20. jul
DROPPET INTERNATET: I følge ordfører John-Erik Vika har Politiets fellestjenester droppet planene om å anlegge et familieinternat for Politiets utlendingsenhet i Hellestadvegen 1 på Dal.
 
Droppet internatet på Dal
Det blir ikke noe utlendingsinternat i Hellestadvegen 1.

Publisert: 16.jun.2018 06:00
Oppdatert: 15.jun.2018 14:34

Årsaken er at fylkesmannen ga medhold til naboene etter deres klage på kommunens vedtak, ifølge ordfører John-Erik Vika.

– Det betyr at tomta må omreguleres, og en slik prosess tar gjerne et år. Og det hadde ikke politiet tid til å vente på, sier han.

DETTE ER SAKEN

24. mai i fjor skrev EUB at Hellestadvegen 1 som ligger i krysset Haslervegen/Hellestadvegen var et aktuelt sted å bygge et internat i en brakkerigg for familier som har fått avslag på sine asylsøknader. Det skulle være underlagt Politiets utlendingsinternat på Trandum, og ment til korttidsopphold.

To, tre uker senere dumpet nabovarselet ned i posten.

Selv om naboene protesterte høylytt anbefalte rådmannen politikerne om å si ja til tiltaket. Eidsvoll kommune godkjente til slutt søknaden om dispensasjon fra reguleringsplanen, der tomta er avsatt til barnehage. Dermed lå alt til rette for at familieinternatet kunne opprettes.

Elleve naboer klagde imidlertid kommunens vedtak inn for Fylkesmannen – som i mars i år satte kommunes vedtak til side.

SETT ETTER ANDRE TOMTER

Både politiet og kommunen har underveis sett etter andre egnede tomter å plassere internatet på.

– Men verken de eller jeg har funnet noe passende her i Eidsvoll, men jeg antar de har funnet et nytt sted i en annen kommune siden de trekker seg fra Dal. Jeg hadde visst det om dette hadde vært her, påpeker Vika.

– Hva skjer med den 5,5 mål store tomta i Hellestadvegen 1 nå?

– Den forblir ubenyttet inntil vi finner ut hva vi skal gjøre med den. Argumentet for å leie den til politiet var at vi ikke kunne bruke den til barnehage, sier Vika.

– Hvorfor ikke det?

– Fordi den er uegnet og i minste laget for kravene til en moderne barnehage. Tomta er regulert til offentlige formål, så nå må vi politikere bare gå videre i dette arbeidet. Vi kan ikke ha det slik den er i dag, sier ordfører John-Erik Vika.

GLEDE

Lene Lynch er en av naboene til det planlagte internatet.

– Dette er veldig gode nyheter. Jeg er ganske sikker på at jeg har nabolaget bak meg når jeg sier at vi er fornøyde med den avgjørelsen, påpeker hun.

Det er rundt 20 boenheter i umiddelbar nærhet til Hellestadvegen 1.

– Mange av oss mener den tomta må brukes til noe som ganger lokalmiljøet, sier Lynch.

I PROSESS

Kommunikasjonsrådgiver Bente S. Klæstad skriver i en e-post at de fortsatt er i prosess med internatet.

– Det betyr at vi er i dialog med potensielle tilbydere av tomt til et familiesenter.

– Men har dere gitt opp planene om å etablere familieinternatet på Dal?

– Ja, vi har avsluttet planene for den tiltenkte tomta grunnet avslag på søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen. Siden Politiets utlendingsenhet har et midlertidig senter i Hurdal, har vi anledning til å bruke noe mer tid på å finne den beste løsningen for et mer permanent senter. Vi arbeider med flere alternativer og planlegger å ha en kontrakt klar i løpet av høsten 2018. Etter det kan vi fortelle mer om de konkrete lokalene, skriver hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no