14. nov
SATSER PÅ POLITIKKEN: Iselin Andresen Olafsen er ikke helt sikker på planene etter videregående, men ungdomspolitikeren ser absolutt for seg en framtid i politikken.
 
Drømmer om en karriere innen politikken: – Endemålet er nok å komme på Stortinget
SOMMERPRAT: Hun kom inn i politikken da hun var elleve år. Nå er hun 17, og Iselin Andresen Olafsen lar seg fortsatt engasjere. På sikt ser hun for seg en framtid som folkevalgt.

Publisert: 02.aug.2018 17:00
Oppdatert: 02.aug.2018 13:05

– Jeg har nok alltid vært litt voksen av meg, og visste at jeg likte AUF og det de sto for helt fra starten av.

EUB møter ungdomspolitikeren utenfor Nannestad kommunehus. Det var blant annet her hun var på sitt første møte i 2011, ble valgt som leder av Nannestad AUF i 2015 og gikk av tre år senere.

– Her har det skjedd mye.

BLIR KJENT MED MENNESKER

– Hva er det beste med politikken?

– Det beste med politikken er å forestille seg hvordan verden kan se ut, og bruke påvirkningskraften sin til å endre den. Man får også muligheten til å lære mye mer om, og bli kjent med mange nye mennesker.

– Men hva er de største utfordringene med politikken?

– Noen av de største utfordringene er nok at noen er litt sånn «Lille jenta mi. Det der trenger ikke du å tenke på», og så hender det at de eldre politikerne sier at vi ungdomspolitikere er heldige som bare kan drømme. Vi må nok kjempe litt mer for å få gjennom sakene våre, men da blir også gleden mye større når vi faktisk lykkes.

DRØMMER OM STORTINGET

Til tross for sin unge alder har Iselin allerede fått mye nyttig erfaring. Hun har vært med på å gjøre medlemsmassen til Nannestad AUF betraktelig større i løpet av sin tid som leder, og selv om 17-åringen fortsatt er usikker på hvilke vei hun skal gå har hun så absolutt ambisjoner om en karriere innen politikken.

– Endemålet er nok å komme på Stortinget, men før den tid vil jeg lære mye mer ved å skaffe meg flere erfaringer fra arbeidslivet, kommune- og fylkespolitikken.

GJENNOMSLAG FOR HJERTESAK

Med en far som er lokalpolitiker kan man kanskje si at hun er oppvokst med politikken, men hun har sine egne sterke meninger og hjertesaker.

Én av sakene ungdomspolitikeren engasjerer seg svært mye for er organdonasjon. Hun fremmet blant annet forslaget om å etablere et slags nei-register, noe som i praksis vil bety at alle i utgangspunktet er donor før de går aktivt inn for å reservere seg mot organdonasjon.

– Jeg er ikke personlig berørt på noen måte, men det er vondt å tenke på at så mange mennesker har behov for et nytt organ.

Iselin er ikke den eneste som mener at dette er en viktig sak, og foreløpig har hun både fått gjennomslag på kommunalt- og fylkesnivå.

– Jeg mangler fortsatt å få forslaget gjennom på nasjonalt nivå, men jobber med saken.

ØNSKER Å PÅVIRKE

– Jeg ønsker å ha muligheten til å påvirke folks liv på en positiv måte. Lytte til hva de trenger og ønsker. Rett og slett bidra for å skape et bedre samfunn.

Da hun begynte var det først og fremst ideen om et rettferdig samfunn som drev henne.

– Da gikk det mer på de grunnleggende verdiene enn enkeltsaker. Jeg har for eksempel alltid vært opptatt av rettferdighet,

– Hva er du opptatt av nå?

– Rent politisk er jeg opptatt av organdonasjon og skoleplasser ved høyere utdanning. Personlig er jeg opptatt av å være sammen med venner, og ha god kontakt med dem enten de er hjemme eller på ferie.

– Hva betyr sommeren for deg?

– Sommeren betyr varme, ferie og sommerleir.

– Hva og hvor er ditt optimale feriested?

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor det er, men jeg kunne gjerne tenke meg å dra til Sør-Afrika eller ta en rundtur i USA.

– Sommerens ferieplaner?

–Jeg har vært tre uker i Spania, og nå skal jeg på sommerleir. Jeg holder også på å ta lappen så det blir også mange kjøretimer før skolen starter.

– Hva står helst på menyen i sommer?

– Is, og så vaffel på sommerleir. Helst sammen. Det er noe helt spesielt med den smaken.

– Har du et spesielt sommerminne du vil dele med leserne?

– Da jeg var mindre pleide jeg å tilbringe sommerne i Skjerneset som ligger i nærheten av Kristiansund. Onkel pleide blant annet å lage frokost med egg og bacon. Vi drakk den brusen ingefærøl og så ut mot havet. Det er sommerminner jeg forsøker å ta godt vare på.

– Hvor bader du helst?

– I AUF pleier vi å ha vervemål, og hvis vi når det målet skal vi i fylkesstyret gjøre noe spesielt som har blitt bestemt på forhånd. To år på rad har et av målene vært å bade i Oslofjorden i januar. Så da må det jo bli Oslofjorden, men jeg bader aller helst i et basseng.

– Beste sommersang?

– Palmetre av Ando og Jaas. Den gir gode sommervibber.

– Hva var din første sommerjobb?

– Jeg har aldri hatt en sommerjobb, men har hatt fast jobb med å vaske kurslokaler siden jeg var 15.

– Hvilke kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?

– Det er litt trist å si nå, men jeg kunne gjerne tenke meg å være der med Thorvald Stoltenberg. Eventuelt kunne jeg tenke meg å være der sammen med Gro Harlem Brundtland. Det hadde vært spennende å høre mer om de kampene hun måtte ta for å lykkes som kvinnelig politiker.

FLERE SOMMERPRATER: 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no