15. sep
 
Ei uke med krig på skolen
NANNESTAD. Elevene i 9. klasse på Nannestad ungdomsskole får unik undervisning. De har temaet andre verdenskrig i ei hel uke.

Publisert: 06.apr.2017 09:00
Oppdatert: 06.apr.2017 21:10

Historien om andre verdenskrig er tema i fagene matte, norsk, naturfag, mat og helse, engelsk, samfunnsfag, kroppsøving og KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk).

Da elevene besøkte Nannestad bygdemuseum fikk elevene høre om andre verdenskrig av Bosse Tangen. De fikk da blant annet høre om motstandsbevegelsen i Nannestad.

PROSJEKTOPPGAVE

Gruppa som var på museet da EUB var på besøk hadde nettopp motstandsbevegelsen som prosjektoppgave.

– Vi skal lage en oppgave om motstandsbevegelsen i Norge, men det er veldig interessant å høre om hvordan de drev lokalt også. Det er viktig å vite hva som skjedde under krigsåra, sier Chalisa Norli.

Lukas M. Løken synes også det er spennende og viktig å høre om krigshistorien.

– Vi lærer mye mer på denne måten enn bare å lese om det, sier han.

Bosse Tangen fortalte til dels sterke historier fra krigen, fra infernoet da Blücher ble senket i Drøbaksundet til hvordan Adolf Hitler begikk selvmord, og om Egil Huser som døde etter å ha bli truffet av et vådeskudd da våpnene som ble brukt illegalt under krigen ble levert inn på Sandvang, hvor doktor Magnus Habberstad bodde. da krigen var slutt.

ORIGINALE VÅPEN

Tangen forklarte om de forskjellige våpentypene som ble brukt av motstandsbevegelsen.

– Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om våpen, men det er spennende å se de originale våpnene som ble brukt av motstandsbevegelsen i Nannestad, sier Isuf Peci.

Tangen fortalte historien om motstandsmannen Erik Ødemark, som var på nære nippet til å bli avslørt av tyske soldater da han ble stanset med en Colt i bukselinningen.

– Dette skjedde under en razzia den 13. oktober i 1944. Ødemark kom fra en øvelse de hadde hatt om natta og visste ikke om razziaen. Tyskerne oppdaget imidlertid ikke pistolen, og han slapp forbi, sier Tangen.

Colten Ødemark hadde med seg er i dag på bygdemuseet i Nannestad.

Tangen fortalte også om forskjellige droppsteder i Nannestad, hvor det ble droppet både våpen og radiosendere fra fly.

UNIK UNDERVISNING

– Ikke alle ungdomsskolene i Akershus får ei uke om andre verdenskrig. For det å vite noe om hvordan det har vært i Norge før gjør også noe med hvordan vi ser på den tida vi har foran oss, og den verden vi skal være med på å forme, sier Guro Gustavsen, avdelingsleder for 9. trinn ved Nannestad ungdomsskole.

LES OGSÅ: Høytidelig minnestund

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no