer
 • Glad i lokalsamfunnet, har engasjement for jordvern og matproduksjon. Nasjonal og lokal selvråderett er nøkkelord.
 • Har ingen erfaring fra rikspolitikk, men kan komme inn på Stortinget etter valget.

Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet

 • Bor på Jessheim
 • 47 år gammel, født i 1969
 • Utdannet med hovedfag i historie
 • Var leder i AUF fra 1996–2000. Fra 2005 har hun sittet på Stortinget.
 • 28. februar 2008 ble hun utnevnt til barne- og likestillingsminister i Jens Stoltenberg sin første regjering, fra stortingsvalget i 2009 utnevnt til kulturminister før hun i 2012 ble arbeidsminister.
 • Huitfeldt er i dag leder av utenriks – og forsvarskomiteen på Stortinget.

Tone Wilhelmsen Trøen, Høyre

 • 51 år gammel, født i 1966
 • Utdannet sykepleier
 • Oppvokst i Nes, flyttet til Eidsvoll.
 • Lang erfaring som lokalpolitiker før hun i 2013 ble valgt inn på Stortinget.
 • Fra 2005 rådgiver for Høyres stortingsgruppe i barne-, familie og kulturkomiteen.
 • Er Høyres helsepolitiske talsperson på Stortinget, medlem av helse- og omsorgskomiteen.
 • Brenner for eldreomsorg, frivillighet og trygge lokalsamfunn.
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no