18. jul
Utfordringer: Idrettsbassenget i Råholt Bad er stengt – i første omgang til fredag 2. februar.
 
«Drift ikke i samsvar med reglene»
Under tilsyn ved Råholt Bad fant Miljørettet helsevern Øvre Romerike at bassengvann over tid og gjentatte ganger inneholder bakterier over tillatt grense.

Publisert: 30.jan.2018 09:00
Oppdatert: 30.jan.2018 11:09

Det framkommer i en fersk tilsynsrapport.

«Driften av Råholt Bad anses ikke å være i samsvar med reglene i Forskrift om badeanlegg, bassengbad og badstu m.v. Virksomheten har ikke rutiner som sikrer etterlevelse av kravene til vannkvalitet slik de framgår av forskriften», står det i tilsynsrapporten. Videre står det at flere av bassengene ikke har stabilt kimtall under høyeste tillatte verdi.

«Avvikene er hyppige, og det kan indikere feil i rense- og sirkulasjonssystemene sett i forhold til personbelastning», står det.

Ble koblet inn

Miljørettet helsevern Øvre Romerike ble koblet inn av kommuneoverlegen. Flere klagere har relatert sine helseplager til rensemetoden Poolsan, som brukes i badeanleggene både på Råholt og i Eidsvoll.

«Eiendomsavdelingens forklaring på hvorfor svømmeklubbens medlemmer har fått hudreaksjoner er at man i starten av bassengdriften sirkulerte bare halvparten av nødvendig vannmengde. Dette medførte et vann med en «overbufret» kjemi over en periode på to-tre år. Vannet ble da renset altfor dårlig. Leverandøren (Poolsan) har hevdet at det i den perioden kan ha vært noen som har opparbeidet seg en overømfintlighet i forhold til kobber», står det i tilsynsrapporten.

Miljørettet helsevern Øvre Romerike påviser at det forekommer avvik i alle basseng, men at problemer later til å være alvorligst i velværebassenget.

«Mangelfulle rutiner»

«Internkontrollen inneholder mangelfulle rutiner for hvilke tiltak som skal iverksettes og anleggseier gir uttrykk for en annen fortolkning av regelverket enn tilsynsmyndigheten, med en egen tilnærming til kravene som er fastsatt i forskriften», heter det videre. Badet har etter tilsynsmyndighetens oppfatning ikke en fungerende internkontroll.

Miljørettet helsevern Øvre Romerike ber også Råholt Bad etablere et system for innrapportering av avvik/klager fra publikum generelt og organiserte brukergrupper spesielt. Kommunen har fått frist til 7. februar med å gi tilbakemelding. Kommunen har fått frist til 7. februar med å gi tilbakemelding. Samme dag kommer tilsynsmyndigheten på besøk til bassenget i Eidsvollhallen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no