25. jun
KONSERVATORBOLIG. Eidsvoll 1814 har sin butikk i den gamle boligen til museumskonservatoren. Den har midlertidig brukstillatelse til dette formålet.
 
Eidsvoll 1814 kan puste lettet ut
EIDSVOLL VERK. Salgssesongen ved museumsbutikken er reddet, og Eidsvoll 1814 kan puste lettet ut. Kommunen har gitt grønt lys for at konservatorboligen kan brukes, slik den er nå, til butikk ut 2017-sesongen.

Publisert: 10.mai.2017 18:30
Oppdatert: 10.mai.2017 13:56

Konservatorboligen fikk midlertidig bruksendring til forretningslokale i 2011. Denne tillatelsen opphørte i 2013. Ny søknad ble ikke sendt, og siden den gang har museet drevet uten slik tillatelse.

KREVER TILTAK

Huset, som tidligere var bolig for Eidsvollsbygningens konservator, ble fraflyttet for mange år siden. I 2011 fikk museet midlertidig bruksendringstillatelse, og lokalene ble innredet til butikk. Samtidig ble det installert ventilasjonsanlegg, belysningen ble forbedret og rømningsveger ble merket.

Nå er det Statsbygg som eier huset, mens museet er underlagt Norsk Folkemuseum.

– Ved en inkurie har bruken av lokalet fortsatt etter at den midlertidige bruksendringen opphørte. Dette beklager vi sterkt, skriver Mona Bjørnstad, eiendomsforvalter i Statsbygg, til Eidsvoll kommune.

PERMANENTE TILTAK

Det må gjøres tiltak om det skal bli gitt permanent bruksendring. Brannsikkerheten må bedres, det må foretas en oppgradering av bygningens tekniske anlegg, blant annet friskluftsanlegg, varmeanlegg og utbedring av sanitærforholdene – dette for å tilfredsstille tekniske krav.

Og når det gjelder slike fredede bygninger, så skal saken avklares med kulturminnemyndighetene, her Riksantikvaren, samt Akershus fylkeskommune. Arbeidstilsynet skal også ha et ord med i laget.

VIKTIG FOR MUSEET

I et brev til kommunen fra museets direktør, Bård Frydenlund, peker han på hvor viktig museumsbutikken er for driften.

– Den bidrar til en helhetlig museumsopplevelse, er et besøksmål i seg selv og bidrar til økt besøk og inntekter. Museet vil bli svært skadelidende som publikumsattraksjon om ikke butikken holdes åpen. Den forseggjorte og konseptuelle butikkutstillingen vil ikke kunne plasseres på andre flater disponert av Eidsvoll 1814, skriver han blant annet.

UT DENNE SESONGEN

Eidsvoll kommune har nå gitt midlertidig tillatelse til bruk, men det er bare ut denne sesongen, og understreker at Statsbygg må sørge for at personsikkerheten ivaretas fullt ut.

Museumsdirektør Frydenlund sier i en kommentar at det er ventilasjonssystemet som er det største løftet når bygningen skal tilfredsstille kravene til varig bruksendring og at han er glad for at butikken nå kan driftes videre ut denne sesongen.

LES OGSÅ: Mange hadde tatt turen til Eidsvollsbygningen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
UTBEDRES. Lokalene til Eidsvoll 1814s museumsbutikk må utbedres om den skal driftes videre i den gamle konservatorboligen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no