13. nov
 
Edel orket ikke en kald vinter til, pusset opp den kommunale leiligheten for egne penger
– Slik skal ikke kommunens leietakere bo, sa daværende ordfører Einar Madsen i 2013 under et besøk hjemme hos Edel Johnsen. Siden har ikke mye skjedd.

Publisert: 03.mai.2018 12:00
Oppdatert: 03.mai.2018 12:16

Fem år seinere bor Edel Johnsen og de andre leietakerne fortsatt i de snart 50 år gamle og trekkfulle boligene på Haugtun på Råholt.

Madsens lovnad fra 2013 om denne saken skulle han følge opp, har, har ikke ført til store endringer.

– Jammen sa jeg smør. Alt som skjedde er at det kom en kar og la på noen striper silikon langs gulvet, forteller Edel Johnsen.

Uførepensjonisten orket ikke å bo i den trekkfulle leiligheten enda en vinter, og fjor høst pusset hun opp for egen regning. Det skulle hun ikke gjort.

SYK HVER VINTER

De kommunale boligene Haugtun ble oppført på slutten av 60-tallet. Siden den gang er lite eller ingenting gjort av vedlikehold eller modernisering.

Badene er ikke rehabilitert, det er heller ikke kjøkkeninnredningene og vinduene. Husene er bygd uten kjeller, og det er gulvkaldt og trekkfullt.

I 2013, da den gang ordfører Madsen satt i Edels stue og lovte at denne saken skulle han følge opp, betalte Edel 4.240 kroner måneden i husleie for den 49 kvadratmeter store leiligheten.

– Alt som skjedde etter ordførerens besøk, var at det kom en kar og sprøytet et par striper silikon mellom gulv og vegg, forteller Edel.

Siden 2013 har husleia steget med nesten 2000 kroner i måneden.

– Jeg har fått beskjed om at fra 1. juni må jeg betale 6.118 kroner i husleie. Ingenting går til vedlikehold. Pengene går rett i kommunes kasse, sier Edel.

De siste årene har hun vært syk hver vinter med lungebetennelse og stadige forkjølelser.

PUSSET OPP SELV

I fjor sommer mente Edels barn at nok var nok. Moren kunne ikke bo i en leilighet som hun ble syk av.

– Jeg pusset opp leiligheten for rundt 20.000 kroner. Veggene i stue og kjøkken ble isolert før det ble satt opp panelplater. Det ble lagt ullmatter i to lag i gulvet før det ble lagt på gulvbelegg. I gangen og soverommet la vi teppefliser. I vinter har jeg hatt det så godt og varmt. Før hadde jeg fem panelovner, i tillegg til at jeg fyrte med ved. Til tross for det, var det iskaldt. Nå har jeg to panelovner på – og ingen vedfyring. Strømregninga har sunket fra over 1000-lappen i måneden til 600 kroner. Men det beste av alt – jeg har ikke vært syk i vinter, forteller Edel, som er fornøyd med hvordan hun bor nå.

– Jeg koser meg glugg i hjel, smiler hun.

– OPPUSSING IKKE TILLATT

I fjor høst satte Edel seg ned og skrev et brev til Eidsvoll kommune. Der fortalte hun at hun hadde pusset opp leiligheten for egne penger. Håpet var, siden hun hadde hevet standarden på kommunens leilighet, å slippe husleieøkning en del år framover.

Men det svarte kommunen negativt på: «I henhold til punkt 9 i din leiekontrakt er det ikke tillatt å igangsette oppussingsarbeid eller endringer i leiligheten uten samtykke fra uteleier. Når dette likevel er utført uten forhåndsgodkjenning, er dette brudd på leiekontrakten og gir i utgangspunktet ingen rett til kompensasjon», heter det i svaret Edel fikk fra eiendomsforvalteren i Eidsvoll kommune.

Brevet ble etterfulgt av et nytt brev fra kommunen med varsel om husleieøkning til 6.118 kroner.

NABOLEILIGHETEN

I naboleiligheten bor Britt Merete Olsen (61). Der er det ikke gjort noe på snart 50 år. Det knøttlille kjøkkenet er like gammelt som huset, med liten benkeplass og varmtvannsbeholder inne i benken.

– Badet er et sorgens kapitel. Det sier seg jo selv når det er rundt 50 år. Det er kaldt her, men tross alt ikke så kaldt som det var hos Edel. Strømregninga ligger på rundt 1300 kroner i måneden – og det er jo mye for en leilighet mindre enn 50 kvadrat. Det er jo ikke noe særlig å bo sånn. Jeg tviler på at noen av kommunes ansatte vil bo slik, sier Britt Merete Olsen.

Britt Merete føler seg fanget i den elendige leiligheten, uten mulighet til å skaffe seg noe annet.

– Jeg har uføretrygd. Det er så vidt det går rundt. Jeg har jo ikke råd til verken å pusse opp eller finne meg noe annet. Alt jeg ønsker meg er at kommunen pusser opp slik at det blir beboelig – eller aller helst en ny leilighet. Men det er jo bare en drøm, sier Britt Merete.

LIGGER FORTSATT I PLANENE

– Nye omsorgsboliger ligger i planene, sier Einar Madsen (Ap), nå varaordfører. Han innrømmer at det ikke har skjedd så mye de siste fem åra.

– Det er ennå ikke tatt stilling til hva nabotomta, den tidligere Råholt barnehage, skal brukes til. Tanken er å bygge flere omsorgsboliger i det sentrale Råholt-området, men vi vet ikke når og hvor det blir. Det ligger inne i planen for Råholt, men den har stoppet opp i departementet, opplyser den tidligere ordføreren.

– Du sa for fem år siden at ingen skal bo slik i kommunens leiligheter og at du skulle få fortgang i saken.

– Da EUB skrev om saken, fikk jeg flere tilbakemeldinger fra folk som er fornøyd med å bo der. De mente at standarden var grei, sier Madsen.

FLYTTET OG FLYTTET PÅ

Erik Lunde er eiendomssjef i Eidsvoll.

– Planer for bygging av nye omsorgs/utleieboliger har ligget inne i planene i mange år. Men de blir stadig flyttet og flyttet framover i tid. Politikerne har vedtatt å bruke området rundt Gladbakk og Søndre Samfund til formålet. Når det skjer, vet jeg ikke, sier eiendomssjefen.

– Stemmer det at det ikke er gjort noe med de snart 50 år gamle boligene på Haugtun?

– Nei, det stemmer ikke. Det er gjort tiltak med både vinduer og tak. Men boligene er slitne og har lav standard – det stemmer, svarer Lunde.

– Leietakerne betaler mellom 6.000 og 6.500 kroner i husleie for 49 gamle kvadratmeter. Hva går disse pengene til?

– Husleia er såkalt gjengs leie og den er hensyntatt leilighetenes standard. En liten del er inntekt for kommunen, men samtidig går husleia til å betale kabel-tv, kommunale avgifter, renovasjon, snøbrøyting og andre driftsutgifter for de samme boligene, sier eiendomssjefen.

 
Fakta

Haugtun eies av Eidsvoll kommune. Der ligger en del av kommunens utleieleiligheter.

Haugtun ble bygget på begynnelsen av 1970-tallet.

Siden den gang har vedlikeholdet vært holdt på en lavt nivå.

Leilighetene er på 49 kvadratmeter, og leiletakerne betaler såkalt gjengs husleie.

En av beboerne har nå oppgradert leiligheten sin for egne midler.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no