25. jun
KOMMUNAL: Eidsvoll kommune har vedtatt å kjøpe Ankertunet barnehage på Eidsvoll Verk av Orbit Arena. Prisen er 25,5 millioner kroner.
 
Eidsvoll kommune kjøper Ankertunet barnehage
EIDSVOLL. Alle i kommunestyret ønsket å øke andelen kommunale barnehager.

Publisert: 08.sep.2017 06:00
Oppdatert: 06.sep.2017 11:35

Kommunestyret vedtok tirsdag å sette av inntil 27 millioner kroner til overtakelse av Ankertunet barnehage på Eidsvoll Verk.

59 BARN – 15 ANSATTE

Barnehagen ble bygd i 2005. Den har fire avdeling med for tida 59 barn fra null til seks år, og har 15 ansatte. Tomta er på knapt fem dekar.

Barnehagen drives av Orbit Arena som ønsker å slutte med slik drift.

Det var seks interessenter som meldte seg da barnehagen ble lagt ut for salg, og kommunen fikk tilslaget på 25,5 millioner kroner.

ØKT KOMMUNAL ANDEL

Det har vært et kommunalt ønske om å øke andelen kommunale barnehager siden det er kostnadene ved disse som fastsetter det kommunale tilskuddet til de private barnehagene.

I dag er bare 29,3 prosent av barnehagene i Eidsvoll kommunale. Det er langt under landsgjennomsnittet. Kjøpet av Ankertunet vil øke andelen til 33,5 prosent.

-En plass i en privat barnehage koster i prinsippet like mye som gjennomsnittet av de kommunale plassene. En økning av kommunale plasser vil kunne bidra til at gjennomsnittlig kostnad per kommunal plass reduseres og da vil også kommunens totale kostnader til barnehager kunne gå noe ned, påpekes det i saksutredningen.

– En bra forklaring på hvorfor dette er bra for fellesskapet, sa Knut Bakkehaug (V).

– Vi har vurdert dette som økonomisk gunstig, sa rådmann Knut Haugestad og viste også til stordriftsfordeler siden man blant annet kan utnytte ressurser som nå brukes hos naboen, Eidsvoll Verk skole.

– Nærheten til skolen gir fleksibilitet, påpekte Torleif Hamre (SV).

PRIVAT, MEN EID AV KOMMUNER

– Kjøpet kan være med på å justere tilskuddene til de private barnehagene, påpekte Finn Terje Tønnessen (Frp).

– Det kan synes rart av vi er for en slik overtakelse, siden vi er for private virksomheter, men i dette tilfellet er det en privat barnehage som er drevet av Orbit Arena som eies av kommunene på Øvre Romerike, påpekte han.

TRENER OMRÅDET

– Barnehagen ligger som ei øy i et kommunalt område, og vi kan ikke se bort fra at kommunen vil trenge hele området i framtida, påpekte Tønnessen.

– Det er mye vekst i området, og vi trenger flere kommunale barnehager, sa Torleif Hamre (SV).

– Kjøpet gir muligheter for utvidelse av Eidsvoll Verk skole i framtida. Jeg håper nedleggelse av skolen nå endelig er lagt død, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap).

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no