17. aug
HOLDT DET GÅENDE. John Granly og Bjørn Hytjanstorp ledet første del av sør-bygda arrangementet og tok de fremmøtte gjennom sør-bygdas historie.
 
  – Eidsvoll Verk eller Råholt, hva så?
EIDSVOLL VERK. Det er mye mer enn hva så, ifølge dem med sterk tilhørighet til det ene eller det andre stedet.

Publisert: 30.apr.2017 11:31
Oppdatert: 30.apr.2017 12:16

Lørdag var det nemlig åpnet for debatt i Wergelands hus, og på Kafe Standpunkt. Arrangementet i regi av Eidsvoll 1814 i samarbeid med Bjørn Hytjanstorp, skulle sette søkelys på sørbygda. Hvor sterk er egentlig rivaliseringen mellom Eidsvoll Verk og Råholt? Er det i det hele tatt en rivalisering? Identitetsbygging i en tid med mye utvikling – hva bør endres og hva bør beholdes? Dette var temaer som ble belyst og debattert.

EN REISE

Arrangementet startet med en times mimring i form av bilder og tale ved Bjørn Hytjanstorp og John Granly. Gamle bygninger, lokalhistorie og stedsnavn i sørbygda ble man loset gjennom, før det var tid for en sørbygda-quiz.

En pause og to kaffekopper senere, var det duket for debatt. Hva mener egentlig folk?

En herremann reiste seg og fikk ordet.

– Eidsvoll og Eidsvoll Verk er kjente navn i Norge. Alle som har gått, eller går på skole, har hørt om Eidsvoll. Ingen har hørt om Råholt, sa han.

Identiteten til folk er viktig. Postnummer for folk er viktig. Historiker ved Eidsvoll 1814, Torleif Hamre, sa det så fint i en tidligere artikkel i EUB:

– De som husker kampen for postnummer 2074, forstår hva jeg snakker om. Folk kjempet for å ha adresse Eidsvoll Verk, selv om postkontoret ble lagt ned.

MANGE SOM IKKE BRYR SEG

Bjørn Hytjanstorp som ledet store deler av arrangementet, forteller om sine undersøkelser i forkant av lørdagen. Han har snakket med masse folk. Hva de syns om utviklingen og hva de mener om sørbygda.

– Og det er nesten skremmende hvor lite noen faktisk bryr seg. Jeg har snakket med spesielt unge mennesker som ikke vet noe om kulturminnene her i bygda. For dem spiller det ingen rolle om det heter Råholt eller Eidsvoll Verk, påpeker han.

UTVIKLING

Det er ingen tvil om at det har vært stor utvikling i sørbygda de siste årene, og enda mer skal det bli. Der er det delte meninger. Snakk om høyblokker og riving av boligfelt går ikke upåaktet hen. Som for eksempel Søndre Samfund og Nebbenes. Hva skjer med dem?

Jan Erik Eriksen hadde tatt turen lørdag, og fikk høre noe han ikke hadde hørt før.

– Dem sier at Flintabyen skal bort. Det har jeg ikke hørt noe snakk om, og jeg bor der. De snakker om å utvikle en by. Men må vi ha en by, undrer han.

NYTTIG

Eriksen er innflytter, og forteller at arrangementet var kjempebra.

– Jeg fikk jo høre mye jeg ikke hadde hørt før, som blant annet framtidsplanene. Men jeg lærte også mye om stedet jeg har flyttet til. Det er glimrende med et slikt arrangement, godt formidlet av Hytjanstorp og Granly. Nå har jeg god oversikt, forteller Eriksen.

LOKAL TILHØRIGHET VIKTIG

Ordfører John-Erik Vika var også på plass lørdag.

– I dag bare koser jeg meg og følger med. Identitet på lokalt nivå er så fantastisk og viktig. Om folk tenker og bryr seg mer om det, så tror jeg man vil få det mye triveligere. Man må bry seg litt om den lokale tilhørigheten og da kan en debatt om å ta vare på egen identitet vekke litt interesse, sa ordføreren.

 
PANELET. Avslutningsvis var det åpnet for debatt med et panel bestående av lokale ildsjeler.
PUBLIKUM. Det var mange som brukte sin lørdag i Wergelands hus, og fulgte tett med.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no