25. jun
PÅ TV ONSDAG. Maria Louise (35) fra Eidsvoll er med i NRKs nye dokumentarserie «Stemmene i hodet», som har premiere onsdag kveld. Foto: Øyvind Markussen
 
Eidsvoll-jente med i ny NRK-serie: Åpen om stemmene i hodet
EIDSVOLL. - Jeg håper min og de andre sin åpenhet kan skape debatt i samfunnet og psykiatrien, sier Maria Louise (35).

Publisert: 25.jan.2017 09:23
Oppdatert: 01.mar.2017 11:05

Onsdag er det premiere på den nye NRK-dokumentarserien «Stemmene i hodet». Over seks episoder kommer seerne tett på Maria og to andre unge mennesker. Maria Louise har hatt schizofrenidiagnose i 16 år.

- Det er ikke vanlig å være åpen om slike ting, og det er mye stigma i samfunnet angående diagnosen. Jeg ønsker å få fram at helt vanlige mennesker kan slite med diagnosen. Da jeg først ble syk visste jeg ikke om mennesker som hørte stemmer. Jeg visste heller ikke hva psykose var. Derfor var det også vanskelig å skjønne hva som foregikk. Det tok flere år i psykiatrien å forstå det. Jeg hadde ikke noe vokabular for å forklare hva jeg slet med, sier Maria Louise til EUB.

Hun har selv sett episodene i serien, og er godt fornøyd med hvordan hun blir framstilt. Hun håper åpenheten kan bidra til å løfte opp debatten.

DEBATT: Et nytt og viktig steg i arbeidet med å styrke pasientenes rettigheter

Viktig å bli tatt på alvor

- Debatten håper jeg kan bidra til at folk forstår mer av hva dette dreier seg om. Dette dreier seg ikke om folk med splittet personlighet. Det er noe helt annet. Psykiatrien har også utfordringer med stigma. Mange der tror heller ikke på alt pasienten sier. Jeg har selv opplevd å bli mistenkeliggjort og ikke trodd. Det er svært vanskelig, sier hun.

Maria Louise trodde alt var et spill. At hun var en del av det og skulle testes.

- Noe av det vondeste jeg opplevde var å ikke bli trodd, for eksempel av leger. Jeg har ikke brukt 16 år av livet mitt hvis det hadde vært så fordømt morsomt å være i psykiatrien. Jeg har vært alvorlig syk. Jeg håper derfor serien kan bidra til at folk ikke møter den samme motstanden som meg i alle årene i psykiatrien. At de blir tatt på alvor, respektert, trodd og får brukt sine friske sider. Det er viktig at det blir satset mer på å ikke sykeliggjøre pasienten så mye, sier Maria Louise.

Vil skape mindre fordommer

I forbindelse med NRK-serien har regissør Gunhild Asting jobbet i tett samarbeid med Maria Louise og de andre. Hovedpersonene har felles tilknytning via Bergfløtt Behandlingssenter i Lier, som spesialiserer seg på behandling av schizofrenidiagnoser. Målet til produsent Mari Monrad Vistven og nevnte Asting er å gi mennesker som lever med en stigmatisert psykisk lidelse et nytt fokus i media. Bergfløtt har et stort fokus på menneskenes friske sider.

- Ved at seerne blir kjent med menneskene bak diagnosen håper vi å skape større forståelse og mindre fordommer. Vi ønsker å inspirere til åpenhet og samfunnsdebatt, samt gi de medvirkende en positiv opplevelse og muligheten til å bli hørt. Bergfløtt ser mennesket bak diagnosen og uansett hvor syk man er så har man ressurser som må løftes fram, sier Mari Monrad Vistven. I dag har Maria Louise det bra i livet.

- Jeg har kjæreste, trener og maler. Som person er jeg sterkere og tåler mer. Jeg er ute av psykosegreiene og forstår mer av meg selv. Nå handler det bare om å klare å bremse meg selv litt fra tid til annen. Jeg skal liksom ta igjen alt jeg ikke fikk gjort i 20-årene, smiler hun.

LES OGSÅ: Satser på medisinfri behandling av psykiatriske pasienter, men flaskehals gir 18 tomme plasser

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no