17. jul
 
Dyrker egne «Sesam-grønnsaker»
NANNESTAD: Det bugner av grønnsaker og blomster i Sesamshagen. Gartnerne er innvandrerfamilier som integreres i lokalsamfunnet.

Publisert: 30.aug.2017 09:00
Oppdatert: 29.aug.2017 10:40

Grønnsakhagen er et familieprosjekt, og et samarbeid mellom i Sesam-gruppa i Nannestad sanitetsforening og Nannestad Lions.

Sesamgruppa jobber med integrering av innvandrerkvinner og Lions med innvandrermenn.

Det deltar folk fra India, Pakistan, Syria, Afghanistan, Filippinene og Norge.

LEIER 1,5 MÅL

– Takket være kursing i regi av NKS i vår fikk Margrethe Klever og jeg mange tips som vi har tatt med oss videre. Vi har fått leie ett jordstykke på 1,5 mål hos Mette Habberstad. Dette jordstykket ble frest opp, kalket og gjødslet av gutta i Lions, sier Jorun Jakobsen, leder for Sesamgruppa.

Hun vil spesielt trekke fram Vigdis Haug og Unni Nuvin Blaker fra Nannestad sanitetsforening og Aksel Vøien og Kjell Haug fra Nannestad Lions.

– De har bidratt mye i sommer, sier Jakobsen.

Prosjektet, som heter Fra flukt til lukta av grønt, er støttet av NKS sentralt med 10.000 kroner.

Jordstykket er delt opp i parseller på 15 kvadratmeter til hver. Det ble i år 13 parseller. I tillegg er det noen parseller til felles dyrking av bønner, sukkererter og poteter.

EGENPRODUSERT

– Det er kjempespennende med egenprodusert mat, og det er også økologisk. Jeg har ikke dyrket egne grønnsaker før, og har både løk, salat, reddiker og gulrøtter, men også blomster, sier Fourouzan Ghiasi.

Hun forteller at hele familien har deltatt i arbeidet i hagen.

Hun har vært med i Sesamgruppa siden starten for åtte år siden, og familien har bodd i Nannestad i ti år, og jobber som helsefagarbeider ved Nannestad sykehjem, noe hun har gjort i ti år.

– Det er veldig flott å være med i Sesam-gruppa. Man blir kjent med mange nye mennesker, og vi lærer mye. Det er viktig å få med seg hva som skjer i samfunnet. Den sosiale biten er veldig viktig, og så snakker vi bare norsk i gruppa, sier Ghiasi.

Gruppa møtes én gang i måneden.

Jorun Jakobsen forteller at Sesams-hagen var et prøveprosjekt i år, og at 12 personer har deltatt. Det var lagt opp til å møtes én dag i uka.

– Det ble dessverre med mye kveke ganske mye arbeid i år, men vi får ta dette som ett prøveprosjekt og behandle jorda bedre til neste år, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: – Man blir både sprek, blid og glad

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SAMARBEID: Fra v: Torhild Berg, Inger Holter Holmgrunn og Kari Bakken fra Nannestad Lions, og Jorun Jakobsen og Margrethe Klever fra Nannestad sanitetsforening.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no